Region Skåne om coronaläget i Skåne

Skåne På torsdagseftermiddagen höll Region Skåne en presskonferens om coronaläget i Skåne. ”Vi kommer klara detta”, säger beredskapsöverläkare Carl Vigre.
Publicerad 12 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Regiondirektören Alf Jönsson inleder med att sammanfatta läget:

– Vi har ett allvarligt nationellt läge med 100-tals smittade varav 98 i Skåne. Vi har en pandemi. Tempot är högt och situationen utvecklas timme för timme, säger han och betonar:

– Vi måste därför kraftsamla på alla fronter för att i möjligaste mån begränsa smittspridningen. Stanna hemma från arbete, skola och fritidsaktiviteter när ni är sjuka. Tvätta händerna ordentligt.

Carl Vigre förklarar att situationen inte påverkar sjukvårdens kapacitet i stort trots att personal tvingas stanna hemma på grund av att de insjuknat.

– Vi börjar se påverkan inom sjukvården, vissa enheter – särskilt infektionsenheter där vissa stannar hemma för att de är sjuka. Men vi har ingen påverkan på kapacitet utan all sjukvård pågår.

För att möta den tuffa situationen vill Region Skåne ta in pensionärer, tidigare anställda och studenter. Detta är något man är van vid då man agerar på detta sätt under somrar.

Det tittas på tillgången på utrustning och kontakt med olika leverantörer har tagits.

Om utvecklingen fortsätter får man en ökad belastning på slutenvården, men i dagsläget har man situationen under kontroll, förklarar Carl Vigre.

– Vi har ingen brist på respiratorer ännu. Men det är brist på ansiktsskydd, visir och provtagningspinnar.

Riktlinjerna för provtagning kommer snart att ändras i Skåne.

– Förändringen innebär att man går från allmän provtagning till att bara provta personer med svåra problem som ligger inne på sjukhus, samt vårdpersonal, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Pia Lindbom, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Skåne, berättar att man på måndag kommer införa möjlighet till videosamtal med patienter. Detta införs först för barn- och infektionskliniker.

Mikael GammSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.