Annons

Företagare utmanar: köper platser på kollo

Hässleholm • Publicerad 14 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

I januari i år klubbades försäljningen av Magnarpskolonin i genom. Den såldes för 4,5 miljoner till HSB Skåne, som tillsammans med Hässleholms kommun bedrivit sommarkollo där mellan 2010 och 2016.

– Då kunde medlemmar i HSB och invånare i Hässleholms kommun söka en plats, säger Anne Siivola, bosocial chef på HSB Skåne.

Annons

Historian kring den röda träbyggnaden med vita knutor i Ängelholms kommun sträcker sig dock längre bak i tiden än så.

Redan 1937 togs byggnaden i drift, med syfte att erbjuda en plats för barn från kommunen under sommaren.

I år öppnar sommarkollot åter. Då i HSB:s regi.

– Vi har kontaktat Hässleholms kommun efter köpet för att se om det fanns intresse för fortsatt samarbete. Men det fanns inte med i deras planering, säger Anne Siivola.

Hon har dock upplevt ett stort intresse på flera andra håll – däribland ett gäng entreprenörer från Hässleholm.

Norra Skåne träffar en grupp på sju representanter från sex olika företag i kommunen, som alla varit på Magnarpskolonin under sin barndom.

När det stod klart att HSB köpt fastigheten fick de frågan om de ville vara med och hjälpa till. Svaret var självklart:

– Tillsammans gick vi ihop och köpte tio platser som är öronmärkta för barn från Hässleholms kommun, säger Mattias Moldén på Franssons bygg.

Förutom nämnda företag, är även VVS-teamet, Klingströms plåt AB, Stjernmåleri, Levins el och Happy homes med och stöttar de tio platserna.

Alla minns de klottret under den översta slafen i våningssängarna, hur de sprang barfota i det gröna sommargräset och vänskapen som växte fram under veckorna på sommarkollot.

Annons

– Vi vill bevara det och låta det vara som det alltid varit. Och ge fler barn möjlighet att uppleva det vi upplevt, säger Fredrik Hagestig på Happy homes.

För knappt en månad sedan åkte de till Magnarp för att besöka det röda huset med vita knutar.

– Det såg ut precis som förr. Vi kände igen oss, säger Tony Fransson, på Franssons bygg.

Under perioden mellan 21 juni och 11 juli slår kolonin alltså upp portarna för de unga deltagarna. Varje vecka finns det plats till 24 barn.

Den som vill ansöka om en plats på sommarkollot kan kryssa i en ruta om att man är hemmahörande i Hässleholms kommun.

– Kollot är i övrigt öppet för dem som är medlemmar i HSB. Vi har 17 kommuner i vårt verksamhetsområde, säger Anne Siivola.

Entreprenörernas förhoppning är nu att fler företag och organisationer nu vill engagera sig på liknande sätt.

– Där är tråkigt när saker och ting ska räknas i kronor och ören. På Magnarpskolonin ska det vara glädje och roliga minnen som är det viktiga, säger Mattias Moldén.

Anne Siivola håller med:

– Det är de känslomässiga värdena vi är ute efter här. Magnarpskolonin är en fantastisk tradition för hässleholmare och en plats som många har minnen från.

Annons

Kostnaderna för en plats på sommarkollot räknar HSB till 6 000 kronor. Anne Siivola berättar att det inte finns något vinstintresse.

– Kostnaderna är enbart för att kunna bära verksamheten, som att anställa ledare, säger hon.

Den som är intresserad av att stötta verksamheten kan kontakta Anne Siivola.

– Då bildar vi en kedja som tillsammans kan bevara platsen, avslutar hon.

bild 1/2
Hässleholmskolonin i Magnarp.Foto: Arkiv
Micke Strömdahl, Tony Fransson, Patrik Johansson,  Edvin Henriksson, Fredrik Hagestig, Joakim Levin och Mattias Moldén köper tio platser öronmärkta för barn i kommunen.Foto: Sofia Åström
Hässleholmskolonin i Magnarp.Foto: Arkiv
Micke Strömdahl, Tony Fransson, Patrik Johansson,  Edvin Henriksson, Fredrik Hagestig, Joakim Levin och Mattias Moldén köper tio platser öronmärkta för barn i kommunen.Foto: Sofia Åström
Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons