Bra sätt att sprida corona

Opinion Det är ett märkligt beslut att sammankalla Europaparlamentet trots risken för spridning av coronaviruset.
Opinion • Publicerad 10 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är ett märkligt beslut att sammankalla Europaparlamentet trots risken för spridning av coronaviruset. Att samla ett större antal personer från hela Europa – inklusive italienare – i samma rum är en onödig risk, särskilt eftersom man inte ens blev beslutsmässiga under tisdagens möte.

Det började bra med att man valde bort den ordinarie sessionen i Strasbourg för att undvika att sprida smitta och det väckte förhoppningar om att man skulle använda sig av sunt förnuft kring detta. I Strasbourg samlas många personer på ett relativt litet utrymme och har många möjligheter att hosta och nysa på varandra i mötesrum, korridor och plenisal. Sen fattar man trots det tveksamma beslutet att kalla alla till Bryssel.

Det råder olika meningar hos svenska parlamentariker om huruvida det var en bra idé. Kristdemokraternas David Lega menade att det var onödigt och det får man ge honom rätt i. Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke menar att det var tveksamt att låta italienarna delta, men att arbetet måste fortgå. Genom att låta italienska politiker bryta karantänen riskerar man att Europaparlamentet blir en smittspridare i en pandemi. Det kan bli besvärligt att stoppa smittspridning som börjat på ett möte med deltagare från hela Europa som går och nyser på sina assistenter och på parlamentets personal. Det finns en hel del personer i riskgrupper som sitter i parlamentet. Av hänsyn till dem borde man ha hållit alla hemma.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.