Annons

Då blev Nävlingeborna heligt förbannade

Uppretade Nävlingsbor protesterar mot en jaktskyttebana på Nävlingeåsen. Det var en av nyheterna som fick stor uppmärksamhet i tidningen för 25 år sedan.
Personligt • Publicerad 14 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Uppretade Nävlingebor möttes i skogen för att protestera mot en jaktskyttebana på Nävlingeåsen.

I Tyringe fick vårdcentralen fungera som förlossningsavdelning då Pernilla Åkesson inte hann in till BB i Kristianstad. Allt detta hände för 25 år sedan. Minns du?

Annons

”Aldrig, aldrig kommer vi att gå med på att en jaktskyttebana anläggs mitt inne i skogen mellan Nävlinge och Sandåkra”.

Det var den samstämmiga uppfattningen när 20 uppretade Nävlingebor strålade samma i skogen för att protestera mot ett förslag om ny bana i skogen.

Tystnaden är en bristvara och protestgruppen säger absolut nej till nya bullerkällor på Nävlinge-åsen. ”Bygg istället den dyra banan på P2. Där blir det enbart en marginell ökning av bullret”.

”Kommunen ett fattighus” lyder rubriken.

Kommunens bokslut för 1994 är en dyster läsning för kommunens invånare. Varningen från ekonomi-chefen Bengt-Arne Persson lyder i korthet:

”Det går inte att leva över tillgångarna längre, nu krävs det stora förändringar för att förbättra ekonomin”.

Ballingslövs GoIF ska spela damfotboll i div V det här året. För en månad sedan startade de upp träningen och i slutet av mars är det dags för den första träningsmatchen.

Det var i slutet av januari som föreningens ordförande, Jörgen Reinholdsson och Jacki Vollmer, spelande tränare för damlaget, bestämde sig. ”Vi hade så många unga tjejer som ville spela, så det var bara att anmäla ett lag till seriespel”, säger Jacki.

Tyringe vårdcentral förvandlades i all hast till förlossningsavdelning då Pernilla Åkesson inte hann åka in till Kristianstad utan fick föda sin lille son på vårdcentralen.

Det var första gången något sådant hände här, men beredskapen var ändå god. Barnmorskan Birgitta Göransson har varit med om betydligt värre situationer med enkel utrustning under sin tid som missionär i Afrika.

Annons

Den nyfödde tyringebon vägde 2780 gram.

Vill man ha en billig semester eller en plats att hyra in bröllopsgäster på, så kan man vända sig till föreningen Bo på lantgård.

Föreningen startade 1989 i Skåne och ordförande Marie Birkén började hyra ut rum på sin 1800-talsgård Rosenhill utanför Sösdala 1991.

”Det är ett bra sätt att dryga ut kassan, samtidigt som det är hemskt kul att ha folk boende här”, säger hon.

Att se Agne Persson dåna fram på sin motorcykel är en vanlig syn i Osby. Det har han gjort i 15 år nu.

Trots nyss 60 fyllda finns inga tankar på att sluta som bilskollärare. ”Fick jag leva om mitt liv hade det sett likadant ut”, säger Agne utan minsta tvekan.

I tv-tablån läser vi att del 81 i serien Rederiet sänds, med underrubrik På bar gärning. Och för barnen bjuds det som vanligt på Björnes magasin.

Trots att regeringen sade nej till statsbidrag för diplomteknikerutbildningen vid Tekniska skolan, hörs positiva tongångar från kommunledningen.

De kör igång utbildningen ändå och tänker slåss för att behålla utbildning av tekniker i Hässleholm. Att det blev avslag beror, enligt kommunledningen, på att förslaget är för tidigt väckt. Regeringen har inte riktigt hunnit med.

Den nye kyrkoherden i Finja pastorat, Lars-Ivar Ericsson, tycker om orientering och Coca cola.

Annons

Han håller på kyrkans traditioner, men provar gärna något nytt. ”Ett av de bättre sätten att bedriva själavård är över ett biljardbord”, hävdar han.

De svenska apoteken har sedan Apoteksbolaget bildades 1970 mer och mer gått från egna namn. Men nu kommer de tillbaka.

”Ett eget namn ger apoteken en egen profil” säger apotekschef Solveig Green Rydell i samband med namngivningen av apoteket i Perstorp. Många förlag kom in från perstorpsborna, men det vinnande namnet blev Näckrosen, namnat av Claes Jarvi.

Norra Skåne uppmanar invånarna att lämna tips direkt till ortsreportrarna.

På ett uppslag stiftar vi närmare bekantskap med lokalredaktörerna och skribenterna Ebbe Persson, Dan Rosengren, Rune Gomér, Carl- Johan Bauler, Jim Schram, Anders Lord och Bo Wolke.

Efter 32 år lämnar nu Seve Sigesgård Föreningsbanken i Hässleholm för att bli VD för det göingska kraftbolaget Brittedal, som har sitt kontor i Hästveda.

Därmed sluts cirkeln för bankprofilen, för det var just i Hästveda han började inom jordbrukskasserörelsen 1963 och chef för bankkontoret blev han ett år senare. I Hässleholm har han varit med om alla de stora omvälvningarna inom bankrörelsen.

Ett sopvaruhus är på väg att ta form i Hässleholm och på avfallsanläggningen i Vankiva finns redan ett tält fullt med saker som människor velat slänga.

Arbetsmarknadsprojekten Hugin ger arbetslös ungdom en chans till sysselsättning. Hur sopvaruhuset ska drivas är inte klart ännu, kanske i stiftelseform. Klart är att man inte ska ha något vinstkrav utan pengarna ska gå tillbaka till verksamheten.

Det har varit många turer kring Brobysjukhuset. Nu ligger det ute till försäljning i tidningar över hela landet och Landstingsfastigheter hoppas att någon ska vara intresserad av de tre vårdbyggnaderna med kök, personalbostadshus och panncentral. Den totala lokalytan är 7500 kvadratmeter och i köpet ingår 50 hektar park- och skogsmark.

bild 1/13
Sjukhuset i Broby är till salu.                       Arkiv: Roland Olsson
Uppretade och heligt förbannade nävlingebor protesterar mot planerna på anläggandet av en jaktskyttebana i skogen mellan Nävlinge och Sandåkra.        Arkiv: Bo Wolke
Pernilla Åkesson födde barn på Tyringe vårdcentral. Arkiv: Mats Wivel
– Mycket vänligare än en gris kan man inte vara, säger Marie Birkén på Rosenhill. Foto: Patrik Berg
Miljöchef Ann Persson och apotekschef Solveig Green Rydell. Arkiv: Maja Ögren Andersson
Bo Wolke, landstingsreporter och bevakar Vinlöv.                        Arkiv
Carl-Johan Bauler, kommunreporter i Hässleholm och bevakar Bjärnum.           Arkiv
Väderbiten efter många år på motorcykel inleder Agne   Persson sin 15:e säsong som bilskollärare.        Arkiv: Jim Schram
De kör på, trots avslag från regeringen. Tekniker skall utbildas i Hässleholm säger Eric Sandberg, Willy Ohlsson och Hans Nilsson.Arkiv: Helene Nordgren
Lars-Ivar Ericsson blir ny kyrkoherde i Finja pastorat.Arkiv: Gugge Nilsson
Seve Sigesgård lämnar Föreningsbanken efter 32 år för att bli VD för Brittedals kraftverk.Arkiv: Stefan Sandström
Det här är Göinges senaste bidrag till damfotbollen:              Ballingslövs GoIF:s unga lag som ska spela i femman i år.Arkiv: Helene Nordgren
Tippengruppen i Huginprojektet arbetar aktivt för att sopvaruhuset ska bli verklighet. En av entusiasterna är Ola Turesson (till höger), ivrigt påhejad av projektledaren Pelle Svensson.Arkiv: Stefan Sandström
Sjukhuset i Broby är till salu.                       Arkiv: Roland Olsson
Uppretade och heligt förbannade nävlingebor protesterar mot planerna på anläggandet av en jaktskyttebana i skogen mellan Nävlinge och Sandåkra.        Arkiv: Bo Wolke
Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons