Kulturministern: Hårt slag för kultursektorn

Inkomstbortfall på grund av uteblivna arbetstillfällen utgör en akut kris för många kulturarbetare vars födkrokar försvinner i svallvågorna av coronaviruset.
"Ett hårt slag för människor i en redan osäker bransch", säger kulturminister Amanda Lind (MP) i en skriftlig kommentar till TT.
Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

På måndagseftermiddagen träffade Amanda Lind, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) fackliga organisationer och ett antal kulturorganisationer för att skaffa sig en uppfattning om hur coronasmittan slår mot kultursektorn.

Efteråt konstaterar Lind att viruset har fått "enorma konsekvenser".

"Det var ett väldigt värdefullt möte. Det är tydligt att många kulturarbetare har förlorat sina bokningar och sin inkomst för den kommande tiden som en direkt konsekvens av coronaviruset", säger hon.

"Akut situation"

Med på mötet var Marika Lagercrantz, ordförande i Klys som driver kulturskaparnas gemensamma frågor.

– Jag upplevde att ministrarna lyssnade på oss. Det är en akut situation men det gäller också att behålla en infrastruktur så att inte hela kultursektorn slås ut, säger hon till Sveriges Radios " Kulturnytt ".

– Vi hoppas att vi får se konkreta åtgärder så att våra medlemmar kan överleva krisen.

Efter att ha fått regeringens gehör återstår nu för kultursektorn att sammanställa en lista på konkreta åtgärder. Detta kommer att ske senare i veckan, säger Lagercrantz.

Krav på regeringen

Flera aktörer inom kultur- och nöjeslivet har efterlyst kompensation från statligt håll. Exempelvis har Folkets hus och parker tidigare gått ut med ett krav på regeringen att skapa en krisbudget för att rädda kulturlivet, som drabbats hårt i coronaviruset spår.

– Många frilansare avbokas från föreställningar, turnéer ställs in, skolor tar tillbaka sina bokningar. Det är få som har längre anställningar och många förlorar sin inkomst från en dag till en annan, har Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet, tidigare sagt till TT.

Marika Lagercrantz. Arkivbild.
Marika Lagercrantz. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Fakta: Regeringens åtgärdspaket

Fakta: Regeringens åtgärdspaket

På måndagen presenterade regeringen ett åtgärdspaket som ger stöd till företag runt om i landet. Bland annat ska företag kunna få anstånd med skatteinbetalningar under ett år och staten tar över sjuklönekostnader. En nationell samordnare för coronavirusets påverkan på näringslivet har också tillsatts.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.