skåne

Trångboddheten har ökat kraftigt i Skåne

Möjligheterna att efterfråga en större och lämpligare bostad hänger starkt ihop med sysselsättning och disponibel inkomst.Arkivbild.
Artikel skåne Trångboddheten i Skåne har ökat. I Malmö har andelen trångbodda hushåll fördubblats sedan 2008.

Region Skåne har tillsammans med Byggföretagen presenterat ”Bostadsglappet i Skåne - ananlys av hushållens möjlighet att hyra eller köpa bostäder”.

Det är nyligen framtagna siffror om bostadsmarknaden i Skåne har analyserats utifrån rörlighet, flyttfrekvens och trångboddhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Taiwan lovar att stötta Hongkong mot Peking

Taiwans president Tsai Ing-Wen. Bild från förra veckan.
Taiwans president Tsai Ing-Wen. Bild från förra veckan.
Fotograf: Taiwans presidentkansli/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polisen i Hongkong avfyrade under söndagsmorgonen tårgas och pepparsprej mot tusentals demonstranter, som protesterade mot Pekings föreslagna säkerhetslag, vilken riskerar att inskränka friheten i regionen.

Demonstranterna får stöd från Taiwan, vars president Tsai Ing-Wen säger att landet kommer ge befolkningen i Hongkong "nödvändig assistans", utan att precisera vad den skulle bestå av.

Presidenten skriver på Facebook att "det internationella samfundet proaktivt har sträckt ut sin hand för att hjälpa Hongkongs invånare" och att Taiwan ska bistå "ännu mer proaktivt" för att ge sitt stöd.

Tsai, vars självständighetslinje är ett rött skynke för Peking, skriver att den föreslagna lagen är ett allvarligt hot mot Hongkongs frihet och demokrati, och att kulor och förtryck inte är rätt sätt att bekämpa folkets vilja.

Sport

Lance Armstrong: "Skulle inte ändra något"

Lance Armstrong. Arkivbild.
Lance Armstrong. Arkivbild.
Fotograf: Brett Davis/AP/TT
Sport
Sport Han är en av idrottsvärldens mest ökända fuskare. Men när cyklisten Lance Armstrong nu ges tid att berätta är det till synes utan ånger.
I natt sändes första delen av ESPN:s dokumentär "Lance".
– Jag skulle inte ändra något, säger Armstrong.

Han var hjälten, förebilden och kämpen som överlevde cancer och som tog sig tillbaka till att bli en av tidernas största idrottsstjärnor. Men de sju raka titlarna i Tour de France visade sig vara ett luftslott byggt av bloddopningsmedlet epo. Han fråntogs alla sina titlar 2012 och året därpå erkände till slut också Lance Armstrong själv, i en intervju med Oprah Winfrey, att han dopat sig under stora delar av karriären.

Med tanke på det skyhöga fallet – den amerikanska superstjärnan förlorade enorma summor pengar, bland annat ett jättesponsorkontrakt med Nike, liksom respekten hos fans och kollegor världen över – är det förvånande att han fortfarande inte verkar ångra något.

I Marina Zenovichs tvådelade ESPN-dokumentär "Lance", vars första halva sändes i USA i natt, säger han tvärtom att han skulle ha gjort om allting om han fick chansen.

– Allt försvann på 48 timmar, så där bara. Borta, säger Lance Armstrong i dokumentären, enligt australiska Fox Sports , men lägger snabbt till:

– Jag skulle inte ha ändrat på en enda sak. Numera jobbar jag för mig själv.

Dopad som 21-åring

Han berättar att han var 21 år, det var i början av 1990-talet, när han dopade sig första gången. Karriärens avgörande steg kom dock något senare, när han bestämde sig för att byta, som han kallar det, "lågoktanig dopning" mot bloddopning med epo.

– Epo innebar en helt annan nivå. De prestationshöjande effekterna var enorma. Sporten gick från lågoktanig dopning, som alltid hade funnits, till det här högoktaniga raketbränslet. Så det var ett beslut vi var tvungna att ta, säger Armstrong, enligt The Guardian.

Regissören Marina Zenovich tycker inte att dokumentären tillåter Armstrong att skönmåla sitt öde. Hon intervjuade honom vid åtta tillfällen mellan mars 2018 och augusti 2019 och det fanns inga restriktioner kring vilka frågor som fick ställas, säger hon.

– Jag tror att han gillade delar av dokumentären och att han ogillade andra delar, vilket är precis som väntat, säger hon till New York Post.

"Inte mycket ånger"

Journalisten Aaron Timms skriver dock i The Guardian att det är lätt att se dokumentären som ett sätt för en av tidernas mest ökända fuskare att urskulda sitt agerande.

”Det vi inte får se mycket av är ånger och självbegrundan. Genom hela dokumentären använder sig Armstrong mest av pronomen 'man' och 'vi' – 'jag' får inte mycket plats”, skriver Timms och citerar sedan den tidigare cykelstjärnan ur dokumentären:

– Det enda sättet man kan dopa sig på och samtidigt vara ärlig är om du aldrig får en fråga om det, och det är inte realistiskt. I samma sekund som man får frågan, så ljuger man. Vi ljög allesammans.

Lance Armstrong, i dag 48 år gammal, berättar också om hur han formades av sin tuffa uppväxt, och att han med facit i hand klarade sig bättre än väntat.

– Det är ett mirakel att jag inte blev massmördare, säger Armstrong.

Blev slagen av styvpappan

Hans mamma Linda var bara 17 år när hon fick Lance och hans biologiska pappa fanns inte med i bilden. Styvpappan Terry Armstrong adopterade Lance när denne var tre år.

– Lance skulle aldrig ha blivit den mästare han blev utan mig, för jag hunsade honom. Jag hunsade honom som ett djur, säger styvpappan Terry Armstrong i dokumentären, enligt Fox Sports.

– Det är det enda som jag mår dåligt av. Att jag lite för mycket fick honom att vilja "vinna till varje pris".

Lance Armstrong beskriver styvpappans uppfostringsmetoder i mer direkta ordalag:

– Han slog mig sönder och samman, säger Lance Armstrong.

Berättelsen om uppväxten är en viktig del av dokumentären, skriver Aaron Timms i The Guardian. Den visar hur Lance Armstrong redan tidigt i livet lärde sig att ta till alla tillgängliga medel för att nå toppen.

”Han föddes in i en vissen omgivning, och Armstrong förblev vissen. Det som framkommer under de här fyra timmarna är en historia inte om ett ensamt ruttet äpple utan om en hel hög sådana – en utförlig berättelse, från vagga till grav, om en elitidrottare som betedde sig precis i linje med det som hans omgivning förväntade av honom.”

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Lance Armstrong

Lance Armstrong föddes i Plano, Texas, den 18 september 1971.

Han fick sitt stora genombrott som cyklist 1993, när han tog VM-guld i linjelopp i Oslo. Samma år tog han sin första etappseger i en av de mest klassiska tävlingarna: Tour de France.

I flera år tillhörde han världseliten innan han 1996 diagnosticerades med testikelcancer. Trots att cancern hade spridit sig lyckades han ta sig tillbaka, bli frisk och återvända till cykelsporten bättre än någonsin.

Under början av 00-talet var han cyklingens överlägset största stjärna och skrev historia när han vann Tour de France hela sju gånger i rad mellan 1999 och 2005.

2012 blev han av med samtliga sju titlar efter det att USA:s antidopningsbyrå kommit fram till att Armstrong hade varit en nyckelfigur i ett avancerat dopningsprogram inom hans stall US Postal Service. Han blev också av med flera andra titlar och tvingades bland annat lämna tillbaka sitt OS-brons från 2000.

Året efter domen, 2013, erkände han för första gången själv, i en upphaussad intervju med Oprah Winfrey, att han hade dopat sig under stora delar av karriären.

Inrikes

Rätten gav föräldrarna vårdnaden om flickan

Kammarrätten i Jönköping beslutade att tvångsvården av flickan skulle upphöra. Arkivbild.
Kammarrätten i Jönköping beslutade att tvångsvården av flickan skulle upphöra. Arkivbild.
Fotograf: MARGARETA GUSTAFSSON / TT
Inrikes
Inrikes Efter kamp i flera rättsliga instanser fick till slut föräldrarna hem sin dotter som hade varit omhändertagen och levt i familjehem sedan strax efter födseln. Trots psykisk ohälsa och uteblivna drogtester ansåg kammarrätten att föräldrarna var lämpade att ta hand om flickan. I slutet av januari hittades hon död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping.

Den 30 januari i år hittades den treåriga flickan död i en lägenhet i Norrköping. Hennes föräldrar, båda i 40-årsåldern, greps och häktades senare misstänkta för grovt vållande till annans död. Pappan avled i häktet drygt två veckor senare men mamman åtalas nu misstänkt för att ha orsakat flickans död.

Flickan föddes våren 2016 med abstinens och omhändertogs redan på BB. Mamman var underviktig och hade inte kommit på kontroller hos mödravården under graviditeten. När flickan var bara ett par månader gammal beslutade förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att flickan skulle tvångsvårdas och placeras i familjehem.

Psykisk ohälsa

I domen framhöll förvaltningsrätten att både mamman och pappan led av psykisk ohälsa och att de båda hade ett substansberoende. Pappan var vid den tidpunkten också häktad misstänkt för grov brottslighet.

Enligt rätten var hemförhållandena så dåliga att det fanns påtaglig risk för att den lilla flickans hälsa och utveckling skadades.

Knappt två år senare begärde föräldrarna att tvångsvården av flickan skulle upphöra, men socialnämnden beslutade att så inte skulle ske och att flickan skulle bo kvar i familjehemmet.

Positiva förändringar

I den utredning som socialnämnden gjorde innan de meddelade sitt beslut framkom att föräldrarna den senaste tiden hade visat vissa positiva förändringar i sin livssituation men nämnden hade tvivel kring hur stabila och varaktiga förändringarna var.

Dessutom hade föräldrarna inte lämnat prover för att visa att de inte använde droger och de hade inget fungerande samarbete med socialtjänsten.

Föräldrarna överklagade socialnämndens beslut till förvaltningsrätten. Mamman sade då att hon hela tiden hade haft förmågan att ta hand om sin dotter. Hon sade också att hon aldrig hade haft någon missbruksproblematik och endast använt läkemedel som hon hade fått utskrivna av läkare. Mamman berättade då också att hon nu hade ett förstahandskontrakt på en lägenhet och ett deltidsarbete.

Rätten avslog

Pappan, som vid det här laget avtjänat ett fängelsestraff för den grova brottslighet som han misstänktes för när dottern föddes, berättade att han nu hade en fast heltidsanställning med ansvarsfunktion och personalansvar.

Förvaltningsrätten avslog dock föräldrarnas överklagande bland annat motiverat av att de positiva förändringar som hade skett i mammans och pappans liv hade varat under relativt kort tid och att de inte hade visat någon förståelse för varför deras dotter omhändertogs.

Men föräldrarna lät sig inte nöjas med förvaltningsrättens beslut och överklagade till kammarrätten i Jönköping.

Umgänge fungerade

Hösten 2018 beslutade så kammarrätten att tvångsvården av flickan skulle upphöra.

Socialnämnden ville att tvångsvården skulle fortsätta med hänvisning bland annat till att föräldrarna inte hade lämnat drogprov, bristande kontakt med socialtjänsten samt till deras psykiska hälsa.

En av dem som ställde sig bakom att flickan skulle få återvända till sina föräldrar var hennes juridiska ombud. Han argumenterade för att tvångsvården skulle upphöra bland annat eftersom umgänget mellan mamman och dottern, 90 minuter var tredje vecka, hade fungerat bättre och bättre och att flickan, enligt honom, tyckte att umgänget var ”kul”. Han tyckte också att föräldrarnas förhållanden hade förändrats så att det inte längre fanns någon ”påtaglig risk för flickans hälsa och utveckling” om hon skulle flytta hem till dem.

"Vilja och förmåga"

Kammarrätten skriver i domen att både föräldrarna nu har visat att de har insikt i hur deras tidigare beteenden hade kunnat vara skadligt för flickan och att de har visat på ”vilja och förmåga att påverka sina liv i positiv riktning”.

Enligt rätten var de båda föräldrarna så stabila att de skulle kunna ta hand om dottern på egen hand.

I domen konstaterar rätten också att det skulle var en stor påfrestning för flickan att lämna familjehemmet där hon hade bott i princip hela sitt liv. Men enligt ett vägledande avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen är det i sig inte skäl nog att låta flickan bli kvar hos familjehemmet.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Mamman inför rätta för treårings död

Kammaråklagare Anna Lander har åtalat mamman för mord, grov misshandel och brott mot griftefriden. I dag inleds rättegången i Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Kammaråklagare Anna Lander har åtalat mamman för mord, grov misshandel och brott mot griftefriden. I dag inleds rättegången i Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Efter flera år i familjehem återfick föräldrarna vårdnaden om sin treåriga dotter. Tio månader senare hittades hon död i parets bostad i Norrköping.
Nu inleds rättegången mot mamman som misstänks för mord på sitt barn.

Kvinnan åtalas för att tillsammans och i samförstånd med flickans pappa ha mördat treåringen, som i medierapporteringen har kommit att kallas för "Lilla hjärtat". De båda häktades kort efter det att flickan hittades död i lägenheten i slutet av januari i år, men pappan avled i häktet i februari och misstankarna mot honom skrevs därmed av.

Enligt åklagare Anna Lander har paret dödat flickan genom trubbigt våld, hon hade bland annat skador på huvud och rygg, och genom att ge henne olika typer narkotikaklassade preparat.

Hon åtalas också för brott mot griftefriden för att ha behandlat dotterns kropp på ett "skymfligt" sätt efter hennes död.

Kvinnan har genomgående förnekat brott. Enligt både henne och den nu avlidne pappan handlar det om en olycka, då flickan ska ha ramlat i badkaret och slagit i huvudet, säger hennes advokat Per Oehme.

Hans klient förnekar att hon gett något av barnen någon form av preparat, men enligt Per Oehme har pappan sagt att han försökte med livräddande åtgärder.

Fallet med den treåriga flickans död, som efter en publicering i DN har kommit att kallas "Lilla hjärtat", har fått stor uppmärksamhet. Hon dog i hemmet hos de biologiska föräldrarna sedan hon hade skickats tillbaka till föräldrarna efter att ha vuxit upp i fosterfamilj.

Hässleholm

Näringsfattiga marker kan gynna biologisk mångfald

TpY6HG7Ae-pu8cHgRNm-eeoAFhU.jpg
Fotograf: Sofia Åström
Hässleholm
Lilla Oberöd/Hovdala Kanske redan nästa vår kan det finnas en slinga för guidade turer i Lilla Oberöd om växter, insekter och andra djur. Just nu görs en inventering på Glada getens marker i hopp om att gynna den natur som redan finns.

Ute på slättlandskapen i Lilla Oberöd har tidningen stämt träff med Collette Coumans som är inhyrd av länsstyrelsen och Henrik Mårtensson från Glada Geten. Med block och penna undersöker de markerna och bollar idéer om vilka åtgärder som behövs förvandla landskapet till en bättre miljö för vildbin.

– Vi är ju helt beroende av pollinatörer, säger Henrik Mårtensson.

Han förklarar hur monojordbruket (där man endast etablerar en gröda) och gifter har gjort det svårare för bina att hitta den mat de behöver. Eftersom pollinatörerna är grundläggande för livsmedelsproduktionen så är det viktigt att skapa eller behålla miljöer där de trivs.

– Bina behöver både nektar och pollen. Nektar för att få socker som energikälla, och pollen för proteiner. Detta behöver de över hela säsongen. Sälg och vitklöver exempelvis blommar tidigt och innehåller mycket nektar och pollen. Ljung och blåklockor blommar senare på sommaren, berättar Collette Coumans.

Bina trivs i miljöer med flera arter av blommande växter. I stora drag kan man säga att det finns bäst förutsättningar för detta i näringsfattiga ogödslade miljöer.

– I näringsfattiga miljöer är det näringen som begränsar växternas förutsättningar, då har vi en miljö där alla växter har en chans att komma upp till ljuset. Men när vi har en näringsrik miljö så blir istället solljus den begränsande faktorn, och några snabbväxande arter kan överskugga och konkurrera bort de andra. Därför får man ofta fler arter i en näringsfattig miljö. Detta gynnar den biologiska mångfalden och vilda bin, berättar Collette Coumans.

Henrik Mårtensson, som själv har varit biodlare i 20 år, har under tiden märkt hur landskapet förändrats på grund av monojordbruket. Honungsbina klarar sig tack vare biodlare, men andra arter har det mycket svårare.

– Det finns så många som 273 arter av bin, ändå är det mycket fokus på honungsbina som de flesta känner till. Det är såklart jättebra att man fokuserar på det. Men jag tycker också att det är viktigt att belysa att hälften av alla bin bor i marken, och många av dem håller på att försvinna, berättar han.

Som en del av projektet ”I vår hage” hoppas nu Glada Geten kunna skapa en bättre miljö för de djur och växter på gårdens marker. Kunskapen som de får från inventeringen ska senare användas för att skapa en slinga.

– Tanken är att vi ska ha en naturinfoplats där man kan läsa om djur och natur. Besökaren ska kunna gå en slinga, där det kommer erbjudas guidade turer och de kan få mer info på vägen.

Henrik Mårtensson hoppas att det kan bli ett bra ställe för skolklasser och andra sällskap för en lärorik utflykt. Han går även i tankar om att anordna workshops där man exempelvis lär sig bygga bihotell, mikromiljöer och andra saker man kan göra hemma.

Just nu ligger projektet på is på grund av pandemin, så de fokuserar istället på att söka pengar och samarbetspartners. Men Henrik Mårtensson hoppas att de kanske kan dra igång ordentligt redan nästa vår.

– Jag tror att det här kan bli ett ställe för folk att åka till för inspiration, säger han.

FAKTA

Vildbin hemma?

– Om du köper ett bihotell i affären, titta noga på storleken på hålen. Många gånger har de bara stora hål. I ett bra bihotell måste det finnas en variation av storlekar. Från så små hål som tre millimeter till så stora som tio millimeter.

– Ha en liten sandhög hemma. Du kan använda vanligt sandlådegrus och lägga det i en solig och varm hörna i trädgården. Den ska var cirka 30 centimeter djup, fri från växtlighet och väldränerad.

– Så eller plantera bivänliga växter i din trädgård.

– Gör ingenting. Det vill säga låt bli att städa i trädgården så mycket för att bevara mångfalden och en trivsam miljö för bina.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Ovissheten inför sommaren skakar Järvsö

Lars Ek Lööv, ägare till Järvsö Bergscykelpark och Järvsö Bergscykelhotell, säger att det känns skakigt, eftersom man inte vet hur sommarsäsongen blir.
Lars Ek Lööv, ägare till Järvsö Bergscykelpark och Järvsö Bergscykelhotell, säger att det känns skakigt, eftersom man inte vet hur sommarsäsongen blir.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes När coronaviruset svepte in efter sportlovet försvann alla bokningar över en natt. Järvsö Bergscykel Park, Järvzoo och flera andra företag inom besöknäringen har inte bara hamnat i en svår ekonomisk situation, de kastades även in i ovisshet inför sommaren.

– Vi har fått låna upp pengar. Det har känts lite skakigt, eftersom vi inte vet hur det blir i sommar. Men efter beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten om att man kan åka upp till två timmar från hemorten känner vi ändå att det är värt att öppna upp i sommar, säger Lars Ek Lööv, ägare till Järvsö Bergscykel Park och ett nyöppnat cykelhotell.

Bergscykelparken, där man kan åka downhill med mountainbike, öppnade för tio år sedan efter det att Lars Ek Lööv och hans söner hade fastnat för bergscykelåkning under en semesterresa i Kanada 2007.

Ställer in jubileum

– Vi skulle ha haft tioårsjubileum i år, men det blir inget. Det känns inte rätt. Det har varit otroligt tufft eftersom allt har avbokats och det är vårt första år med hotellet, säger han.

Lars Ek Lööv är tacksam över Folkhälsomyndighetens strategi.

– Jag är glad över att vara svensk. Vi har kunnat fortsätta leva trots att vi har restriktioner. Det är fantastiskt och det är det som gör att man vågar bita i och fortsätta.

Han visar den 3,5 meter breda liften med sex platser där man lastar cyklar.

– Om man är ett sällskap med fyra personer som åkt bil upp tillsammans kan man ju åka ihop, men om det är någon som kommer ensam kan den åka tillsammans med en annan person som sitter i andra änden av liften.

Anläggningen har sex årsanställda och brukar ta in 35–40 sommarjobbare.

– Men nu vågar jag inte ta in några, säger Lars Ek Lööv.

Alla går och väntar

Järvsö, med 1 500 invånare i byn, har sakta men säkert vuxit som besöksmål. Bara några hundra meter från cykelhotellet på Öjeberget ligger djurparken Järvzoo. Den är öppen som vanligt, men antalet besökare är sedan mitten av mars bara hälften så många som de brukar vara på grund av coronaviruset.

– Det är fortfarande försäsong för oss, men alla konferenser och event är avbokade. Nu går alla och väntar på hur det ska bli i sommar, säger Jens Larsson, vd för Järvzoo som brukar ha ungefär 75 000 besökare per år.

Samtidigt som intäkterna sjunker i takt med antalet besökare är lönelistan oförändrad. Djurparken har 13 helårsarbetare och på sommaren dubbleras personalen.

– Det här är egentligen den bästa pandemiaktiviteten, eftersom djurparken är så stor och utan trängsel. Men vi står inför en stor utmaning att berätta att vi faktiskt har öppet. Pandemin har en hämmande effekt, säger Jens Larsson.

Inställda event

Jens Larsson välkomnar besökare från andra delar av Sverige så länge det sker på ett ansvarsfullt sätt.

– Vi har ställt in alla publika aktiviteter där det kan bli folksamlingar, exempelvis djurinformationer och publika matningar av djuren. Vi drar ner och sparar på det som går men vi kan ju inte stänga ner verksamheten eftersom djuren behöver skötsel oavsett om vi har besökare eller inte.

Från djurparken har man en fin utsikt ner mot byn, där gården Stenegård med besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar ligger bakom kyrkan. Det är en stor anläggning som ägs av Ljusdals kommun.

Stenegård var i början av 1900-talet centrum för Järvsö. På vårar och somrar brukar det myllra av besökare i hantverksbutikerna, gallerierna, Lillbabs museum och vid olika evenemang.

– Allt blir lite annorlunda i år. Alla event är inställda, eftersom folksamlingar med mer än 50 personer inte är tillåtna. Vi sätter säkerheten först, men eftersom vi har en trädgårdspark och totalt 130 000 kvadratmeter hoppas vi att folk ska komma hit och umgås, säger verksamhetschefen Charlotta Netsman.

Petronella Uebel/TT

Emil Brunzell flyger fram på downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark.
Emil Brunzell flyger fram på downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Insektshotellet på Järvzoo i Järvsö är fullbelagt trots coronakrisen.
Insektshotellet på Järvzoo i Järvsö är fullbelagt trots coronakrisen.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
'Allt blir lite annorlunda i år, eftersom alla event är inställda', säger Charlotta Netsman, verksamhetschef vid besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar.
"Allt blir lite annorlunda i år, eftersom alla event är inställda", säger Charlotta Netsman, verksamhetschef vid besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Järvzoos vd Jens Larsson är bekymrad över att antalet besökare bara är hälften så många som de brukar vara vid den här tiden på året.
Järvzoos vd Jens Larsson är bekymrad över att antalet besökare bara är hälften så många som de brukar vara vid den här tiden på året.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Emil Brunzell kastar sig utför downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Emil Brunzell kastar sig utför downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Emil Brunzell rör sig snabbt och smidigt på den slingriga leden på Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Emil Brunzell rör sig snabbt och smidigt på den slingriga leden på Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Stenegård och Världsarvet Hälsingegårdar i Järvsö från ovan.
Stenegård och Världsarvet Hälsingegårdar i Järvsö från ovan.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Järvsö

Järvsö är en tätort i Ljusdals kommun, Hälsingland, med drygt 1 500 invånare. Orten ligger vid Ljusnan och är bland annat känd då Barbro Lillbabs Svensson kom från därifrån. Lillbabs drev även ett kafé i Järvsö.

Turismen är betydelsefull, på orten finns bland annat Järvzoo, Järvsöbacken med 20 nedfarter, Järvsö Bergscykelpark med tillhörande hotell, Stenegård med besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar och naturreservatet Järvsöklacken.

Sport

Stjärnorna fick in 200 miljoner i coronahjälp

Phil Mickelson, Tom Brady, Peyton Manning och Tiger Woods med den stora checken på 20 miljoner dollar till fyra välgörenhetsorganisationer.
Phil Mickelson, Tom Brady, Peyton Manning och Tiger Woods med den stora checken på 20 miljoner dollar till fyra välgörenhetsorganisationer.
Fotograf: Mike Ehrmann/Getty/AFP/TT
Sport
Sport Fyra storstjärnor spelade 18 hål golf och roade både sig själva och en miljonpublik via tv.
När sista putten rullats i hade nära 200 miljoner kronor samlats in till kampen mot coronaviruset.

Tiger Woods och Phil Mickelson, Peyton Manning och Tom Brady – stjärnor i golf respektive amerikansk fotboll – peggade upp under söndagen upp på The Medalist i Florida.

Målet var att samla in så mycket pengar som möjligt i kampen mot coronaviruset, och det prickade kvartetten med råge in. Redan innan de fyra gick ut i ösregnet i Florida hade hela 100 miljoner kronor samlats in till de fyra organisationer som golfarna spelade in pengar för.

Och under de 18 hålen trillade ytterligare lika mycket in, genom donationer från tittare och företag. Sammanlagt 20 miljoner dollar, motsvarande runt 194 miljoner kronor går nu till kampen mot viruset och dess effekter.

De fyra gick parvis en match där Woods och Manning drog det längsta strået. Golfproffsen Woods och Mickelson fick däremot se sig slagna när det gällde dagens slag. Det stod i stället quarterbacken Tom Brady för, när han på det sjunde hålet sänkte ett inspel från drygt 90 meter.

Men störst fokus låg på underhållningen, där de fyra kommenterade spelet och närapå varje hål bjöd på möjligheter att spela in ytterligare pengar till välgörenheten. Ingen av dem lyckades dock göra hole in one på det åttonde hålet, vilket hade gett ytterligare 25 miljoner dollar.

Martin Yngve/TT

Ekonomi

Japan förbereder nytt stödpaket

Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
Fotograf: Sadayuki Goto/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Japan överväger ett nytt gigantiskt stimulanspaket för att få den inhemska ekonomin på rätt köl efter coronapandemin.

Paketet på motsvarande 9 000 miljarder kronor ska finansieras via en extra budget, som gäller för räkenskapsåret som inleddes i april. Förra månaden lanserade regeringen ett stimulanspaket värt runt tio tusen miljarder kronor.

Regeringen hoppas kunna lätta på det nödläge som fortfarande gäller i vissa delar av landet, bland annat Tokyo.

NÄSTA ARTIKEL