Annons

Spel utan publik för Vittsjö

Sport Coronaviruset får stora följder även för den lokala idrotten.
Sport • Publicerad 12 mars 2020 • Uppdaterad 10 december 2021
Det blir tomt på läktarna då Ebba Hed och hennes Vittsjö cupspelar mot Linköping på Österås IP. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV
Det blir tomt på läktarna då Ebba Hed och hennes Vittsjö cupspelar mot Linköping på Österås IP. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV

Det var tänkt att Vinslövs HK skulle hyllas av hemmapubliken i morgon eftermiddag för sitt avancemang till handbollsallsvenskan. Men i stället för en välfylld Furutorpshall blir det nu spel inför tomma läktare. Ett beslut som tagits av Svenska Handbollsförbundet.

– Vi får se om vi kan få till en streaming från matchen. Då kan vi ändå ha ett litet firande, säger Vinslövs ordförande Stellan Grönberg.

Annons

– Det är skönt att serien är färdigspelad i och med lördagens match. Det hade varit svårt att fortsätta då Skånes handbollsförbund gått ut med att lagen inte ens bör träna på grund av smittorisken.

Vittsjö cupspelar på söndag i Hässleholm mot Linköping. Men det blir utan publik efter ett gemensamt beslut av Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitfotboll Dam (EFD). Något som gäller helgens samtliga matcher i Svenska cupen.

– Vi släpper bara in media och volontärer på matchen, säger Vittsjös sportchef Erika Nilsson.

– Det slår ju tufft mot oss, precis som alla andra i dessa tider, då alla intäkter är viktiga men vi får naturligtvis foga oss i beslutet och hoppas att insatsen förhindrar eventuell smittspridning.

Hur blir det med den allsvenska premiären om några veckor?

– Vi har blivit tillsagda att avvakta både när det gäller upptaktsträffen och serien, säger Nilsson.

Det är meningen att Vittsjö om drygt en vecka ska åka på träningsläger till Cypern.

– Det är inget ställe som man avråtts att åka till. Men vi kommer att rätta oss efter folkhälsorådets regler, säger Erika Nilsson som berättar att även 300-klubbens träff i Tyringe i samband med Vittsjös träning i dag har ställts in.

Även Tyringe och Osby spelar hemma på söndag. Båda föreningarna följer regeringens beslut att förbjuda sammankomster för fler än 500 personer för att hindra smittspridning av Coronaviruset.

Det är vad vi får förhålla oss till, säger Tyringes sportchef Filip Steensbjerre som menar att beslutet får ekonomiska konsekvenser.

Annons

– Vi har fyra hemmamatcher kvar i kvalserien där vi räknat med publiksiffror på runt tusen personer per match, säger Steensbjerre som berättar att en publik på 420 personer kommer att släppas in på Tyrs hov.

– Det är naturligtvis bekymmersamt då vi är beroende av intäkter. Vi sänder matchen på vår webb-tv så det kan vara ett bra alternativ för våra supporterar.

Även Ted Holmgren är orolig över den ekonomiska biten.

– Jag tror inte det blir fler än 500 på söndag. Men det är värre när det gäller derbyt mot Tyringe nästkommande helg. Vi hade räknat med upp till tusen personer i den matchen vilket gör att vi tappar 40 till 50 000 kronor, säger Osbys sportchef Ted Holmgren.

– Vi kalkylerade med de pengarna. Förhoppningsvis så ska vi kunna ta igen lite då tanken är att vi ska streama matchen mot Tyringe.

Inställt är också junior-SM i brottning som skulle avgjorts på lördag i Sandviken. Där skulle bland annat den guldjagande Oreduon August Eriksson och Algot Källman varit med.

Inte heller söndagens träningsmatch i bowling i Hässleholm mellan det svenska juniorlandslaget och ett lag med lokala spelare kommer att bli av.

Det kan även nämnas att EM i tyngdlyftning ställts in. Vilket betyder att det inte blir något mästerskap för Sörbys Daniela Gherman i Moskva.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons