Nytt beslut – tågen rullar in i Köpenhamn

Den danska regeringen har stängt gränsen mot Sverige på grund av spridningen av coronaviruset, men Öresundståg får fortsatt rulla ända in till centralstationen i Köpenhamn. Det beslutet fattades i natt, skriver Skånetrafiken i ett pressmeddelande.
Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Gränsen mot Danmark är stängd, men Öresundståg får fortsatt rulla ända in till centralstationen i Köpenhamn. Personer med giltigt skäl kan fortfarande komma in i landet.
Gränsen mot Danmark är stängd, men Öresundståg får fortsatt rulla ända in till centralstationen i Köpenhamn. Personer med giltigt skäl kan fortfarande komma in i landet.Foto: Johan Nilsson/TT

Personer med giltigt skäl tillåts resa in i Danmark, men när stängningen av gränsen trädde i kraft i lördags var beskedet att alla tåg från Sverige skulle stanna och vända på flygplatsen Kastrup.

"Att köra tåget vidare är en klar förbättring även om det danska beslutet leder till längre restider och risk för trängsel, säger Maria Nyman", affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken.

En gränskontroll kommer att genomföras på Kastrup och de som godkänns där får kliva på samma tåg och fortsätta resan in mot Köpenhamn. Tåget kommer därefter även att stanna på hållplatserna Tårnby och Ørestad.

Giltigt skäl för att resa in i Danmark är exempelvis pendling till arbete i landet eller om man ska hämta gods. Också den som ska åka till Danmark för att till exempel hälsa på en nära anhörig som är svårt sjuk får passera.

Skånetrafiken kommer under vardagar att köra ett tåg i timmen till Köpenhamn i stället för normala sex avgångar i timmen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.