Annons

Spotifygrundaren satsar 92 miljoner

Östra Göinge • Publicerad 11 mars 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Spotifys grundare och vd Daniel Ek investerar mångmiljonbelopp i Swedish Stirling, som har produktion i Sibbhult. ARKIVBILD
Spotifys grundare och vd Daniel Ek investerar mångmiljonbelopp i Swedish Stirling, som har produktion i Sibbhult. ARKIVBILD

Swedish Stirling, tidigare Ripasso Energy grundades 2008 och slöt 2009 avtal med Sibbhultsverken avseende produktion av stirlingmotorer. Sedan 2014 har företaget huvudkontor i Göteborg.

Nu meddelar företaget att Swedish Stirling genomför riktade emissioner om totalt 147 miljoner kronor.

Annons

Bland annat investerar Spotifygrundaren Daniel Ek 92 miljoner kronor.

I en kommentar säger Gunnar Larsson att företaget kan stärka produktutvecklingen, får möjlighet till utökade försäljnings- och marknadsinsatser samt kan förstärka och expandera organisationen i Sydafrika, där bolaget har sin första kommersiella anläggning.

– Det här är ett otroligt viktigt steg och vi är väldigt, väldigt nöjda. Det tryggar vår fortsatta verksamhet 2021 ut, säger Gunnar Larsson.

Swedish Stirling levererar sin produkt PWR BLOK 400-F till Glencore, ett av Sydafrikas ferrokromproducerande bolag, och siktar på att även samarbeta med Samancor.

Glencor och Samancor står tillsammans för 95 procent av Sydafrikas kromtillverkning.

Företaget tar nu sikte på Nasdaqbörsen.

– Det här innebär att vi uppfyller likviditetskraven som finns för att man ska kunna lista sig på Nasdaq. Vi är redo för det, säger Larsson.

FAKTA

Swedish Stirling AB är ett svenskt miljöteknikföretag som grundades 2008 för att vidareutveckla stirlingteknologins förmåga att omvandla värmeenergi till elektricitet. Bolagets senaste produkt – PWR BLOK 400-F – är en egenutvecklad lösning för att återvinna energi ur industriella rest- och fackelgaser och omvandla dessa till hundra procent koldioxidneutral elektricitet med hög effektivitet.

Swedish Stirling har produktion i Sibbhult.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons