Utmaning för eurozonen

Opinion Italiens redan sköra ekonomi kommer att drabbas hårt av den allmänna karantänen och eurozonen kommer att få hantera en svår utmaning.
Opinion • Publicerad 10 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Italien tillhör de skörare ekonomierna inom EU. Endast Grekland har haft det mer kämpigt ekonomiskt. Det är begripligt att Italien tar till alla medel för att försöka hindra fri smittspridning genom att försätta landet i karantän Dock väcker det oro vad som kommer att hända med den känsliga italienska ekonomin. Statsskulden är oroväckande hög och landets tillväxt har varit i princip obefintlig under de senaste åren. Italien är dåligt rustat för det hårda slag mot ekonomin som karantänen kommer att innebära.

Bara besöksindustrin räknar med ett bortfall på miljoner turister, vilket lär orsaka intäktsförluster i miljardklassen. Turistföretag kommer att slås ut och den panka staten kommer knappast att ha råd med några större stimulanspaket.

Den börsoro som rått sedan coronaepidemin kan förstärkas av den italienska karantänen. Tysk, svensk och fransk industri är beroende av italiensk produktion på olika sätt, så även på hemmaplan måste man förbereda sig på en ekonomisk utmaning.

Förhoppningsvis börjar man på EU-nivå redan nu diskutera vad man kan göra för att hjälpa Italien att stabilisera sin ekonomi när epidemin är över och vad som är ”worst case scenario” för eurozonen.

När pandemin är över kan man fundera på att semestra i Italien för att hjälpa ekonomin tillbaka på rätt köl.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.