Getinge levererar ventilatorer till Italien

Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Det svenska företaget Getinge ska leverera 500 ventilatorer till Italien. Arkivbild.
Det svenska företaget Getinge ska leverera 500 ventilatorer till Italien. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP-TT

Det svenska medicinteknikbolaget Getinge ska leverera 500 ventilatorer till Italien, rapporterar Reuters.

Ventilatorer används för att hålla människor med andningssvårigheter vid liv, och är en viktig medicinteknisk utrustning för att behandla svårt sjuka i covid-19.

Italien, som är det land i Europa som drabbats hårdast av det nya coronaviruset, vill upphandla 5000 ventilatorer.

– Vår årliga produktion förra året var 10 000 så det är ett extremt stort anbud. Vi kunde bara bjuda på 500 ventilatorer, och vi har nu fått en bekräftelse på att vi ska leverera, säger Getinges vd Mattias Perjos till Reuters.

Efter utbrottet av det nya coronaviruset har Getinge ökat produktionen för att möta efterfrågan. Företaget har gått från ett skift till nära två, och hade trappat upp ytterligare om det inte vore för bristen på kompetens, enligt Perjos.

Getinge är också en klar vinnare på börsen. Företagets aktie ökade med drygt 8 procent under måndagen, samtidigt som Stockholmsbörsen backade med 4,7 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.