GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kraftigt ras på Stockholmsbörsen efter oljeprisfall

Ekonomi Stockholmsbörsen rasar nästan sju procent efter det drastiska oljeprisfallet på omkring 30 procent.
Publicerad 9 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Stockholmsbörsens OMXS30-index har vid öppningen på måndagen rasat 6,9 procent.

Även på andra håll rasar börserna. Börserna i London och Frankfurt rasar med 8 procent och Parisbörsen faller 4 procent.

Oljeprisraset kan slå mot allt från oljegiganter till USA:s många skifferoljebolag och budgetar i oljeberoende länder som Irak och Nigeria, rapporterar Bloomberg. Oljejätten Lundin Petroleum rasar nästan 30 procent vid öppningen.

Bara fem minuter in i handeln på New York-börsen hade aktiekurserna fallit med sju procent och ett automatisk börsstopp på 15 minuter aktiverades, skriver New York Times. Aktiekursen ryckte därefter upp sig något till ned sex procent – det värsta fallet sedan augusti 2011. Aktier till företag i oljebranschen eller anknytande näringar föll 20 procent.

– Marknaden vill höra att den globala ekonomin är öppen för affärer, problemet är att det inte är så lätt att säga det framöver, säger Patrick Chovanec, chefsstrateg på investmentrådgivningsbyrån Silvercrest Asset Management, till New York Times.

Mikael GammSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.