Masskarantän i Venezuela

Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Venezuelas president Nicolás Maduro.
Venezuelas president Nicolás Maduro.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Sju delstater i Venezuela, bland dem huvudstadsområdet Caracas, försätts nu i "kollektiv karantän", enligt order från president Nicolás Maduro. Syftet är att minska smittospridningen av det nya coronaviruset.

Med start måndag morgon fryses alla aktiviteter med undantag för matleveranser, hälsovård samt viktiga transporter och säkerhetsåtgärder.

Venezuela rapporterade sju nya fall av covid-19 på söndagen. Därmed har totalt 17 personer insjuknat.

– Det här är inte en kollektiv semester. Det är en kollektiv karantän som kräver stor social disciplin, stor självkontroll, säger den auktoritäre socialistledaren Maduro till sina landsmän i ett tv-tal.

Sedan tidigare har det ekonomiskt sargade Venezuela stängt skolor och universitet, stoppat publik vid stora sportevenemang samt förbjudit flyg från ett stort antal länder. Presidenten säger att den masskarantän som nu införs är inspirerad av Kina, en av Venezuelas främsta handelspartners.

Polis lämnar en mataffär i Venezuelas huvudstad Caracas. Detta efter att ha beordrat att butiken ska stänga eftersom personer utan munskydd befann sig i den.
Polis lämnar en mataffär i Venezuelas huvudstad Caracas. Detta efter att ha beordrat att butiken ska stänga eftersom personer utan munskydd befann sig i den.Foto: Ariana Cubillos/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.