”Ingen anledning att tömma mathyllorna”

Publicerad 13 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Anders Wallensten, Johan Carlson Folkhälsomyndigheten Peter Fredriksson Skolverket vid fredagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten med anledning av corona smittan. Foto Claudio Bresciani / TT
Anders Wallensten, Johan Carlson Folkhälsomyndigheten Peter Fredriksson Skolverket vid fredagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten med anledning av corona smittan. Foto Claudio Bresciani / TT

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, höll på fredagen en gemensam pressträff om läget gällande coronaviruset.

Enligt Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten finns det fortsatt inga planer på att stänga landets skolor på grund av smittan.

Att istället be mor- och farföräldrar som riskerar att bli svårt sjuka att passa barnen är uteslutet, menar han.

Enligt Johan Carlson måste man först ha en plan för att veta var alla barn ska ta vägen innan man stänger några skolor.

Johanna Sundwall på Socialstyrelsen säger att det just nu råder långa väntetider på 1177, men att den och andra sjukhustjänster ska förstärkas.

Just nu finns det en stor oro i samhället på grund av viruset. Men Maria Bergstrand på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, menar att svenskarna i första hand ska följa Folkhälsomyndighetens råd och även ha ett litet förråd av mat hemma.

Hon betonade också att man inte skulle ringa 1177 och 112 i onödan utan hänvisade i första hand till numret 113 13 för information.

Johan Carlson nämnde även regeringens beslut om att förbjuda större sammankomster och förordningen som möjliggör för skolor att disponera skolåret friare.

Vilka åtgärder som finns för att minska smittspridningen kom tidigt på tal under pressträffen. Uppmaningen var att den som känner att den håller på att bli sjuk, även vid milda symptom på luftvägsinfektion, ska begränsa sociala kontakter båda genom jobbet och privat.

Regeringens beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 500 deltagare är en annan sådan åtgärd.

Mikael GammSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.