”Ett hot mot bönderna”

Osby • Publicerad 14 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

– Vi ställer oss bakom förslaget, säger Daniel Jönsson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Östra Göinge.

Som det är nu uteblir straffen och aktivisterna kan återvända gång på gång.

– Straffvärdet värderar synen på brotten, säger Daniel Jönsson (M). Detta är allvarligt, det är ett hot mot bönderna och med hårdare straff kan vi visa att vi tar problemen på allvar.

Han säger att lagstiftningen sker på nationell nivå och i EU.

Men Daniel Jönsson (M) tycker att det behövs fler åtgärder.

– Vi måste förändra samtalet. De som inte delar uppfattningen att bönder hanterar djuren illa borde höras mer.

– På lokal nivå kan vi ta upp debatten och uppmärksamma det lokala näringslivet.

– Höstmarknaden i Broby är ett exempel på det. Rekoringen är en succé och visar på intresset för närproducerad mat, säger Jönsson.

– Men vi måste debattera mer, samtala mer, varje liten del är en kugge. Vi ska vara stolta över vår svenska produktion, så vi kan sträcka på oss och köpa svenskt och kommunicera ut det här. Branschen måste bli bättre på att berätta, vi bör ta upp frågorna om svensk matproduktion i skolorna.

Daniel Jönsson (M) säger att en anledning till att så många är kritiska till svenskt lantbruk är urbaniseringen och att många inte längre har någon kontakt med natur, lantbruk och landsbygd.

– Det är sorgligt. Förr hade vi kanske far- och morföräldrar som bodde på landet, men det är många som inte har det längre. De flesta har ingen koppling till naturen och jordbruket. Allt färre fattar vad det egentligen handlar om. Men vi är bäst i klassen på djurhållning, så mitt förslag är att vi ska öka den svenska matproduktionen och exportera den så att de som bor utomlands kan äta svenskt kött. Det skulle göra nytta för miljön!

– Alla får en hemläxa, säger Daniel Jönsson, vi måste bli bättre på att lyfta fram fördelarna med det svenska lantbruket.

Partikollegan Lars-Anton Ivarsson (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Osby kommun, stöder också förslaget från Moderaterna på riksplanet.

– Våra bönder är en viktig samhällsresurs, säger han. Det är givet att alla ska kunna sköta sina jobb utan rädsla.

För att skärpa straffen för olaga intrång behöver ett riksdagsbeslut tas.

– Det är väldigt mycket på hela lagområdet som behöver ändras och skärpas till, säger Lars-Anton Ivarsson (M). Det är viktigt att se över så att lagarna är i fas med tiden.

Vad Lars-Anton Ivarsson hittills vet har inga lantbrukare i Osby kommun hotats eller drabbats av olaga intrång.

– Det är en självklarhet att alla ska kunna sköta sina jobb utan repressalier för sin verksamhet eller för sina familjer.

bild 1/3
Straffen bör höjas mot de som hotar bönder och tränger sig in på deras gårdar, anser Moderaterna. FOTO: TT/ARKIV
Lars-Anton Ivarsson (M), Osby.FOTO: ARKIV
Daniel Jönsson (M), Östra Göinge.FOTO: ARKIV
Straffen bör höjas mot de som hotar bönder och tränger sig in på deras gårdar, anser Moderaterna. FOTO: TT/ARKIV
Lars-Anton Ivarsson (M), Osby.FOTO: ARKIV
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.