Annons

Personalbristen hotar jordgubbarna

Önnestad Mjölk- och grisbönder är mer positiva enligt Lantbruksbarometern 2020. De upplever att de har högre lönsamhet nu än för ett år sedan. Samtidigt är personalbrist ett ökande problem för branschen. I Önnestad finns det inte längre ungdomar som vill plocka jordgubbar. Personal får flygas in från Thailand.
Hässleholm • Publicerad 12 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Skånska gris- och mjölkbönder har ökat sin framtidstro det senaste året.

Under september 2019 och januari 2020 har Ludvig & Co (före detta LRF Konsult), Swedbank och Sparbankerna frågat sammanlagt 1000 jordbrukare om hur de ser på framtiden. Svaret har sammanställts i den 33:e jordbruksbarometern. Fler bönder anser att de har högre lönsamhet och är mer investeringsvilliga.

Annons

Den upplevda lönsamheten är nästan lika hög som våren 2018, innan den torra sommaren.

Nästan hälften anser att de har god lönsamhet.

Skånska och halländska bönder upplever störst lönsamhet i landet. För ett år sedan låg de lägst.

– Barometern visar en förbättrad lönsamhet under alla produktionsgrenar. Speciellt mjölk och gris, säger Johan Herrlin som är biträdande regionchef för region syd i Ludvig & Co.

Nästan sex av tio skånska bönder planerar att effektivisera sin verksamhet för att öka lönsamheten. Många är också intresserade av att samarbeta med andra företag.

Bland de risker som finns mot jordbruket som bönderna inte kan påverka finns politiska beslut, osäkerhet kring prisutveckling, den egna hälsan och klimatet.

– Det har varit mycket de senaste åren bara med bränder, torka och det har varit blött, säger Hanna Persson som är agronom och lantbruksekonom på Ludvig & Co.

Klimatet i sig har inneburit extremare väder men också att skadeinsekter som vanligtvis inte trivs i Sverige blivit vanligare.

Det går också trender i vad man äter och dessa trender ändras snabbt. Det kan göra det svårt att planera. Men trenderna kan också samverka: som viljan att äta mindre kött men också att äta mer närproducera. Det gör att köttbönderna säljer lika mycket.

– Även om köttkonsumtionen gått ner lite så är det köttet man äter från Sverige, säger Paul Henrysson som är lantbruksansvarig på Sparbanken Skåne.

Annons

Paret Johan och Kajsa Aaby-Eriksson driver Nybohlms gård i Önnestad. De har mjölkkor, odlar gröder och jordgubbar. Paret säger att dessa riskerar är något de är vana vid, de är alltid där. Ett nytt problem de ser är att det blir svårare att få fram personal. De tog över en jordgubbsodling förra året och behöver under två och en halv månad 250 arbetare. För tjugo år sedan var det kö till att få jobb, idag söker ingen sommarjobb som jordgubbsplockare.

Lösningen har blivit att ta in folk från resten av världen. Till exempel ska 50 personer resa in från Thailand.

Coronaviruset är också en oro. Det påverkar jordgubbsodlingen, både i att få tag på material och personal. Reseförbud kan göra att den personal de har rekryterat inte kan resa.

– Jag är väldigt orolig om jag får någon väv. För att inte tala om arbetskraften, säger Johan Aaby-Eriksson.

Det är långt ifrån alla jordbrukare som vill öka sin produktion. De som sysslar med växtodling, som vete eller grönsaker, vill snarare säkra upp den produktion de redan har:

– Lantbrukarna är mer villiga att investera i bevattningsdammar, säger Hanna Persson.

bild 1/3
Många mjölkbönder och grisbönder vill öka sin produktion. Växtodlarna bygger hellre en bevattningsdamm så att grödorna överlever vid torka.
Johan och Kajsa Aaby-Eriksson söker över hela världen för att hitta personer som vill plocka jordgubbar. Många lantbrukare ser ljust på famtiden, svårigheten att hitta personal är det största hotet mot deras verksamhet just nu. Foto: Sofia Åström
I Skåne funderar nästan 20 procent av lantbrukarna på att investera i en ny jordbruskmaskin.
Många mjölkbönder och grisbönder vill öka sin produktion. Växtodlarna bygger hellre en bevattningsdamm så att grödorna överlever vid torka.
Johan och Kajsa Aaby-Eriksson söker över hela världen för att hitta personer som vill plocka jordgubbar. Många lantbrukare ser ljust på famtiden, svårigheten att hitta personal är det största hotet mot deras verksamhet just nu. Foto: Sofia Åström
Linnea NybogårdSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons