Skåne

38 nya coronafall i Skåne

Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Artikel Skåne Under det senaste dygnet har 38 nya fall av covid-19 konstaterats i Region Skåne.

Vad man vet är samtliga fall kopplade till utlandsresor, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Totalt antal konstaterade fall är nu 98. Hittills har drygt 1 400 personer provtagits.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Över 10 000 coronafall bland vårdpersonal

I mitten av maj hade över 10 300 människor som arbetar inom vård och omsorg testat positivt för coronaviruset, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
I mitten av maj hade över 10 300 människor som arbetar inom vård och omsorg testat positivt för coronaviruset, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Många läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som har arbetat i frontlinjen under pandemin i Sverige har själva insjuknat i covid-19.
Flera har intensivvårdats och några har avlidit, enligt vårdpersonal.
– Utsattheten i början var enorm, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus.

I mitten av maj hade över 10 300 människor som arbetar inom vård och omsorg testat positivt för coronaviruset i Sverige, visar siffror som Folkhälsomyndigheten sammanställt åt TT. Det motsvarar närmare hälften av alla bekräftade fall under utbrottets första tre månader.

En stor majoritet har fått lindriga symptom. Hur många vårdanställda som avlidit vet vi ännu inte, myndigheterna har inte sammanställt dödsfallen utifrån yrkeskategorier.

Men det finns vittnesmål bland kollegor.

– Jag känner till två läkare i Stockholm som har dött, där sannolikheten att de har blivit sjuka på jobbet är väldigt stor. Flera läkare har också legat inlagda för intensivvård, säger Johan Styrud, ordförande för Läkarföreningen i Stockholm och överläkare vid Danderyds sjukhus.

I slutet av april förlorade Vårdförbundet en medlem som arbetade på en covidavdelning i Stockholm.

– Hon hade testats positivt innan och var sjukskriven för sina symptom, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Brist på utrustning

Vården var inte rustad för en pandemi när coronaviruset tog sig in på sjukhus och vårdcentraler. Bristen på skyddsutrustning var akut de första veckorna.

– För dem som jobbade i den första linjen i primärvården och med avancerad vård i hemmet fanns hemskt lite skydd. Där var utsattheten bland personalen enorm, säger Styrud.

Även på sjukhusen var bristen på skyddsutrustning stor. De 21 regionerna gav sig ut på den globala marknaden för skyddsutrustning. Små svenska regioner, i konkurrens med större stater. Ännu svårare var det för kommunerna, med ansvar för äldreomsorgen.

– De första veckorna ändrades direktiven om vad vi skulle använda för skydd flera gånger. Inte på vetenskapligt stöd, utan efter vad som fanns tillgängligt, säger Johan Styrud.

Smittad personal

I början av utbrottet testades inte personalen, vilket fick sjukskrivningarna i vården att skjuta i höjden. Av nästan 1 000 bekräftade fall de fyra första veckorna hade 80 vård- och omsorgsanställda testat positivt.

– Chansa är fel ord, men det var svårt att veta vilka i personalen som skulle gå hem. Man kunde inte skicka hem all personal som var lite förkylda, säger Johan Styrud.

Den 13 mars rekommenderade Folkhälsomyndigheten testning av personalen och patienter inlagda på sjukhus. I mitten av maj var 10 315 av totalt 20 754 positiva provsvar från vård- och omsorgspersonal. Hur många som då var sjuka ute i samhället vet vi inte, eftersom Sverige inte testade bredare.

Den stora majoriteten av den smittade personalen har drabbats av lindriga symptom. Samtidigt finns obekräftade berättelser om vårdpersonal som har blivit svårt sjuka efter att ha arbetat på en intensivvårdsavdelning.

– När du vistats i utrymmen där patienter är väldigt sjuka finns det en risk att du själv blir riktigt dålig om du blir smittad, säger Sineva Ribeiro.

Psykisk stress

Den psykosociala arbetsmiljön är fortfarande ansträngd. Många av Vårdförbundets medlemmar lider av psykisk och etisk stress, uppger hon.

– De har vårdat mycket sjuka patienter, de har mött många oroliga närstående som inte har fått vara nära sina anhöriga. De har varit få, och de har fått göra svåra etiska bedömningar själva. De har sett patienter dö ensamma, säger Sineva Ribeiro.

Det finns också exempel från äldrevården där personal pressats av sin arbetsgivare att inte prata med anhöriga eller med medier om smittspridningen på boenden.

– Vi har haft flera lokala förhandlingar där man försökt tysta personalen att inte berätta. Det har skapat en tystnadskultur på vissa äldreboenden, säger Ribeiro.

Jonas Grönvik/TT

Flera läkare har själva intensivvårdats efter att de blivit smittade på jobbet, säger Johan Styrud, ordförande för Läkarföreningen i Stockholm och överläkare på Danderyds sjukhus. Arkivbild.
Flera läkare har själva intensivvårdats efter att de blivit smittade på jobbet, säger Johan Styrud, ordförande för Läkarföreningen i Stockholm och överläkare på Danderyds sjukhus. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

FAKTA

Fakta: Coronasmitta bland personalen

Inget vet hur många som bär eller burit på det nya coronaviruset. Men vi vet hur många som har bekräftats smittade efter provtagning. Antalet bekräftade fall beror främst på hur mycket smittan sprids, men också hur många tester som faktiskt görs.

Folkhälsomyndigheten har urskiljt antalet bekräftade fall bland vård- och omsorgspersonal fram till vecka 20. Därefter ökade provtagningen av allmänheten via primärvården och liknande, vilket gör det svårt att urskilja personalen inom vård och omsorg i statistiken.

De allra flesta som testats inom personalen har varit lindriga fall. Den höga andelen bekräftade fall bland personalen beror på att det främst var inlagda patienter samt vård- och omsorgspersonal som testades de tre första månaderna av pandemin.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Utrikes

Knapp seger för president Duda i Polen

Polens president Andrzej Duda tillsammans med sin hustru Agata Kornhauser-Duda utanför vallokalen vid söndagens val.
Polens president Andrzej Duda tillsammans med sin hustru Agata Kornhauser-Duda utanför vallokalen vid söndagens val.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Polens sittande president Andrzej Duda har vunnit presidentvalet, enligt officiella besked
Efter segern mot utmanaren Rafal Trzaskowski får Duda nu sitta kvar på posten i fem år till.

Tidigt på måndagsmorgonen, när 99,97 procent av rösterna hade räknats, meddelade valmyndigheten enligt AFP att den sittande presidenten Andrzej Duda fått 51,2 procent av rösterna.

Duda står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS)

Utmanaren Rafal Trzaskowski, Warszawas EU-vänlige, liberale borgmästare från mittenpartiet Medborgarplattformen (PO), landar därmed på 48,8 procent av rösterna.

Presidentposten saknar till stor del formell makt, men valet har ändå blivit en viktig värdemätare för Polens framtida vägval.

Enligt brittiska tidningen The Guardian landade valdeltagandet på 68,9 procent, vilket efter polska förhållanden är historiskt högt. Symbolfrågor som landets förhållande till EU tros ha fått många väljare att gå till valurnorna.

– Jag vill tacka alla som har röstat på mig, även de kritiska, sade president Andrzej Duda till sina medarbetare på söndagskvällen, efter att vallokalsundersökningar givit honom en ytterst knapp lednig.

Det var meningen att presidentvalet skulle ha hållits i maj men det sköts fram på grund av coronapandemin.

Ekonomi

DNB-aktien rusar uppåt

Den norska storbanken DNB ser ljusare på läget nu än för tre månader sedan. Arkivbild.
Den norska storbanken DNB ser ljusare på läget nu än för tre månader sedan. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Den norska bankkoncernen DNB:s aktie rusar uppåt på Oslobörsen. Banken tar stora nedskrivningar i sina exponeringar mot oljeindustrin, men ser nu ljuset i tunneln i coronakrisen.

Återöppningen av den norska ekonomin har gått snabbare än befarat och bankens aktivitetsnivå var mindre påverkad av covid-19-pandemin än väntat, konstaterar DNB i en kvartalsrapport.

Kreditförlusterna på totalt 2,1 miljarder norska kronor är betydligt lägre under andra kvartalet än under årets första kvartal, då de låg på 5,8 miljarder.

Beskedet får DNB-aktien att lyfta kraftigt. Efter drygt en timmes handel har aktien gått upp med cirka 9,4 procent. Kurslyftet följer på det att DNB redovisat en nettovinst på 5 019 miljoner norska kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 6 134 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, sjönk till 9 451 miljoner kronor. Under andra kvartalet i fjol låg räntenettot på 9 581 miljoner.

Situationen är fortfarande utmanande för många, inte minst för människor som permitterats och för företag som har svårt att få det att gå runt, konstaterar DNB i rapporten. Men DNB:s vd Kjerstin Braathen tillägger att den norska ekonomin ser ut att "landa på fötterna" i coronakrisen och att det på många håll ser mycket ljusare ut nu än efter årets första kvartal.

Inom oljeindustri gjorde DNB nedskrivningar på tillgångar på 1,9 miljarder norska kronor under kvartalet.

Joakim Goksör/TT

Utrikes

Över 140 döda i översvämningsdrabbat Kina

Invånare tar en simtur vid en paviljong som översvämmats vid Yangtzefloden i Wuhan i Hubeiprovinsen i förra veckan.
Invånare tar en simtur vid en paviljong som översvämmats vid Yangtzefloden i Wuhan i Hubeiprovinsen i förra veckan.
Foto: Chinatopix/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 141 människor har omkommit eller saknas efter att översvämningar som har drabbat stora delar av centrala och östra Kina har nått rekordnivåer på flera håll.
Läget väntas förvärras ytterligare.

Den enorma Yangtzefloden rinner bland annat genom Wuhan i Hubeiprovinsen, där coronaviruset först rapporterades strax före nyår. Flodens vattennivåer har nu nått den tredje högsta nivå som har noterats hittills i mångmiljonstaden, och väntas fortsätta stiga under veckan, rapporterar statskontrollerade medier.

Översvämningar har varit ett årligen återkommande problem i landet sedan urminnes tider, ofta längs just Yangtzefloden. I år har ihållande regn sedan sent i juni lett till översvämningar i stora områden, vilket har drabbat över 37 miljoner människor. 28 000 hem har hittills förstörts.

Höjda varningsnivåer

33 floder i landet har nått rekordhöga vattennivåer, och varningar har utfärdats för 433 floder, uppger vattenresursmyndigheten på måndagen.

– När vi kommer in i den viktigaste perioden för att bromsa översvämningarna, från slutet av juli till tidigt i augusti, är den nuvarande utvecklingen dyster på Yangtze och Taisjön, säger Ye Jianchun vid myndigheten.

President Xi Jinping uppmanar de lokala myndigheterna i de drabbade områdena att organisera räddningsarbete och att flytta på invånare på utsatta platser.

Vatten upp till taket

I videoinslag i statskontrollerade medier syns översvämmade städer där vattnet når till taket på envåningshus och invånare hämtas därifrån med uppblåsbara båtar. På andra håll syns hem som förstörts av jordskred som orsakats av regnen.

Förutom Hubei har även provinserna Jiangxi och Hunan drabbats hårt i centrala Kina. Det gäller även Anhui, Zhejiang och Jiangsu i landets östra delar och jättestaden Chongqing i sydvästra Kina, meddelar myndigheterna.

Fler än 4 000 människor omkom 1998, då den värsta översvämningen de senaste årtiondena inträffade, främst runt Yangtzefloden

Utrikes

TT-FLASH: Andrzej Duda vann i Polen

Utrikes
Utrikes Den nationalkonservative sittande presidenten Andrzej Duda har utsetts till segrare i valet i Polen, rapporterar AFP.
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Ekonomi

Jack Ma har sålt aktier för 88 miljarder

Jack Ma har på ett år sålt Alibaba-aktier till ett värde av motsvarande 88 miljarder kronor. Arkivbild.
Jack Ma har på ett år sålt Alibaba-aktier till ett värde av motsvarande 88 miljarder kronor. Arkivbild.
Foto: Thibault Camus AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den kinesiska e-handelsmogulen Jack Ma har minskat sitt ägande i Alibaba Group Holding till 4,8 procent från tidigare 6,4 procent, enligt en årsredovisning. Han har därmed under året sålt aktier för 9,6 miljarder dollar (motsvarande 88 miljarder kronor), beräknat utifrån Alibaba-aktiens aktuella kurs.

Jack Mas minskade ägande följer på det att han i september i fjol klev av som styrelseordförande i Alibaba för att fokusera på välgörenhetsverksamhet.

Alibaba anger inget snittpris för aktierna som Jack Ma sålt, men koncernens aktie har under året lyft med cirka 40 procent, med draghjälp från stark tillväxt för e-handel trots att Kinas ekonomi bromsat in i coronakrisen.

Inrikes

Fler skjutningar – restriktioner kan spela in

Polis på plats efter en skjutning i Sollentuna. Arkivbild.
Polis på plats efter en skjutning i Sollentuna. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes

Antalet skjutningar i Stockholms län är fler under första halvåret 2020 jämfört med samma period 2019, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. Hittills i år har 61 bekräftade skjutningar inträffat, jämfört med 40 stycken under första halvåret 2019.

De 61 skjutningarna har lett till att åtta personer dött och 27 skadats, jämfört med tio döda och 14 skadade under första halvåret 2019.

En nyrekrytering av unga personer in i kriminella nätverk, polisens riktade insatser och narkotikamarknaden lyfts som förklaringar. Ytterligare en aspekt som bidragit är de stängda gränserna under coronapandemin, fler har stannat hemma i regionen vilket syns bland annat i ett ökat antal häktade personer som i juli är högre än vad det normalt brukar vara.

– Jag tror det är en viktig del i att vi har många skjutningar, säger Anna Benedetti, operationsledare vid Stockholmspolisen, till SVT.

Kultur och nöje

"LasseMaja" blir tv-serie

Ellen Sarri Littorin, Anders Jansson och Elis Nyström spelar huvudrollerna i den nya tv-serien 'LasseMajas detektivbyrå'.
Ellen Sarri Littorin, Anders Jansson och Elis Nyström spelar huvudrollerna i den nya tv-serien "LasseMajas detektivbyrå".
Foto: Oscar Lovnér/C More/TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje

De populära böckerna om de unga detektiverna Lasse och Maja blir till en tv-serie i sex delar. Den nya serien, med Elis Nyström, Ellen Sarri Littorin och Anders Jansson i huvudrollerna, är baserad på "LasseMaja"-böcker som hittills inte har filmatiserats.

Inspelningen av tv-serieversionen av "LasseMajas detektivbyrå" pågår i Luleå och Boden under sommaren, och väntas ha premiär på C More under julen 2020. Då berättas historierna om Brandkårsmysteriet, Skolmysteriet, Modemysteriet, Kyrkomysteriet, Sjukhusmysteriet och Kärleksmysteriet.

"LasseMaja"-böckerna är skapade av Martin Widmark och illustrerade av Helena Willis. Den första boken kom ut 2002, och har följts upp av ytterligare ett 30-tal titlar. Böckerna har också legat till grund för ett flertal filmer, teaterpjäser, en julkalender och en serietidning.

NÄSTA ARTIKEL