Trots allt vinner aktier långsiktigt

ekonomikrönika Sparande i aktier sker för de allra flesta med lång tidshorisont.
Publicerad 7 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Henric Borgström, ekonomijournalist.
Henric Borgström, ekonomijournalist.

Sparande i aktier sker för de allra flesta med lång tidshorisont. Det finns därför ingen anledning att ösa ut sina aktier i halv panik för att de sjunkit med ett dussin procent på en månad.

Eftersom 2019 blev ett rekordår med 30 procentig uppgång plus en bra start i januari plus kommande utdelningar på drygt 3 procent finns det mycket att ta av.

Några bolag med starka band eller större verksamhet i Skåne som tappat senaste månaden men ändå stigit om vi ser ett år tillbaka:

AAK Århus Karlshamn med huvudkontor i Malmö har sjunkit 11 procent senaste månaden men ligger plus 19 procent på ett år.

Nederman luftrening i Helsingborg plus 21 procent, läkemedelsbolaget Camurus i Lund plus 28 procent, Duni bordstillbehör plus 21 procent samt senaste årets börsraket Eolus Vind i Hässleholm som tappat 20 procent på en månad men ligger plus hela 177 procent senaste året.

Över till några ”förlorare” på stora listan bland de mest spridda aktierna, dock är man inte verklig förlorare eller vinnare förrän man säljer aktier.

Ericsson minus 10 procent på en månad minus 17 procent på ett år, Telia har tappat ”bara” 7 procent nu och 5 procent back på ett år. Volvo tunga fordon minus 18 procent på en månad men ändå 2 rocent upp på ett år.

Henric Borgström, ekonomijournalist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.