Nyheter

Trump stoppar flyg från Europa

President Donald Trump is seated during a full honors welcoming ceremony for Secretary of Defense Mark Esper at the Pentagon, Thursday, July 25, 2019, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)
Artikel Nyheter Med anledning av coronaviruset stoppas nu alla flyg från Europa till USA, det meddelande Donald Trump i ett tal till nationen i natt.

– Vi kommer att stoppa alla resor från Europa till USA de kommande 30-dagarna för att förhindra att nya fall kommer till våra kuster, sa Trump i sitt tal, rapporterar CNN.

Förbudet kommer endast att gälla för utländska medborgare och inte för amerikanska medborgare som testats, vilket efterliknar de restriktioner som han tillämpade på Kina förra månaden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nöjesparker kräver 1,5 miljarder av regeringen

Gröna Lund, Liseberg och Skara sommarland tvingas hålla stängt i sommar.
Gröna Lund, Liseberg och Skara sommarland tvingas hålla stängt i sommar.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Att Sveriges nöjesparker inte får öppna i sommar är i praktiken ett näringsförbud, menar parkerna, som nu begär sammanlagt 1,5 miljarder kronor i statlig ersättning av regeringen.
– Vi ställs på ruinens brant, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund och ordförande för Svenska nöjesparksföreningen.

Det är tyst på Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland.

Nöjesparkerna väntade in i det sista, beredda att öppna med en plan för att minimera risken för smittspridning. För drygt två veckor sedan kom beskedet: nöjesparkerna undantas inte från förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

– Det är oansvarigt av regeringen att ge oss ett näringsförbud utan att komma med någon idé om hjälp. Vi ställs på bar backe. Det är en omöjlig situation, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund och ordförande för Svenska nöjesparksföreningen.

Begär ersättning

Nu begär Svenska nöjesparksföreningen ersättning från staten på totalt 1,5 miljarder kronor för förlorade intäkter under sommarmånaderna.

– Vi har intäkter under ungefär tre månader om året, men kostnader för 12 månader. Det är pengar som vi lever på när vi inte har några intäkter från höst till vinter.

Det statliga omställningsstödet utgår från mars och april och träffar inte nöjesparkernas sommarmånader, poängterar han. Det blir heller ingen ersättning från försäkringsbolagen, eftersom det är ordningslagen och inte smittskyddslagen som används för att begränsa sammankomster.

– Vi ställs på ruinens brant. Vi behöver låna pengar för att klara oss igenom den här krisen, säger Widell.

Nöjesparkers tivolinöjen faller under ordningslagen och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gör att exempelvis Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland håller stängt medan Kolmården, Astrid Lindgrens Värld, och Furuvik till viss del håller öppet.

Tappar 99 procent

För Liseberg handlar det om ett tapp på 99 procent av årets omsättning jämfört med i fjol, närmare 819 miljoner kronor. Och för koncernen Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Skara Sommarland, Furuvik och Kolmården handlar det om ett tapp på 83 procent av omsättningen, drygt 853 miljoner kronor.

– Vi har dragit ner på våra kostnader, stoppat utvecklingsprojekt, sagt upp avtal med lokala entreprenörer och sagt upp all säsongspersonal och en tredjedel av vår fasta personal, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts.

Förbudet i ordningslagen mot allmänna sammankomster särbehandlar nöjesparker, anser han.

– Är du tillståndspliktig spelar det ingen som helst roll om du har en liten klubblokal inomhus för konserter eller om det är Skara sommarland utomhus på 400 000 kvadratmeter. Det blir för trubbigt och slår oproportionerligt hårt mot våra verksamheter.

TT har sökt näringsminister Ibrahim Baylan för en kommentar.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Nära 7 000 anställda

Enligt branschorganisationen Svenska nöjesparksföreningen har dess medlemmar över 6 miljoner besökare per år. Uppgiften är från 2019.

Nöjesparkerna omsatte drygt 2 miljarder kronor och hade nästan 7 000 anställda.

I Svenska nöjesparksföreningen ingår Astrid Lindgrens värld, Parken Zoo, Kolmården, Furuvik, Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland.

Källa: Svenska Nöjesparksföreningen

Ekonomi

Ingen snurr hos biluthyrarna

Biluthyrare har globalt sett haft tuffa tider under coronapandemin. Nu ser man dock en tydlig förändring i Sverige. På bilden ett uthyrningskontor i New York.
Biluthyrare har globalt sett haft tuffa tider under coronapandemin. Nu ser man dock en tydlig förändring i Sverige. På bilden ett uthyrningskontor i New York.
Foto: Diane Bondareff/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Från punktering till fortsatt dålig snurr på biluthyrningshjulen.
Hyrbilsbranschen ser fortfarande tydliga konsekvenser av corona och den stora frågan är nu:
Vad händer när semesterperioden är slut och hösten kommer?

Hyrbilsbranschen noterade en kraftig nedgång i samband med coronapandemins utbrott. När reserestriktionerna trädde i kraft slogs i princip verksamheten helt ut, framförallt vid landets flygplatser när resenärer, framförallt från utlandet, slutade att resa till Sverige.

En bra bit in i sommaren är läget fortfarande tufft enligt Anders Trollsås, vd för branschorganisationen Biluthyrarna Sverige. Ny statistik som TT tagit del av visar att antalet hyror i juni är ned 30 procent enligt preliminära siffror.

Omsättningen dyker lika mycket medan antalet dygnshyror har backat 22 procent jämfört med samma period föregående år.

– Långtidshyror rullar på som vanligt på ett bra sätt medan turistnäringen gick mot noll i mitten av mars och den tar sig fortfarande inte. De största medlemmarna har en ganska stor andel internationell trafik och den är fortfarande ned mot noll, säger han till TT.

Vara försiktig

Även om man såg en liten positiv tendens efter lättnaderna gällande reserestriktioner påpekar Anders Trollsås att förändringen kom under en period när man även i vanliga fall ser ett förhöjt bokningstryck.

– Man ska vara försiktig då det skedde vid midsommarruschen som alltid finns i vår bransch. Så länge jag kan minnas har vi alltid sålt slut kring den perioden. Därför ska man vara lite försiktig med att säga om det här är ett tecken i skyn.

Den utsatta situationen har gjort att flera företag tvingats att krympa sin bilflotta markant. Enligt Anders Trollsås handlar det om 20 procent, det vill säga cirka 10 000 fordon.

TT: Kan hyrbilsfirmor verkligen klara av fortsatt ha kontor vid flygplatser när det ändå inte kommer resenärer?

– Det är en väldigt relevant fråga. Det som händer nu är att man flyttar delar av vagnpark och personal där efterfrågan är bättre. Jag har inte sett några tecken på att det är panik men alla de stora har använt sig av korttidspermitteringar.

Tufft att vara liten

Utsattheten kan dock bli ännu tuffare i höst när semesterperioden är över och då framförallt för de små lokala aktörerna som finns i småstäder.

– Är du en liten aktör på en lokal marknad så finns det inget att kompensera sig med. Vi vet att några små redan har haft det fruktansvärt tufft, säger Anders Trollsås.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Biluthyrningsbranschen i juni

Biluthyrningsbranschen backade tydligt i juni utifrån preliminära siffror.

Antal hyror: – 30 procent.

Antal dygn: – 22 procent.

Omsättning: – 27 procent.

Antalet bilar i den totala flottan: – 21 procent.

Källa: Biluthyrarna Sverige AB.

Inrikes

Cykelfacit: 2,7 miljarder kilometer trampades

En genomsnittlig dag i fjol cyklade 16 procent av barn och unga (6–24 år). I gruppen 25–44-åringar var andelen 13 procent. Andelen sjunker ytterligare i de äldsta åldersgrupperna. Arkivbild.
En genomsnittlig dag i fjol cyklade 16 procent av barn och unga (6–24 år). I gruppen 25–44-åringar var andelen 13 procent. Andelen sjunker ytterligare i de äldsta åldersgrupperna. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Det trampas på rätt bra i Sverige. Totalt cyklade svenskarna 2,7 miljarder kilometer under 2019.
Det är framför allt de yngre – barn och ungdomar – som sätter sig på sadeln.

Enligt Nationella cykelrådets cykelbokslut för 2019 är trenden bruten. Med 11 procent av befolkningen som cyklade en genomsnittlig dag i fjol minskar inte längre cyklandet, utan ökar något. Cykelrådet påpekar att mätmetoden ändrats, vilket gör att det finns en liten felmarginal.

– Men det är ändå tydligt att cyklandet ökar, säger cykelrådets ordförande Rami Yones, Trafikverket.

Cyklandet har under tid minskat framför allt i den yngsta åldersgruppen, 6–24-åringar, och det är i den gruppen som cyklingen mest tagit fart igen.

– När föräldrarnas vanor förändras ändras också barnens. Cyklar föräldrarna så cyklar också barnen, säger Rami Yones.

För rent generellt har intresset för cykling ökat. Det i sin tur kan förklaras med att det blivit lättare och säkrare att ta sig fram på två hjul.

– Vii tror att den viktigaste faktorn är att cykelinfrastrukturen har byggts ut och förbättrats. Det byggs mer och säkrare med ljussignaler och tunnlar eller broar för att korsa hårt trafikerade leder.

Coronaeffekt väntas

Det är ingen djärv gissning att cyklandet ökar även i år. Coronapandemin, med krav på fysisk distansering, har fått många att ändra sina resvanor.

– Vi har inga siffror på detta ännu, men indikationerna från branschen är att intresset för cykling ökar.

Trots att försäljningen minskat de senaste åren inhandlades drygt 520 000 nya cyklar 2018/19.

– Det säljs otroligt många cyklar i Sverige. Fler och fler äger olika cyklar för olika ändamål. Folk köper också i stor utsträckning cykel för mer pengar – elcyklarna är ju betydligt dyrare än vanliga cyklar, säger Rami Yones.

Säkra parkeringar

Till den halva miljonen nya cyklar ska läggas alla begagnade cyklar som säljs. Begagnatmarknaden är stor, men det saknas siffror på hur stor den är.

Tyvärr löper cykelägare stor risk att bli av med sin hoj. Det stjäls nämligen minst 60 000 cyklar per år. Då tillkommer ett okänt antal stölder där den rättmätiga ägaren inte sett det som lönt att polisanmäla. Och den som anmäler får räkna med att cykeln är borta för gott. Uppklarningsgraden är nämligen noll procent.

– Staten, kommunerna och även privata aktörer har en jätteviktig roll i att bygga säkra cykelparkeringar så att det går att låsa fast cykeln i ramen. Det är en av de viktigaste åtgärderna, och mer effektivt än att tillföra polisen extra resurser för att fokusera på cykelstölder, säger Rami Yones.

Nationella cykelrådets ordförande Rami Yones, Trafikverket.
Nationella cykelrådets ordförande Rami Yones, Trafikverket.
Foto: Trafikverket

FAKTA

Fakta: Cykling i siffror

Nationella cykelrådet är ett samverkansforum för ökad och säker cykling. Rådet, där flera myndigheter och organisationer ingår, leds av Trafikverket.

En genomsnittlig dag under 2019 cyklade 1 miljon personer i åldrarna 6–84 år, eller 11 procent av befolkningen. (14 procent under sommarhalvåret och 9 procent under vinterhalvåret).

Dessa cyklade, en genomsnittlig dag, cirka 7 kilometer var, fördelat på 2,3 resor. En genomsnittlig cykelfärd var alltså lite drygt 3 kilometer.

Bland barn och ungdomar (6–24 år) cyklade 16 procent under en genomsnittlig dag, medan andelen i nedre medelåldern (25–44 år) var 13 procent och övre medelåldern (45–64 år) var 11 procent. För den äldsta åldersgruppen (65–84 år) är andelen endast 4 procent.

Den totala sträckan som cyklades i fjol var 2,7 miljarder kilometer, vilket motsvarar knappt 2 procent av transportarbetet (flyg exkluderat).

Det största antalet cykelresor sker i större städer med omgivande kommuner, runt 45 procent.

Källa: Nationella cykelrådet

Debatt

Vården i Sverige är inte jämlik

Insändarskribenterna menar att det måste satsas mer pengar på kvinnors hälsa.
Foto: Johan Nilsson / TT
Debatt
debatt

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Nyligen kom nyheten att Hans och Julia Rausing donerar en kvarts miljard kronor till en ny stiftelse. Målet är att etablera en helt ny cancerklinik på Medicon Village i Lund för diagnostik och behandling av i första hand kvinnor med bröstcancer och gynekologisk cancer exempelvis i livmodern. Kliniken ska bedrivas helt utan vinstintresse och stödja den offentliga vården.

Det är på många sätt en mycket glädjande nyhet. Både för den nyttan som donationen kommer att innebära. Och för att den sätter strålkastarljuset på den grupp som under årens lopp ständigt har kommit i andra hand inom sjukvården – kvinnor.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Vi har inte en jämlik vård i Sverige.

Kvinnor och mäns kroppar är olika. Tyvärr är också satsningarna på kvinnors och mäns hälsa olika. Kvinnors sjukdomar blir ofta avfärdade och svåra smärttillstånd normaliseras.

Det handlar inte bara om förlossningar, där mer än hälften av förstföderskorna drabbas av bristningar vid vaginal förlossning. Det handlar om att kvinnor systematiskt missgynnas av den svenska vården.

Centerpartiet har på riksnivå föreslagit en satsning på en halv miljard kronor extra per år för bättre förlossningsvård. Av dessa vill vi satsa 200 miljoner kronor årligen på särskilda karriärtjänster för barnmorskor och 300 miljoner kronor på att öka tillgången till eftervård och amningsstöd.

Vi behöver bryta tabut och öka kunskapen om kvinnors reproduktiva hälsa. Centerpartiet har föreslagit ytterligare 120 miljoner på att öka kunskaperna i vården kring detta.

Även i fråga om preventivmedel behöver forskningen intensifieras. Biverkningar till följd av preventivmedelsanvändning drabbar många kvinnor. Det är oacceptabelt.

Vi behöver göra mer, även i Region Skåne.

Vi måste bli bättre på att identifiera ojämlika förhållanden. Därför är det bra att vi, tillsammans med de övriga partierna i Allians för Skåne, slagit fast att vården kontinuerligt ska utvärderas utifrån ett jämlikhetsperspektiv.

Det är också utmärkt att primärvården ska spela en viktig roll i att tidigt upptäcka vårdbehov hos kvinnor, särskilt inom områden där uppmärksamheten och i vissa fall kunskapen varit otillräcklig inom vården. Exempel på detta är endometrios och diastas, två sjukdomar som ofta är mycket smärtsamma.

Vi finner det därför oerhört glädjande att även Rausings nya stiftelse jobbar för att vi ska få en mer jämlik vård – alla goda krafter välkomnas i det viktiga arbetet!

Birte Sandberg (C), Regionråd och ordf. primärvårdsnämnden

Warda Fatih (C), Regionfullmäktigeledamot och ordf. sjukhusstyrelse Landskrona

Sofia Nilsson (C), Riksdagsledamot och led. socialutskottet

Debatt

Kärnalliansen är emot köpet

Kärnalliansen vill inte köpa den gamla postterminalen till de priser som nämns, säger insändarskribenterna.
Foto: Kristina Höjendal
Debatt
Lokal debatt Nsk
debatt

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Svar till Håkan Östlunds insändare.

I en insändare i fredagens tidning vill Håkan Östlund ha en förklaring till varför kommunen skall köpa den gamla postterminalen på Drottninggatan till ett överpris.

Frågan är berättigad och vi håller med Håkan Östlund i hans analys av affären - för kommunen är den vansinnig!

Håkan Östlunds fråga måste besvaras av socialdemokraterna och sverigedemokraterna, då det är de som som samarbetar för att kommunen skall köpa fastigheten.

Vi inom Kärnalliansen (moderater, liberaler och kristdemokrater) motsätter oss köpet. Kommunen behöver inte fastigheten och priset är dessutom alldeles för högt. Inom Kärnalliansen vill vi prioritera kommunens välfärd före vidlyftiga fastighetsaffärer.

Frågan om köp kommer slutligt att avgöras av kommunfullmäktige så än finns det tid för (S) och (SD) att besinna sig.

Lars Johnsson (M)

Robin Gustavsson (KD)

Thomas Haraldsson (L)

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Personligt

Kram på distans

Lysia strömberg skickar en distanskram till farmor.
Personligt
Personligt

"Hej fina farmor! Jag längtar efter dig, det var så längesen vi träffades. Jag ska ge dig en stor kram nästa gång vi ses. Kram från Lysia”.

Dagens kram på distans går till Elly Strömberg på Åkaregatan i Hässleholm och det är barnbarnet Lysia Strömberg som skickar kramen. Lysia är 9, 5 år gammal och bor i Skogås.

Debatt

Skydda våra äldre från de nya värmeböljorna

Insändarskribenten vill ha fler skuggande träd, som en lösning på medellång sikt.
Foto: Peter Steffen
Debatt
debatt

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Efter midsommar svepte en värmebölja in över hela landet, med den varmaste junitemperaturen på femtio år för hela landet. Värmeböljan visade att de som drabbas särskilt hårt av ett hetare klimat är de samma som coronaepidemin slagit stenhårt mot: Våra äldre.

I Europa dör fler av värmeböljor än av alla andra miljö- och naturkatastrofer tillsammans. När ett förändrat klimat gör att extrema värmeböljor ökar i intensitet, frekvens och varaktighet, drabbas de äldre femdubbelt:

1. Dödligheten ökar. I 2018 års värmebölja dog över 600 personer bara i Sverige, varav de flesta var äldre. Fler, intensivare perioder av hetta riskerar att leda till att vi får räkna döda i tusental.

2. Insektsburna sjukdomar sprids, vilket äldre har svagare motståndskraft mot.

3. Bränderna blir vanligare och intensivare. Det är särskilt riskfyllt för de äldre, varav många är mindre mobila och inte alltid kan lämna en drabbad plats för egen maskin.

4. Kostnaderna ökar. Allt dyrare klimatrelaterade insatser som brandbekämpning måste motsvaras av minskade utgifter på annat håll. I kommunernas och regionerna redan hårt ansträngda budget är äldreomsorgen en stor utgiftspost som därmed hotas.

5. Sjukvården försämras. I perioder av intensiv hetta fungerar sjukvården sämre, eftersom personalen blir utmattad och behöver mer pauser. I en redan ansträngd personalsituation, kommer vårdens brukare i kläm.

”Vi måste skydda våra äldre” har varit ett mantra genom hela coronapandemin. Statsepidemiologen Anders Tegnell är tydlig med att vi som samhälle misslyckats med just detta. Med klimatförändringarna och värmeböljorna är de äldre åter i fokus, och vår Urban Insight-rapport visar hur vi kan skydda dem – med satsningar som gagnar oss alla:

Kortsiktigt: Se till att det finns tillgång till svalka när hettan slår till. Att etablera skugga, dryckesfontäner, ”svalk-rum” och mycket annat kan gå snabbt och behövs i städer, bostäder och vårdinrättningar som är byggda för att klara kallt klimat snarare än hett.

På medellång sikt: Bygg in svalka i städerna. Plantera mer skuggande träd, skydda och utvidga stadens parker och grönområden, bryt upp stora sjok av asfaltens ”öar av hetta” och bygg fontäner och dammar. Det är några av exemplen på hur också befintlig bebyggelse kan anpassas – när vi bygger nytt ska vi förstås göra rätt från början!

På lång sikt: Hejda klimatförändringarna. Det bästa vi kan göra för att skydda oss mot allt våldsammare värmeböljor och andra effekter av ett förändrat klimat, är att så snabbt som möjligt minska vår klimatpåverkan. Målet i vår del av världen måste vara att bli klimatpositiv, med en påverkan under noll.

Med Greta Thunberg i spetsen har det talats mycket om att den absolut bästa gåvan till framtida generationer är att hejda klimatförändringarna. Ett aktivt klimatarbete är också en viktig del i att respektera och skydda våra äldre. Låt oss inte svika dem igen.

Mattias Goldmann, Hållbarhetschef Sweco

Utrikes

Larm från boende i karantänhus i Australien

Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria i Australien.
Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria i Australien.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Utrikes
Utrikes Rekordmånga nya bekräftade fall av coronasmitta rapportras från delstaten Victoria i Australien. Boende i flera bostadshus i Victorias huvudstad Melbourne, som av myndigheterna hindras att lämna sina hem för att minska virusspridningen, uppger att förnödenheter inte når fram till dem.

Nära 200 nya konstaterade fall av coronasmitta har registrerats i den australiska delstaten Victoria det senaste dygnet, rapporterar ABC News. Det är en ny toppnotering för ett dygn i delstaten.

På flera håll i Victoria har man redan skärpt restriktionerna, men delstatens premiärminister Daniel Andrews säger att de kan komma att skärpas i ytterligare fler områden framöver.

Ont om förnödenheter

För närvarande gäller strikta restriktioner i tolv olika postnummersområden, vilket motsvarar 39 stadsdelar och förorter i delstatshuvudstaden Melbourne. Dessutom är nio allmännyttiga bostadshus i staden, med cirka 3 000 boende, satta i strikt karantän. Sedan i lördags är det helt förbjudet för de boende att lämna sina bostäder.

Från de nio husen kommer rapporter om att man har ont om förnödenheter och att leveranser har svårt att komma fram.

De boende vädjar även till myndigheterna att släppa på restriktionerna och minska den tunga polisbevakningen vid husen, rapporterar SBS News. För närvarande bevakas husen av omkring 500 poliser åt gången.

Gränsstängning vid midnatt

Vid midnatt mot onsdag lokal tid stängs gränsen mellan Victoria och granndelstaten i norr, New South Wales. Dagstidningen The Age rapporterar att många hemmahörande i Victoria har skyndat sig att ta sig till New South Wales inför stängningen. Det är första gången på 100 år som den delstatsgränsen stängs.

Victoria och New South Wales, Australiens folkrikaste delstater, har drabbats värst av coronaviruset i landet. I New South Wales har över 3 400 personer bekräftats smittade och omkring 50 har avlidit, för Victoria är de siffrorna drygt 2 500 respektive strax över 20. Totalt har Australien omkring 8 500 bekräftade smittofall och drygt 100 dödsfall.

Emma Gyllestad/TT

NÄSTA ARTIKEL