Annons

Skadeståndskravet: 16 miljoner

Östra Göinge • Publicerad 10 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Efter grundskolan i Broby utbildade Robert Lindvall sig på naturbruksprogrammet i Ystad och han fick sen jobb på Orsa rovdjurspark.

Rovdjursparken arrangerade bland annat en aktivitet där besökare hjälper till att städa och placera ut mat.

Annons

I augusti 2017 höll 18-årige Robert Lindvall i aktiviteten för en besökande familj. De befann sig i ett hägn som skulle varit tomt, men två björnar lyckades ta sig in i hägnet genom att gräva sig under ett stängsel.

Den besökande familjen lyckades fly, men Robert Lindvall attackerades av en av björnarna och skadades så svårt att han avled.

I november i fjol rapporterade Norra Skåne att åtal väckts mot två personer för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

Åklagaren anser att det har förekommit brister i arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet.

Och på tisdagen inleddes rättegången vid Mora tingsrätt mot de två personerna, en tidigare vd för gruppen som driver parken samt en dåvarande chef. Båda två nekar till brott.

Målsägarbiträdet meddelade då att familjen till den dödade djurskötaren Robert Lindvall vill ha ett skadestånd på 16 miljoner kronor, enligt P4 Dalarna.

– Det är väldigt högt men familjen vill ha en förändring i hur det svenska rättssystemet har sett på den här typen av brott tidigare, säger Erik Elgán Maschmann, målsägandebiträde, enligt P4 Dalarna.

Åklagaren har också yrkat att parkens verksamhetsutövare ska åläggas en företagsbot på åtta miljoner kronor.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons