Sverige

10 000 SAS-anställda permitteras

SAS Airbus A320 flygplan på rad parkerade på Kastrup på söndagen. SAS drar ner på personal och linjer meddelade de vid en pressträff på söndagen.Foto: Johan Nilsson/TT
Artikel Sverige SAS beslutade på söndagseftermiddagen att skära ner med 10 000 anställda. Coronakrisen slår hårt mot flygbolaget sedan flera länder stängt sina gränser.

Flygbolaget tvingas reducera ett stort antal avgångar runt om i världen efter att flera länder stängt sina gränser på grund av coronavirusset. Senast i går meddelade UD att man avråder svenskar från att resa utomlands vilket gör att ytterligare ett stort antal flygplan står stilla.

- För SAS del innebär den här krisen att vi måste anpassa oss till den nya verkligheten. Vi tvingas att kraftigt reducera antalet avgångar i hela vårt nätverk. Fokus blir att flyga till destinationer där vi har passagerare som har behov av att komma hem, säger vd Rickard Gustafson vid en presskonferens på söndagseftermiddagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tungt besked för idrotten – publiken får vänta

Större publiksamlingar på idrottsevenemang i Sverige dröjer. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Idrotten i Sverige får vänta på att ta in fler åskådare på läktarna.
Regeringen lättar inte på restriktionerna och rekommendationerna kopplade till coronaviruset.
Det är ett tungt besked för många klubbar som lider ekonomiskt när publiken inte släpps in på arenorna.

Ett förslag om ett tak på 500 personer, jämfört med nuvarande 50, har utretts av regeringen och det fanns förhoppningar om att en förändring skulle kunna träda i kraft från och med den 1 oktober. Men efter att smittspridningen på nytt har börjat öka i Sverige sker ingen förändring, meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson.

Det är ett tungt besked inte minst för publiksporter som fotboll och ishockey som förlorar stora intäkter när läktarna gapar tomma. Till exempel innebär det att hockeyallsvenskan, med startdatum den 2 oktober, får inledas utan större åskådarantal.

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson säger till Aftonbladet att han förstår myndigheterna, men konstaterar samtidigt att läget är tufft.

– Det är tråkigt och jag undrar om någon klubb kan fullfölja säsongen, men vi måste förhålla oss till det här. Vi har redan sparat in på 14 miljoner kronor den här säsongen och kan inte spara mer, säger han.

Statsminister Stefan Löfven:

– Fokus måste vara att begränsa smittspridningen, skydda liv och hälsa. Det är nummer ett, säger han.

– Om läget förbättras och smittspridningen verkligen går ner finns möjlighet att göra lättnader.

Utrikes

Finland återinför karantän för svenskar

Testpersonal inväntar anländande resenärer vid Helsingfors-Vanda flygplats. Bilden är från i augusti.
Foto: Roni Rekomaa/AP/TT
Utrikes
Utrikes Finland gör en kovändning. Från och med måndag återinförs reserestriktionerna gentemot Sverige, rapporterar Svenska Yle.

De nya reglerna innebär att svenskar än en gång måste tillbringa två veckor i isolering vid inresa.

För knappt två veckor sedan beslutade Finland att tillåta resenärer från länder med maximalt 25 smittade per 100 000 invånare, vilket gjorde det möjligt för svenskar att åter besöka grannen i öst. Men nu har det svenska incidenstalet ökat till 36 coronafall per 100 000 invånare.

Från och med måndag är endast Cypern, Lettland, Litauen, Liechtenstein, Polen och San Marino undantagna det finska karantänskravet.

Coronaviruset har på nytt börjat spridas i en oroväckande takt i Finland efter flera månader av en relativt kontrollerad situation, enligt landets social- och hälsovårdsdepartement.

Antalet nya upptäckta fall av covid-19 per 100 000 invånare under de senaste två veckorna är dock få jämfört med många andra länder i Europa. Men myndigheterna ser det som alarmerande att dubbelt så många fall, 798, registrerades mellan 7 och 20 september, jämfört med 387 under de två föregående veckorna.

Ett nytt beslut gällande reserestriktioner tas igen i nästa vecka.

Inrikes

Misstänkt föremål vid ambassad

Ett misstänkt föremål har hittats vid den brittiska ambassaden i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har spärrat av ett område runt Storbritanniens ambassad på Gärdet i Stockholm sedan ett misstänkt föremål hittats.

– Vi fick larmet klockan 11.57 och Nationella bombskyddet kommer att undersöka föremålet. Vi har gjort avspärrningar men det ska inte påverka trafiken, uppger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Enligt Aftonbladet ska det röra sig om en försändelse med ett vitt pulver.

– Jag vet inte vad det är för typ av föremål, säger Towe Hägg.

Ekonomi

Apple-kritiker går samman mot App Store-regler

Spotify hör till de företag som är less på Apples villkor i appbutiken App Store och vill driva fram en förändring. Arkivbild.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

En lång rad företag har fått nog av Apples villkor i appbutiken App Store. En grupp, bestående av bland andra Spotify och Fortnite-utvecklaren Epic Games, går nu samman för att pressa Iphone-tillverkaren till förändringar. Företagsgruppen, som kallar sig "The coalition of App fairness", har sin bas i Washington och Bryssel och planerar bland annat att inleda rättsprocesser mot Apple.

Apple kritiseras bland annat för att ta ut provisioner på 15–30 procent på betalningar som sker i appar och för de krav som ställs för att få appar representerade på plattformen.

EU-kommissionen inledde tidigare i år två utredningar mot Iphonetillverkaren på grund av misstankar om att Apple bryter mot konkurrensregler. Den ena utredningen föranleddes av klagomål från Spotify. Epic Games driver också en process mot Apple vid den federala domstolen i Kalifornien.

Inrikes

Inga lättnader av coronarestriktioner

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, håller pressträff. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen avvaktar med att lätta på restriktioner med hänvisning till smittoläget.
– Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare. Det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger statsminister Stefan Löfven.

Många hade väntat sig att regeringen vid dagens pressträff skulle lätta på gränsen om 50 deltagare vid allmänna sammankomster.

Men något beslut om att häva coronarestriktioner har inte tagits, säger statsminister Stefan Löfven (S). De allra flesta i Sverige tar ett stort ansvar, men många har blivit mindre noggranna när det gäller att bromsa smittspridningen, säger Löfven.

– Hur tråkigt det än är så är meddelandet till det svenska folket att vi måste hålla i och hålla ut.

Han uppmanar arbetsgivare att uppmana anställda att arbeta på distans. Han ber också människor att varken delta i eller ordna trånga hemmafester. Människor bör fortsätta tvätta händerna och inte kramas.

– Krisen är inte över, långt därifrån. Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger han.

Liten ökning

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson beskriver läget i världen och Europa som bekymmersamt. Sverige har samma förutsättningar till smittspridning som andra länder. Orsaken är bland annat att man inte håller distans.

– Vi har en liten ökning som vi ser brett i landet. Vi ser ökningen i alla förvärvsarbetande åldersgrupper och arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning och vi vill därför åter vända oss till arbetsgivarna att ge förutsättningar för att arbeta hemifrån.

– Vi ser även problem inom idrotten, säger Carlson.

Bättre samhällsberedskap

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) bedöms samhället ha en bättre virusberedskap nu än tidigare. Inte minst med tanke på möjligheten till lokala och regionala åtgärder. Trots det uppmanar regeringen till sunt förnuft.

– När allt kommer omkring är det dina och mina vardagsbeslut det hänger på, säger Lena Hallengren.

I augusti meddelade regeringen att man skulle utreda undantag från 50-regeln för arrangemang med sittande publik. Tanken var att ändringarna skulle träda i kraft den 1 oktober.

Folkhälsomyndigheten föreslog i sitt remissvar att man kunde lätta på taket för folksamlingar för vissa arrangemang, och att man till en början kunde höja gränsen från 50 till 500 personer.

Det skulle gälla evenemang där man kan ha numrerade sittplatser och med minst en meter mellan deltagarna i publiken.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Nyheter

Folkhälsomyndigheten håller pressträff om coronaläget

Nyheter
Direkt

Sändningen startar klockan 14. Vi sänder live.

Utrikes

Fatah och Hamas överens om att hålla val

Fatahs ledare Mahmud Abbas och Hamas ledare Ismail Haniya i samspråk i mars 2007. Arkivbild.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Utrikes
Utrikes

De rivaliserande palestinska organisationerna Hamas och Fatah har kommit överens om att hålla nya val, bekräftar företrädare för båda sidor.

Tanken är att parlaments- och presidentval ska hållas inom sex månader enligt avtalet mellan Fatahs ledare Mahmud Abbas och Hamas ledare Ismail Haniya.

Det senaste palestinska parlamentsvalet hölls 2006. Då vann Hamas oväntat en storseger.

Kultur och nöje

Inget besked om publiklättnader

Biografer och andra kulturverksamheter får fortsätta att förhålla sig till en gräns på 50 personer. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den hårt pressade kultursektorn får det fortsatt tufft efter dagens beslut om att regeringen avvaktar med besked om att lätta på restriktionerna.

Lättnader av publikrestriktioner har varit hett efterlängtade av en bransch där intäkterna varit mycket begränsade sedan starten av pandemin. Hoppet ökade också tidigare i höstas när Folkhälsomyndigheten i sitt remissvar begränsade avståndet för sittande publik till en meter (i stället för två) och föreslog ett tänkt maxtak på 500 personer.

Men något sådant besked kom inte under dagens presskonferens där regeringen meddelade att den avvaktar med att lämna besked om lättnader av restriktionerna.

– Det beror på den smittökning som vi ser nu. Remissvaret vi fick från Folkhälsomyndigheten var under förutsättning att smittspridningen var på en låg nivå, säger socialminister Lena Hallengren (S).

NÄSTA ARTIKEL