Norge: Fängelse eller böter för karantänsbrott

Norrmän som bryter mot reglerna kring hemkarantän kan straffas med två veckors fängelse eller böter på 20 000 norska kronor, meddelar riksadvokaten.
Samtidigt har landets politiska partier träffat en överenskommelse om full lön i minst 20 dagar för alla som permitteras på grund av coronakrisen.
Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Oslo universitetssykehus omfattar bland annat Rikshospitalet i den norska huvudstaden. Arkivbild.
Oslo universitetssykehus omfattar bland annat Rikshospitalet i den norska huvudstaden. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

Normalstraffet för brott mot reglerna för hemkarantän sätts till 20 000 norska kronor, medan maxstraffet blir 15 dagars fängelse.

Det meddelar norska riksadvokaten, ungefär motsvarande riksåklagaren i Sverige.

I Norge blir det också förbjudet att resa till sitt fritidshus om det ligger i en annan kommun än hemkommunen. Den som bryter mot bestämmelsen riskerar böter på 15 000 norska kronor eller tio dagars fängelse.

"Beskedet till polisen och åklagarmyndigheten är att de måste behandla sådana brott med det allvar och den prioritet som situationen kräver", skriver riksadvokaten på sin hemsida.

Full lön i 20 dagar

Under måndagen meddelades också att staten ska stå för lön från dag tre till dag 20 för norrmän som permitteras av krisdrabbade företag.

– Det handlar om att de som blir permitterade, eller måste vara hemma med barn, måste ha pengar att leva av, säger Audun Lysbakken, partiledare för Sosialistisk Venstre.

– Alla måste ha en inkomst att leva av. Det är otroligt viktigt.

Paketet omfattar även frilansare, småföretagare och andra, som garanteras 80 procent av sin snittinkomst för de senaste tre åren, upp till ett tak.

Ansträngt läge

Under måndagen rapporterades nästan 100 nya fall av coronavirus i Norge och antalet smittade ligger nu på närmare 1 200.

Liksom många andra sektorer i Norge har sjukvården i Oslo hårda karantänsregler för personal som antingen rest i riskområden eller kommit i närkontakt med coronavirussmittade. Men nu har antalet anställda i karantän tickat upp över 1 000, vilket innebär ett ansträngt personalläge.

Bjørn Atle Bjørnbeth sitter i ledningen för Oslo universitetssykehus, ett samlingsnamn för flera viktiga vårdinrättningar, och öppnar i ett pressmeddelande för att han måste åsidosätta karantänsreglerna:

"I en del fall blir det nödvändigt att frångå karantänsreglerna och be medarbetare som är i karantän, men som är symtomfria, att komma in och arbeta trots allt".

Sätter in plan

Samtidigt behöver många norrmän ta sig hem från utlandet. Därför lägger Norwegian om sitt flygschema.

"För att så många norrmän som möjligt ska komma hem under de närmaste dagarna sätter vi in våra största plan, av typen 787-9 Dreamliner med 344 platser, på vissa rutter", skriver flygbolagets informationsdirektör Lasse Sandaker-Nielsen.

"Under tisdagen går de från Málaga och Alicante till Oslo", fortsätter han, och tillägger att fler turer från olika platser väntas tillkomma.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.