Info om lärarfoto jagades till årsskrift

Osby • Publicerad 11 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Årsskriften skickas ut till hembygdsföreningens medlemmar, men kan även köpas av icke-medlemmar.
Årsskriften skickas ut till hembygdsföreningens medlemmar, men kan även köpas av icke-medlemmar.

Örkeneds hembygdsförening har färdigställt sin årsskrift för 2019.

Debuterar som redaktör gör hembygdsföreningens Daniel Andersson som tar över efter att Sven Hellgren under flera år haft ansvar för uppdraget.

– Det är mitt första tryckta material någonsin, jag har egentligen ingen erfarenhet alls, säger Daniel Andersson och fortsätter:

– Men jag fick mycket information av Sven när han lämnade över, samtidigt som jag försökt att sätta lite egen prägel. Årsskriften blir inte exakt likadan, men den ska ändå gå att känna igen.

Att känna igen sedan tidigare är dock att skriftens omkring 70 sidor innehåller en rejäl blandning bland alstren.

Ett exempel är en text om Bergmans Möblers verksamhet, från start till stängning.

– En väldigt intressant text, det var ju en stor aktör på orten, säger Daniel Andersson.

Själv har han varit delaktig i en text om lärare i socknen i början av 1900-talet. Den texten har sitt ursprung i ett gammalt fotografi från början av 1900-talet. Från början var det oklart vem som var med på bilden och när fotot var taget.

– Men vi forskade i det och fick fram så gott som alla namn. Eller vi har alla, men är lite osäkra på några. Det blev ett riktigt detektivarbete, säger Daniel Andersson.

Årsskriften innehåller även texter om exempelvis prästfrun och konstnären Ingeborg Bernhoff samt Lönsbodagården som sedermera donerades till kyrkan och blev församlingshem.

– Avsnittet om Ingeborg Bernhoff innehåller även mycket bilder på hennes hantverk, avslutar Daniel Andersson.

Årsskriften skickas ut till samtliga medlemmar i Örkeneds hembygdsförening, men går även att köpa för dem som inte är medlemmar.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.