GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett operaäventyr som träffar helt rätt

Recension Lars-Erik Larsson var på premiären av Operaverkstans Ledaren.
Publicerad 13 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

En opera – visserligen en kort enaktare men ändå en opera – med musik av en av medlemmarna i gruppen Les Six och text av absurdismens mästare Eugène Ionesco. Med en handling som egentligen inte handlar om någonting. Det låter som en godbit för kulturella finsmakare (eller kultursnobbar) som ser estetiken som ett mål i sig, hjärngymnastik i den högre skolan.

Men nu har Operaverkstan i Malmö med sin konstnärliga ledare Maria Sundqvist dragit igång projektet ”Det stora operaäventyret” som riktar sig mor 2 500 elever vid skolor i Skåne. De får en operalektion, de får se operan Ledaren och de får en guidad visning av operahuset. Och att döma av publikreaktionerna vid premiären i torsdags har man än en gång träffat precis rätt.

Om tonsättargruppen Les Six finns det hur mycket som helst att berätta. Den bildades 1920 av Francis Poulenc, Georges Auric, Louis Durey, Arthur Honegger, Darius Milhaud och Germaine Tailleferre som en reaktion mot både Richard Wagner och de franska impressionisterna såsom Debussy och Ravel.

Sinsemellan är de ganska olika men deras musik är i huvudsakligen tonal med fäste i fransk senromantik. Germaine Tailleferres musik till Ledaren följer denna linje. Den är lättförståelig och njutbar men inte trallvänlig. Rytmen finns där men är inte särskilt markerad. I uppsättningen i Malmö framförs den av en kvartett med piano, violin, viola och cello; det fungerar utmärkt.

Scenografin är snygg och enkel, ett markant inslag är de masker som barnen i teaterprojektet har tillverkat, ljuset behagligt och de välgjorda kostymerna andas 1950-tal. De medverkande agerar elegant modest och sjunger med skolade röster. Och Ionescos icke-handling följer hans egen maxim: ”Det är inte svaret som ger upplysning, utan frågan.”

För en vuxen blev det en mycket blev det en mycket behaglig miniatyr, kanske ett stycke ”l’art pour l’art” men ändå givande. Det mest frapperande är att Operaverkstan och Maria Sundqvist än en gång har lyckats fånga den ungdomliga publiken med ett verk så långt från Melodifestivalens melodiösa enfald och actionfilmernas pang-pang man kan komma.

Nu stoppar coronaviruset den planerade raden av föreställningar men förhoppningsvis minskar smittfaran så småningom så att projektet kan fortsätta.

2 bilder
Ledaren hade premiär på Operaverkstan på torsdagen men är nu i likhet med alla övriga föreställningar på Malmö opera inställd på obestämd tid.Foto: Katja Tauberman
Fabian Düberg, Helena Magnusson, Negar Zarassi, Ola Simonsson och Nils Gustén i Ledaren.Foto: Katja Tauberman
Ledaren hade premiär på Operaverkstan på torsdagen men är nu i likhet med alla övriga föreställningar på Malmö opera inställd på obestämd tid.Foto: Katja Tauberman
Fabian Düberg, Helena Magnusson, Negar Zarassi, Ola Simonsson och Nils Gustén i Ledaren.Foto: Katja Tauberman
Fakta:

SCEN

Ledaren

Opera i en akt med musik av Germaine Tailleferre och text av Eugène Ionesco i översättning av Liza Fry och Jonas Forssell

Musikaliska arrangemang: Jonas Forssell

Scenografi och kostym: Leif Persson

Koreografi: Sara Ekman

Ljus: Emanuel Arvanitis

Regi: Maria Sundqvist

Medverkande: Nils Gustén, Helena Magnusson, Fabian Düberg, Negar Zarassi, Ola Simonsson, Lars Fembro

Musiker: Annika Bjelk, Inga Zeppensauer, Allan Jonasson, Viktor Nordliden

Premiär 12 mars 2020 på Verkstan, Malmö Opera

Fotnot: Eftersom Malmö Opera från och med fredag 13/3 ställt in alla föreställningar med anledning av coronaviruset spelas inte heller Ledaren för tillfället.

Lars-Erik Larsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.