IMF varnar för katastrof för utsatta länder

Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
IMF-chefen Kristalina Georgieva vill se bättre internationell samordning av krisåtgärder. Arkivbild.
IMF-chefen Kristalina Georgieva vill se bättre internationell samordning av krisåtgärder. Arkivbild.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Det krävs mer extraordinära finanspolitiska åtgärder och bättre samordning mellan regeringar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen, enligt Kristalina Georgieva, chef för Internationella valutafonden (IMF).

Hon vädjar även om samordning mellan regeringar för att förhindra långsiktiga skador på det världsekonomiska systemet.

IMF har fått in förfrågningar om stödprogram från ett 20-tal nya länder som kommer att gås igenom de närmaste dagarna, enligt IMF-chefen, som tillägger att fonden har en utlåningskapacitet på 1 000 miljarder dollar till förfogande för de 189 medlemsländerna.

Hon jämför med finanskrisen 2008–2009, då världens 20 största ekonomier i den så kallade G20-gruppen använde 2 procent av BNP till stimulanser. I dagens penningvärde motsvarar det 900 miljarder dollar.

"Så det är mycket mer kvar att göra", skriver hon i ett blogginlägg på IMF:s webbsida.

Hon passade på att berömma centralbanker för räntesänkningar och andra krisåtgärder, som så kallade swap-avtal mellan centralbanker, som möjliggör att växla nationella valutor mot hårdvalutor som dollar.

Sedan början av den ekonomiska kris som skapats av spridningen av coronaviruset har investerare plockat ut 42 miljarder dollar från tillväxtländer, enligt IMF. Georgieva beskriver detta som det största kapitalutflödet genom tiderna och uppmanar regeringar att samarbeta för att förhindra en ekonomisk katastrof för de mest utsatta länderna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.