Fotbolls-EM:s öde avgörs – här är alternativen

Coronaviruset har satt all fotboll på paus.
Hur blir det med sommarens EM?
På tisdag träffas Uefa för att ta ett beslut – här är fyra alternativ för vad som kan hända med mästerskapet.
Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
När, var och hur ska EM avgöras? På tisdag får vi förmodligen svaret. Arkivbild.
När, var och hur ska EM avgöras? På tisdag får vi förmodligen svaret. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

+ EM spelas som planerat, med start 12 juni, i tolv olika länder

Ett alternativ som just nu känns väldigt osannolikt, främst eftersom coronaviruset fortsatt härjar med full kraft och i stort sett hela Europa är drabbat.

De avslutande playoffmatcherna till EM är tänkta att spelas i slutet av mars, men om de skjuts på framtiden blir den naturliga effekten att även mästerskapet måste senareläggas, så som länder som Italien har krävt. En annan faktor som gör att det är otänkbart att EM spelas som planerat är att alla de stora ligorna just nu är pausade, klubbarna och flera andra tunga aktörer vill att ligorna ska färdigspelas i år och att det ska vara prioriterat framför en EM-start i juni.

+ EM spelas som planerat, med start den 12 juni, men utan publik

I princip är det lika osannolikt att spela EM som planerat i sommar, utan publik som med publik. Att stänga läktarna vore dessutom en väldigt stor ekonomisk smäll för Europeiska fotbollsförbundet Uefa. Möjligtvis går det att flytta vissa matcher till platser i Europa där coronaviruset inte är lika utbrett, men frågan är om de länderna är redo att arrangera?

+ EM skjuts upp till senare i år

Det förslaget som förmodligen är det enklaste för alla parter – och därmed kanske det mest troliga. Förutsatt att coronautbrottet går tillbaka skulle ett EM i exempelvis december gå att genomföra. De pausade ligorna skulle kunna färdigspelas utan problem, vilket klubbarna alltså gärna vill, och playoffspelet till EM hinner bli klart i god tid innan mästerskapet. För Uefa är det viktigt att EM blir av, och därför är en flytt av mästerskapet det mest rimliga. Lars-Christer Olsson, som sitter med i Uefas exekutiva kommitté, har i en intervju med Radiosporten sagt att en flytt av EM till en annan tidpunkt i år är att föredra.

+ EM skjuts upp till nästa år, 2021

Den ansedda franska tidningen L'Équipe publicerade i förra veckan uppgifter om att Uefa kommer att flytta EM till nästa sommar, 2021. Ett alternativ som inte alls är orimligt, men det kommer med flera hinder på vägen. Dels spelas damernas EM nästa sommar, och Uefa vill inte att mästerskapen ska krocka med varandra. Dels avgörs även den första upplagan av Internationella fotbollsförbundet Fifas nya version av klubblags-VM nästa år – en turnering som Fifa satsat hårt på – och internationella förbundet vill naturligtvis inte att ett EM ska störa det arrangemanget. I ett sådant läge, vågar Uefa ändå lägga ett EM parallellt med Fifas nya stjärnturnering?

Det är Uefas exekutiva kommitté som tar beslutet om hur det blir med EM.

Mikael Widerberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.