Fem nya coronafall i Skåne – 27 i riket

Skåne \"I god överensstämmelse med våra prognoser.\"
Publicerad 8 mars 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Antalet konstaterade fall ligger kvar på 22 i Skåne. Foto: TT
Antalet konstaterade fall ligger kvar på 22 i Skåne. Foto: TT

Under söndagen meddelade Region Skåne att ytterligare fem fall av personer som smittats med coronaviruset covid-19 har konstaterats.

Det innebär att totalt 22 skåningar har funnits bekräftat smittade. Ingen av de nu rapporterade ska vara allvarligt sjuk, och samtliga har befunnit sig i en miljö där det redan finns kända fall.

– Det handlar antingen om att man har nära anhöriga med konstaterad covid-19 eller att man befunnit sig i ett slutet resesällskap eller liknande där någon varit smittad och sjuk, säger Eva Gustavsson, biträdande smittskyddsläkare Smittskydd Skåne i söndagsförmiddagens pressmeddelande.

Antal provtagningar och analyser i Region Skåne ligger på runt 100 varje dygn.

– Det är i god överensstämmelse med våra prognoser vad gäller förväntat inflöde och bekräftade fall. Det viktigaste just nu är att alla följer de rekommendationer vi och Folkhälsomyndigheten ger så vårt arbete för att minska risken för smittspridning är fortsatt effektivt, säger Eva Gustavsson.

Region Skåne lämnar inte ut uppgifter om sjukdomstillstånd eller personliga förhållanden som bostadsort och arbetsplats, med hänvisning till patientsekretessen.

Antalet svenskar som smittats med covid-19 är, enligt John Hopkins CSSE, 203 stycken på söndag eftermiddag.

Under dagen har, med de fem skånska fallen inräknade, totalt 27 nya fall av coronaviruset kunnat bekräftas i landet, rapporterar Dagens Nyheter.

Tolv av personerna är hemmahörande i Västra Götaland. Alla tolv har antingen varit på utlandsresa i norra Italien, Iran eller varit i kontakt med personer som befunnit sig i riskdrabbade områden.

Vidare uppges en familj om tre personer i Örebro ha blivit smittade med viruset, efter att en av familjemedlemmarna varit på resa i USA. Alla tre vårdas just nu i sitt hem och mår efter omständigheterna väl.

Sju nya fall har under söndagen också konstaterats i region Värmland. Samtliga fall ska ha upptäckts via smittspårning, skriver Dagens Nyheter.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.