Inget krav på sjukintyg vid vård av barn

Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Regeringen slopar kravet på läkarintyg på åttonde sjukdagen för fortsatt föräldrapenning vid vård av sjukt barn. Arkivbild.
Regeringen slopar kravet på läkarintyg på åttonde sjukdagen för fortsatt föräldrapenning vid vård av sjukt barn. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Den som stannar hemma för vård av sjukt barn kommer inte längre att behöva ett sjukintyg från den åttonde sjukdomsdagen för att få fortsatt föräldrapenning.

– Vi är överens om att kravet på läkarutlåtande behöver tas bort för att avlasta sjukvården och för att ge bättre förutsättningar för föräldrar att utan krångel vara hemma för vård av sjukt barn, säger socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) till TT.

Beslutet kommer enligt Shekarabi att fattas "i närtid" av Försäkringskassan.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder inom socialförsäkringsområdet med anledning av det nya coronaviruset. Karensavdraget och kravet på läkarintyg gällande rätten till sjuklön vid den åttonde sjukdagen har slopats. Staten tar också tillfälligt över sjuklönekostnaderna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.