Lundberg ny förbundskapten

Sport • Publicerad 12 mars 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Ulf Lundberg, 40, är ny förbundskapten för Damkronorna. Foto: TT/arkiv
Ulf Lundberg, 40, är ny förbundskapten för Damkronorna. Foto: TT/arkiv

Martinsens avtal löper ut 30 april och dagen efter inleder Lundberg uppdraget som sträcker sig över OS i Peking 2022.

– Känns väldigt spännande och stimulerande. Att få representera ett svenskt landslag är stort, konstaterar 40-åringen i ett pressmeddelande från Svenska Ishockeyförbundet.

– Det händer många bra saker i svensk flick- och damhockey nu och det kunde jag konstatera redan när jag jobbade nära Erika Holst som var spelarutvecklingsansvarig på damsidan, på Svenska Ishockeyförbundet.

- Jag ser stor potential framåt så det känns väldigt kul och inspirerande att vara med och leda och bidra till utvecklingen framöver.

Förbundets ordförande Anders Larsson förklarar hur processen gått till.

– Vi från Svenska Ishockeyförbundets styrelse tar hänsyn till tre delar när vi tittar på framtida förbundskaptener.

– Det handlar om förmåga att coacha landslaget, att driva den sportsliga utvecklingen och att vara en ambassadör för hockeyn och i det här fallet särskilt för flick- och damhockeyn. Jag vill rikta ett varmt tack till Ylva Martinsen och hela teamet runt henne som jobbat hårt under två år med väldigt speciella förutsättningar.

43-årige Martinsen, som har lett Damkronorna sedan 1 april 2018, är förvånad över beslutet.

– Jag är jättebesviken eftersom jag ville fortsätta, säger hon i en intervju på SVT Sports hemsida.

– Visste att mitt avtal löper ut, jag hade två år och sedan eventuellt två år till. Jag gick in i det här som ett fyraårsprojekt eftersom jag vet att förändring tar tid. Det utgick jag från var förbundets tanke också. Men det blev inte så.

SVT: Vad har de gett dig för anledning?

– Jag har inte levererat de resultat man velat se.

Under Ylva Martinsens tid som förbundskapten har Sverige bland annat åkt ur A-VM och skulle i år ha spelat i B-VM som fått ställas in på grund av coronavirusets härjningar.

Michael LindholmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.