Moderna visar konceptkonstnär med humor

I början av 1970-talet lovade den amerikanske konstnären John Baldessari att aldrig mer göra tråkig konst. Nu visas han som en tongivande konceptkonstnär – och humorist – på Moderna Museet i Stockholm.
Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
John Baldessari avled tidigare i år, 88 år gammal. Nu visas ett 30-tal av hans verk på Moderna Museet i Stockholm. Arkivbild.
John Baldessari avled tidigare i år, 88 år gammal. Nu visas ett 30-tal av hans verk på Moderna Museet i Stockholm. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello

1970 lät John Baldessari bränna alla målningar som han hade gjort under 13 år. Han städade ateljén men visade samtidigt att hans konstnärskap hade tagit en ny inriktning, framhåller Matilda Olof Ors, kurator på Moderna Museet.

Baldessari, som räknas som en inflytelserik föregångare inom konceptkonsten, gjorde redan här språket till en bärande del av sin konst och satte in en annons i lokaltidningen där han berättade att han lämnat sina målningar till ett krematorium.

Askan fick han tillbaka i en bokformad urna, som är med i utställningen på Moderna Museet. En gång använde han lite av samma aska i ett kakbak. Idén var att få in konsten i ett biologiskt kretslopp, berättar han själv i en intervjufilm som det brittiska konstmuseet Tate Modern låtit göra.

Bara en person åt.

– Jag var på riktigt galen, säger Baldessari i filmen och skrattar.

Lova bättring

TT: I ett videoverk från 1971 skriver Baldessari en och samma mening – "I will not make any more boring art" – ungefär som en skolelev som fått kvarsittning och måste lova bättring. Blev det så? På vilket sätt är han i så fall rolig?

– Verket är fantastiskt, säger Matilda Olof Ors och berättar om hur det kom till: Baldessari hade blivit inbjuden till ett college men när det inte gick att få resan bekostad gav han konststudenterna i uppdrag att skriva samma löfte på väggarna i ett vitt rum.

"Inte medvetet"

– Jag tycker att humorn, och ironin som ibland ligger lite dold, är ett viktigt och återkommande inslag i hans verk. Själv menade han ju att han inte medvetet gick in för att vara rolig. Men sättet som han jobbade på, med upprepningar och kombinationer av oförutsedda bilder och möten skapar något som blir till humor.

John Baldessari visas på Moderna Museet 21 mars till 16 augusti.

Erika Josefsson/TT

1970 lät John Baldessari kremera de målningar som han gjort mellan 1953 och 1966. På Moderna Museet visas bland annat begravningsurnan med askan som ingår i hans "Cremation Project". Pressbild.
1970 lät John Baldessari kremera de målningar som han gjort mellan 1953 och 1966. På Moderna Museet visas bland annat begravningsurnan med askan som ingår i hans "Cremation Project". Pressbild.Foto: John Baldessari/Goodman Gallery
John Baldessaris "Palm tree/Seascape" från 2010. Ofta använde han sig av andras fotografier i sin konst. Pressbild.
John Baldessaris "Palm tree/Seascape" från 2010. Ofta använde han sig av andras fotografier i sin konst. Pressbild.Foto: John Baldessari/Goodman Gallery
Fakta: John Baldessari

Fakta: John Baldessari

Levde 1931 till 2020. Räknas som en förgrundsfigur inom konceptkonsten och har fått ta emot många utmärkelser, däribland Guldlejonet vid Venedigbiennalen 2009. Under drygt 50 år undersökte John Baldessari vad konst egentligen är. Han var en av de första konstnärer som delade ut konstnärliga uppdrag som andra skulle utföra, ett slags reaktion på expressionismens konstnärer som i stället själva utryckte sitt innersta i sitt måleri. Han använde ofta fotografier som andra tagit, oftast helt utanför den konstnärliga kontexten. Baldessari hade också stor betydelse som konstlärare, inte minst vid konstskolan CalArts utanför Los Angeles.

När han gick bort den 2 januari i år vittnade många konstnärer i sociala medier om att han varit en viktig förebild, berättar Matilda Olof Ors, kurator på Moderna Museet.

Aktuell: Moderna Museet visar ett 30-tal av hans verk i en utställning som pågår 21 mars till 16 augusti.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.