Hantverksgården kan bli ny fritidsgård

Hästveda Ungdomarna i Hästveda kan räkna med att få tillbaka sin fritidsgård. Hantverksgården kan bli lösningen.
Hässleholm • Publicerad 7 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
I december protesterade ungdomar mot att fritidsgården i Hästveda stängs.                                        Arkivbild.
I december protesterade ungdomar mot att fritidsgården i Hästveda stängs. Arkivbild.

Sedan fritidsgården stängdes före jul har byn förlorat en viktig samlingspunkt för unga. Och Hästvedaungdomarna är inte ensamma. Alla fritidsgårdar utanför Hässleholm försvann i samma veva med det stora sparpaketet. Mötesplats Ljungdala vingklipptes med hälften och Markans verksamheter är radikalt reducerade.

Alla väntar på ett Ungdomens hus ska öppna och samla alla aktiviteter som riktar sig till unga.

För närvarande finns det inga pengar avsatta till ett Ungdomens hus, men däremot medel till en ny form av fritidsverksamhet som ska ambulera mellan byarna och som ersätter de tidigare fasta fritidsgårdarna.

Ansvarig för att bygga upp bygga upp den nya fritidsverksamheten är Mötesplats Ljungdalas verksamhetschef Markus Jensen.

Han har fått politikerna i kultur- och fritidsnämndens välsignelse att genomföra sin plan under 2020.

Skolan i Hästveda uttryckte oro för vad som händer när fritidsgården skulle stänga och uppmanade politikerna att starta en ny verksamhet för unga i byn så fort som möjligt.

– Hästveda är prioriterat, sa nämndens ordförande Winnie Aronsson, L, när Markus Jensen presenterade sin fritidsplan för nämnden före jul.

Intresseföreningen i Hästveda har lyft frågan om fritidsgården, som toppar agendan på stormötet som föreningen har kallat till den 17 mars i Hantverksgården.

– Vi vill veta vad som händer med fritidsverksamheten för våra unga, säger Alf Månsson, ordförande i Intresseföreningen.

Markus Jensen berättar nu för tidningen att rekryteringen av nya fritidsledare pågår.

– Planen är fortfarande att ha några fasta platser där Hästveda är en av dem. Hantverksgården är mycket möjlig. Det lutar åt två fasta kvällar i veckan i Hästveda. Vi har annonser ute om de nya tjänsterna och sedan kan det gå ganska fort, säger Markus Jensen och fortsätter:

– Det kan bli en temporär verksamhet om rekryteringen skulle dra ut på tiden. Det är viktigt att veta att det inte bara är att köra på. Det följer ett arbetsmiljöansvar. Arbetet måste förankras överallt, inte minst hos de som ska jobba direkt med ungdomarna. En grundtrygghet och tydlighet ska finnas innan man drar igång, sedan kan det kreativa få ta form efter hand.

En referensgrupp finns som inom kort möts för att i första hand vara delaktiga i processen ”App för unga”.

Där kan alla ta del av kultur- och fritidsaktiviteter som pågår och är på gång i hela kommunen, komma med förslag och söka bidrag till projekt.

– Mobil verksamhet med husbil ligger som ett senare steg och förhoppningsvis blir det uppstart på den under sommaren, kommenterar Markus Jensen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.