Corona hårt slag mot småflygplatser

De svenska småflygplatserna var redan hårt pressade innan coronaviruset började spridas. Nu är krisen akut, och flygbolagen vittnar om att det handlar om veckor innan pengarna tar slut.
Flygbranschen hoppas nu på kraftfullare åtgärder från regeringen.
Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
"Det här är det värsta vi har råkat ut för", säger Peter Larsson, vd för Sveriges regionala flygplatser efter mötet där infrastrukturministern träffade representanter för flygbranschen. Arkivbild.
"Det här är det värsta vi har råkat ut för", säger Peter Larsson, vd för Sveriges regionala flygplatser efter mötet där infrastrukturministern träffade representanter för flygbranschen. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Flygbolagen pressas allt hårdare av virusets effekter, och har ställt in tusentals avgångar till utlandet efter att UD beslutat om att avråda från alla resor utomlands. Men även inrikesflyget drabbas.

Flygbolaget BRA, som står för en tredjedel av det svenska inrikesflyget, har pressats hårt av lägre efterfrågan. Hittills har bolaget ställt in 1 300 inrikesavgångar fram till maj, och planerar redan för ytterligare neddragningar.

– Vi har också flyttat fram premiären för en av våra utlandssatsningar till Norge, säger Jim Hofverberg, kommunikatör.

Air Leap, som trafikerar fyra destinationer i Sverige, har ställt in trafiken helt på sträckorna Jönköping–Arlanda fram till i juni, och Karlstad–Arlanda fram till maj. Bolaget har även minskat flygkapaciteten på linjen mellan Arlanda och Örnsköldsvik.

– Vi vill undvika att säga upp anställda. Just nu jobbar vi brett med alternativ för att kunna sysselsätta vår personal genom att flyga på andra ställen och få intäkter på det sättet, säger Jon Melkersson, vd för Air Leap.

Flygplatserna utsatta

Krisen kommer i ett läge där hela flygbranschen redan har det kämpigt, enligt Peter Larsson, vd för Svenska regionala flygplatser.

– Vi är riktigt oroade just nu. Flyger inte flygbolagen är flygplatserna sysslolösa och det finns en uppenbar risk för personalen om detta utvecklas som många befarar, säger han.

Förra veckan hölls ett extrainsatt möte där representanter från flygbranschen träffade infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) med anledning av coronaviruset. Stämningen under mötet beskriver Peter Larsson som ödesmättad.

– Alla vittnade om samma allvar. Det handlar om veckor, sedan tar pengarna slut. Vi fick inga besked eller löften från ministern, men jag uppfattade att han var tagen av stunden.

Bolag kan gå omkull

Förra veckan kom beskedet att Västerås flygplats lägger ned sin verksamhet.

– Det hade debatterats länge, men att beslutet kom just nu är ingen tillfällighet. Coronaviruset blev nog spiken i kistan, man såg helt enkelt inget ljus i tunneln, säger Larsson.

Risken är även att mindre flygbolag kommer att tvingas lägga ned, vilket skulle slå hårt mot de mindre flygplatserna och hota många arbetstillfällen, varnar han.

Men om flygbolagen kan räddas med likvida medel, kan det också rädda flygplatserna och branschen.

– Om det enskilda bolaget inte mäktar med det här drar de ner på alla sina linjer, och jag blir inte förvånad om det till och med får flygbolag att ramla omkull. Vi har sett flera konkurser de senaste åren så tyvärr befarar jag det värsta.

I Norrköping har den lokala flygplatsen drabbats av ett stort antal avbokningar. Till sommaren ska enligt planerna en stor serie charteravgångar igång, och man befarar att även dessa ska påverkas.

– En stor del intäkter som vi lever på kommer från chartern, bland annat vad gäller parkeringsintäkter och taxavgifter. Så vi hoppas verkligen att detta släpper snart, säger Peter Jansson, flygplatschef.

Viktig funktion

De regionala flygplatserna står också för en stödfunktion i samhället, vilket nu riskerar att äventyras, menar Peter Jansson.

– Vi mindre flygplatser som kämpar för att få det här att fungera är jättedrabbade. Vi har ganska mycket samhällsnyttig flygtrafik som bekostas av att vi har charter och annat flyg. Skär man ner där är det dyrt att ha flygambulans och brandflyg.

Fanny Hällegårdh/TT

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT
Fakta: Regionala flygplatser

Fakta: Regionala flygplatser

Det bedrivs reguljärtrafik från 37 flygplatser i Sverige. Av dessa äger statliga Swedavia tio stycken, däribland Arlanda och Landvetter. Övriga 27 ägs med ett undantag av kommuner eller regioner, och är medlemmar i organisationen Svenska regionala flygplatser. Dessutom finns mindre flygplatser som ofta ägs av kommunen, där det inte bedrivs någon reguljärtrafik.

De mindre flygplatserna tappade förra året sammantaget dubbelt så många passagerare som de större flygplatserna, ägda av statliga Swedavia. I Jönköping, Karlstad och Skellefteå minskade resandet till och från flygplatserna med över 30 procent. Mora flygplats tappade över 40 procent.

I samtliga fall beror det på att flygbolag lämnat flygplatsen, helt eller delvis.

Enligt organisationen Svenska regionala flygplatser försvann tio procent eller 275 000 av passagerarna från de mindre, regionala flygplatserna. Swedavia tappade fyra procent.

Källa: Svenska regionala flygplatser

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.