Ekonomi

Kraftigt ras på Stockholmsbörsen efter oljeprisfall

Artikel Ekonomi Stockholmsbörsen rasar nästan sju procent efter det drastiska oljeprisfallet på omkring 30 procent.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har vid öppningen på måndagen rasat 6,9 procent.

– Jag tycker att det påminner om början till finanskrisen. Det betyder inte att det blir så – men tecknen är ganska lika, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner, till Expressen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tidigare Säpoanställd häktad

En man har häktats efter måndagens Säpoinsats. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes En man har häktats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen har tidigare arbetat på Säpo och Försvarsmakten och är i dag högt uppsatt chef på en annan statlig myndighet.

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps i en insats i måndags morse och misstänktes då för spioneri. Han häktas som misstänkt för det något mindre allvarliga brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

"Tingsrätten delar vår uppfattning att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt. Nu fortsätter förundersökningen med sedvanliga utredningsåtgärder", säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Stockholms tingsrätt har lagt yppandeförbud på samtliga inblandade, vilket innebär att varken åklagare eller försvarsadvokat får berätta något mer om misstankarna.

Filt över huvudet

När häktningsförhandlingen mot den misstänkte inleddes på torsdagseftermiddagen kom mannen in i salen med en filt över sig. När det framgick att det inte fanns några kameror bland åhörarna tog han av sig filten och fick sin handfängsel upplåst. Han gav ett samlat intryck, iklädd mossgrön kavaj, och hälsade sedan mot domarbänken.

Brotten ska enligt åklagaren ha ägt rum mellan september 2011 och november 2015, "i bland annat Stockholm". Enligt häktningsframställan anhölls mannen i sin frånvaro den 15 september. Fem dagar senare, i måndags morse, slog Säpo till med en insats någonstans i Mellansverige.

Åklagare Lindqvist gav ingen närmare beskrivning av misstankarna mot mannen innan häktningsförhandlingarna fortsatte bakom stängda dörrar.

Anställd i flera år

Den misstänkte mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet. Han har enligt egna offentliga uppgifter tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, i bägge fall i flera års tid.

– Vi kan bekräfta att mannen som greps i måndags har arbetat vid Försvarsmakten. Det pågår en förundersökning så i övrigt hänvisar vi till åklagare och Säkerhetspolisen, säger försvarets presschef Philip Simon till TT.

Aftonbladet och Dagens Nyheter har tagit del av en jobbansökan som mannen gjort, där han lagt fram en mer detaljerad meritförteckning.

Där står bland annat att han arbetat med "underrättelseinhämtning och utredningsarbete" vid Säpo, samt att han under en period tjänstgjorde i direkt anslutning till den högsta ledningen. Inom försvaret uppger han att han verkat som analytiker.

Bägge anställningar har av dessa uppgifter att döma pågått inom den period som åklagaren gör gällande att brotten begicks.

Ändrad rubricering

Efter Säpos insats i måndags angavs att mannen var skäligen misstänkt för spioneri, men rubriceringen har alltså sedan dess ändrats. Han häktas likväl med omfattande restriktioner.

– Min klient förnekar brott, att han skulle ha gjort någonting fel. Han mår efter omständigheterna väl, och nu får vi avvakta den fortsatta utredningen, säger hans försvarsadvokat Anton Strand.

TT: Gör du någon tolkning av omrubriceringen?

– Jag vill inte spekulera i det, utan det får vi passa vidare till Åklagarmyndigheten.

Åklagaren gjorde sig inte tillgänglig för intervju efter det att förhandlingen avslutats.

Erika Nekham/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Försvarsadvokat Anton Strand har belagts med yppandeförbud när hans klient häktas för obehörig befattning med hemlig handling. Arkivbild.
Försvarsadvokat Anton Strand har belagts med yppandeförbud när hans klient häktas för obehörig befattning med hemlig handling. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Skiljer sig från spioneri

Brottet obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

I lagtext beskrivs det som att någon har kommit över, fört vidare eller röjt hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", men inte haft för avsikt att gå främmande makt tillhanda.

Om syftet har varit att lämna över dem till främmande makt ska det i regel bedömas som spioneri, där maxstraffet vid grovt brott är livstids fängelse.

Den obehöriga befattningen kan ses som grov om den kunde orsaka särskilt stor fara, till exempel vid pågående krig, eller om uppgifterna var av väldigt stor betydelse. Det ska också beaktas om personen röjt hemligheter som denne anförtrotts i tjänsten.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: 5–9 §, kap. 9 Brottsbalken, Svensk författningssamling

Inrikes

Två tonåringar omkom i trafikolycka

Två personer omkom i en trafikolycka. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Två pojkar, 16 och 17 år, omkom i en frontalkrock mellan två personbilar i Uppvidinge kommun utanför Växjö på torsdagseftermiddagen.

Initialt befann sig fem personer i fordonen, varav fyra fördes till sjukhus. Två av dem vårdas fortfarande för sina skador, uppger polisen.

Olyckan ska ha skett på en sträcka med hastigheter mellan 70 och 90 kilometer i timmen. Polisen har ännu ingen bild av vad som föranlett olyckan.

– Vid en så här allvarlig kollision kommer vi att utreda för att kunna slå fast vad som har orsakat olyckan, och det är alldeles för tidigt att säga just nu, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

Det finns inga brottsmisstankar.

Vägen var helt avstängd under räddnings- och röjningsarbetet som pågick i flera timmar.

Inrikes

Växjö slår tillbaka – hotar skrota elsparkcyklar

Elsparkcyklar som inte parkerats på rätt sätt. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson
Inrikes
Inrikes

Konflikten om elsparkcyklarna går vidare. Trots att flera kommuner i landet sagt nej till etablering av elsparkcyklar har dessa placerats ut av uthyrningsföretagen.

I Växjö ställde det norska företaget Ryde ut en mängd cyklar i helgen men nu slår kommunen tillbaka, rapporterar lokala medier. Kommunen kräver polistillstånd, felparkerade cyklar avlägsnas och om inte företaget betalar böter skrotas åkfordonen.

– Elsparkcyklarna hanteras enligt parkeringslagstiftningen och vi kommer därmed att plocka bort felparkerade elsparkcyklar. Företaget ska betala 500 kronor styck för varje omhändertagen cykel annars skrotas de, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef i Växjö kommun, till SVT Småland.

Fram till torsdagen hade sju cyklar tagits omhändertagits, enligt kommunen.

Kultur och nöje

Linda Evangelista: "Mitt ansikte förstördes"

Linda Evangelista 2005, tio år innan hon säger sig ha fått sitt ansikte förstört av ett ingrepp. Arkivbild.
Foto: Steve Eichner/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hon var en av de hetaste supermodellerna, men de senaste fem åren har Linda Evangelista knappt synts i offentligheten.
Nu skriver hon i ett öppenhjärtigt inlägg på Instagram att anledningen är att hon genomgick ett skönhetsingrepp som misslyckades.

"Till dem av mina följare som har undrat varför jag inte har jobbat när mina jämnårigas karriärer har blomstrat. Anledningen är att jag fick mitt ansikte helt förstört av ingreppet Cool Sculpting, en behandling som gjorde motsatsen till vad som utlovats", skriver hon.

Ingreppet går ut på att frysa kroppens fettceller, men det som hände var att cellerna i stället förökade sig, enligt Linda Evangelista. Hon skriver att hon nu genomgått två ingrepp för att försöka rätta till resultatet, men att det inte har hjälpt.

"Jag har blivit, som medierna skriver, omöjlig att känna igen", skriver hon och tillägger att hon lider av depressioner och inte har velat visa sig offentligt eftersom hon får kommentarer om sitt ansikte.

Linda Evangelista föddes i Ontario, Kanada 1965. 1985 började hon jobba för Karl Lagerfeld på modehuset Chanel och blev så småningom hans musa. Under sent 1980- och tidigt 90-tal blev hon en av supermodellerna som kallades "big five" tillsammans med bland andra Cindy Crawford och Naomi Campbell.

Ann Edliden/TT

Inrikes

Unga oroliga för sitt mobilanvändande

Många ungdomar tycker att de själva använder mobilen och sociala medier för mycket. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Allt fler unga oroas av mängden tid de själva lägger på Snapchat, Instagram och andra sociala medier.
I en ny rapport svarar över hälften av 9—18-åringarna att ”för mycket” tid går åt till mobilen.

Användandet av sociala medier bland barn och unga har ökat stadigt under 2010-talet.

Enligt rapporten "Ungar och medier 2021" ökar dessutom tiden som de unga lägger ner på de olika apparna och webbsidorna.

Av de 18-åriga flickorna som svarat använder över hälften (54 procent) sociala medier mer än 3 timmar per dag.

Det kan i sin tur ge konsekvenser både för sömnen och skolarbetet.

– Det är många som tror att sömnen påverkas negativt av medieanvändningen, säger Yvonne Andersson, analytiker på Statens medieråd.

– Vi frågar också om hur ofta de anser att medieanvändandet kommer i vägen för andra saker de borde göra, som läxor. Där är det också ganska många som svarar att det händer dagligen eller några gånger i veckan i alla fall.

Inte lagom

I enkäterna som skickades ut i fjol fick ungdomarna bland annat svara på hur de såg på mängden tid de lade ner på olika aktiviteter, som läxor, sport/träning/motion och kompisar.

I de flesta kategorierna är ”lagom” det vanligaste svaret.

Men när det gäller mobilen och sociala medier sticker svarsalternativet ”för mycket tid” ut, särskilt bland de lite äldre i undersökningen.

I gruppen 17—18 år tycker över hälften att de lägger för mycket tid på mobilen och sociala medier.

– När man märker själv att det faktiskt går ut över andra saker kan det mycket väl få en att tänka att "nu är det faktiskt för mycket", säger Yvonne Andersson.

Kan vara pandemieffekt

Missnöjet med den egna medieanvändningen har ökat konstant sedan Statens medieråd började mätningarna 2010.

Men en viss pandemieffekt kan också ligga bakom att siffrorna i den senaste rapporten, som presenterades på torsdagen, krupit ytterligare uppåt.

– Alternativen till de här digitala nöjena och aktiviteterna har ju varit mycket färre under pandemin, säger Yvonne Andersson.

– Och om man mer eller mindre ofrivilligt blir hänvisad till att hänga på nätet kan man ju också känna att det är för mycket. Det är en tänkbar förklaring som kan inverka.

Jens Bornemann/TT

Andel av ungdomarna som tycker att de lägger för mycket tid på mobilen och sociala medier.
Andel av ungdomarna som tycker att de lägger för mycket tid på mobilen och sociala medier.
Foto: Johan Hallnäs/TT

FAKTA

Fakta: Ungas sömn

Rapporten Ungar och medier 2021 kommer från Statens medieråd och bygger på enkätsvar från förra hösten.

Utöver att många unga anser att mobilen och sociala medier tar för mycket av deras tid ansåg många också att medieanvändandet skadar sömnen.

Närmare hälften (47 procent) av 17–18-åringarna tror att deras medieanvändning gör att de sover sämre.

I åldrarna 13–16 var motsvarande siffra 30 procent och hos de yngsta i rapporten, 9–12-åringar, 17 procent.

Källa: Statens medieråd

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

Bidens sändebud i Haiti avgår efter gränskaos

Gränspolis i Texas försöker mota tillbaka migranter som korsat gränsfloden Rio Grande från Mexiko.
Foto: Felix Marquez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Migranter som motas i väg av gränspatruller till häst och chartrade flygplan som för bort haitier – innan de hunnit söka asyl.
Bidenstyret kritiseras för kaoset och för att man använder Donald Trumps klandrade regelverk för att utvisa migranter. USA:s särskilde sändebud i Haiti har valt att avgå protest.

De dramatiska bilderna blev snabbt virala: Ridande gränspoliser som föser bort migranter som tagit sig över gränsfloden Rio Grande mellan Mexiko och USA. Några poliser ser ut att använda tyglarna som piska. Migranterna, med sina få tillhörigheter i vattentäta plastpåsar, backar förskräckt.

– Fruktansvärt, kommenterar vicepresident Kamala Harris som av presidenten fått ansvar för den komplexa migrationsfrågan.

– Människor ska aldrig behandlas så.

"Inhumant och kontraproduktivt"

Harris lovar enligt The New York Times att diskutera händelsen med ministern för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas. Hans departement har inlett en utredning om misstänkta övergrepp gentemot migranterna.

Men bilderna väcker starka känslor. På torsdagen avgick president Joe Bidens särskilda sändebud till Haiti, karriärdiplomaten Daniel Foote, i protest mot USA:s agerande vid gränsen.

"Jag vill inte kopplas samman med USA:s inhumana, kontraproduktiva beslut att deportera tusentals haitiska flyktingar", skriver han i sin avskedsansökan rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Amerikanska UD tillbakavisade sitt sändebuds anklagelser på torsdagen och beklagade hans avgång.

"Det är beklagligt att i stället för att delta i en process som är inriktad på att lösa problemen så har sändebudet Foote både avgått och felaktigt beskrivit omständigheterna kring sin avgång", säger UD-talesmannen Ned Price i ett uttalande.

Situationen ohållbar

Bortmotandet av migranterna är bara en av en rad kritiserade händelser vid USA:s södra gräns den senaste tiden.

Tusentals migranter, de flesta haitier, började i förra veckan strömma mot en gränsövergång nära Texasstaden Del Rio. Många hade lockats av ett rykte om att gränsen där var öppen. Men på plats blev situationen ohållbar. Tiotusentals migranter sökte skydd från hettan under den bro som går över Rio Grande. Provisoriska campingplatser byggdes men det var svårt att parera flodens vågor. Såväl kritiken som sopbergen växte, rapporterar medier.

– Det är tragiskt att se dessa familjer och sårbara personer som har lurats av förrädiska. . . smugglarorganisationer, sade Mayorkas enligt tidningen USA Today när han besökte området i måndags.

Men ministern varnade också migranter.

– Om du kommer till USA olagligt kommer du att tvingas återvända. Din resa blir inte lyckad.

Lutar sig mot smittoregel

Bidenstyret har beordrat att migranterna ska avvisas och Mayorkas har sagt att lägret under bron ska vara tömt inom tio dygn, rapporterar CNN. Men i onsdags rapporterade nyhetsbyrån AP att ett antal av dem ändå släppts in i USA, där deras fall ska prövas.

Den stora majoriteten avvisas dock. Gränsövergången mot Mexiko uppges nu vara stängd och över 600 tjänstemän från departementet för inrikes säkerhet är på plats i Del Rio för att hantera situationen. Flygplan har chartrats för att flyga haitier tillbaka till hemlandet – en plats härjad av jordskalv, fattigdom och våldsamheter efter sommarens presidentmord. Det avgående Haitisändebudet Daniel Foote beskriver Haiti som en "sönderfallen stat" som inte har någon möjlighet att ta emot återvändande migranter.

Hur kan då Bidenstyret skicka tillbaka migranter innan de ens haft en chans att söka asyl? Jo, man använder en pandemirelaterad folkhälsoregel kallad Title 42 som infördes under företrädaren Donald Trump, rapporterar bland andra public service-bolaget NPR.

Title 42 formulerades ursprungligen av folkhälsomyndigheten CDC och gör det möjligt att snabbt avvisa migranter vid gränsen med hänvisning till smittskyddsbestämmelser. Trumpstyret uppges ha använt regeln vidlyftigt i mars i fjol, när coronaviruset började skena.

När demokraten Joe Biden flyttade in i Vita huset i januari var det med utfästelser om en mer mänsklig invandringspolitik. Men hans styre har fortsatt att använda Title 42 vid gränsen, även om man gjort undantag för ensamkommande barn.

Tina Magnergård Bjers/TT

Migranter fotograferade när de tar sig över gränsfloden Rio Grande mellan Mexiko och Texas i USA.
Migranter fotograferade när de tar sig över gränsfloden Rio Grande mellan Mexiko och Texas i USA.
Foto: Fernando Llano/AP/TT
USA:s minister för inrikes säkerhet Alejandro Mayorkas.
USA:s minister för inrikes säkerhet Alejandro Mayorkas.
Foto: J Scott Applewhite/AP/TT
En del av det migrantläger som vuxit upp nära bron över gränsfloden Rio Grande i Del Rio i USA-delstaten Texas.
En del av det migrantläger som vuxit upp nära bron över gränsfloden Rio Grande i Del Rio i USA-delstaten Texas.
Foto: Julio Cortez/AP/TT

FAKTA

Fakta: Migranterna vid Rio Grande

Majoriteten av de migranter som samlats vid gränsövergången mellan den mexikanska staden Ciudad Acuña och Del Rio i Texas är haitier. I förra veckan uppskattades de vara 14 000 till antalet, nu finns knappt 9 000 kvar.

Många av haitierna kommer inte direkt från sitt hemland utan lämnade Haiti efter det stora jordskalvet där 2010. Därefter har de levt i olika latinamerikanska länder – men närt en dröm om en bättre framtid i USA. Under sommaren förvärrades situationen i deras fattiga hemland ytterligare, då president Jovenel Moïse mördades och ytterligare en kraftig jordbävning tog tusentals liv.

Att haitierna försöker ta sig norrut just nu beror främst på att rykten om att gränsen är öppen, osanna sådana, spridits mellan människor och på sociala medier, uppger gränspatrullchef Raul Ortiz för CNN.

USA har på olika sätt sökt få migranterna som korsar gränsfloden Rio Grande att vända om och avvisat dem som tagit sig in i landet. Hundratals människor har flugits till Port-au-Prince i Haiti. Några har släppts in i USA där deras fall ska prövas av invandringsdomstolar.

Texas guvernör Greg Abbott skyller den kaotiska situationen vid gränsen på president Joe Bidens styre. På onsdagen kallade han in nationalgardet och skapade en "stålbarriär" av tätt parkerade bilar gentemot migranterna.

Källor: CNN, The New York Times med flera.

Utrikes

Frankrike: Kommer att ta tid

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian vid ett möte i FN.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Att lösa den diplomatiska krisen mellan Frankrike och USA är inte gjort i en handvändning.
Det kommer att "ta tid och kräva handlingar", sade den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian när han träffade USA:s utrikesminister Antony Blinken på torsdagen.

Krisen uppstod i förra veckan sedan Australien brutit ett ubåtsavtal med Frankrike och i stället ingått ett avtal samt en säkerhetspakt med USA och Storbritannien.

De franska ambassadörerna i USA och Australien kallades hem för konsultationer.

Le Drian, som kallat det nya ubåtsavtalet för "ett knivhugg i ryggen", sade till Blinken att onsdagens telefonsamtal mellan den franske presidenten Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden var ett första steg för att reparera relationen mellan länderna.

Macron och Biden kom då överens om att ha ingående överläggningar för att återuppbygga förtroendet och även träffas i Europa i slutet av oktober.

Under Le Drians och Blinkens möte diskuterades bland annat vilka frågor som ska tas upp under de överläggningarna, enligt ett uttalande från Frankrikes utrikesdepartement.

Efter presidenternas telefonsamtal meddelades det att Frankrikes ambassadör återvänder till USA i nästa vecka.

Utrikes

Livstidsstraff fastställt för Schakalen

En av Ilich Ramirez Sanchez 'Schakalen Carlos' livstidsdomar har fastställts av en domstol i Paris. Arkivbild från 2017.
Foto: Michel Lipchitz/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ilich Ramirez Sanchez "Schakalen Carlos" har av en domstol i Paris fått ännu ett av sina livstidsstraff fastslaget av en fransk domstol.

Brottet rör en dödlig granatattack som Schakalen genomförde mot en butik på Paris paradgata Champs Elysees 1974. Två människor miste livet i attacken och 36 skadades.

Den Venezuelafödde 71-åringen – en gång en av världens mest eftersökta terrorister – jagades i decennier efter flera bombdåd, polismord och ett gisslandrama på 1970- och 80-talen.

Han greps först 1994 i Sudans huvudstad Khartum.

Namnet Schakalen fick han sedan Frederick Forsyths roman med samma namn ska ha hittats på hans hotellrum.

Ilich Ramirez Sanchez avtjänar redan två livstidsstraff som han utan framgång har överklagat.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL