Så skyddar du dig från smittspridning

Gå inte ut om du är äldre, jobba hemifrån om du bor i Stockholm och tvätta händerna – ofta och länge. Här är Folkhälsomyndighetens råd för hur du bäst ska undvika smittspridning.
Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Ett av de viktigaste råden är att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Arkivbild.
Ett av de viktigaste råden är att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Stanna hemma vid sjukdom

Det allra viktigaste rådet: håll dig hemma om du känner dig sjuk. Det gäller oavsett symptom, poängterade statsepidemiolog Anders Tegnell under måndagens presskonferens. Har du snuva, hosta, feber eller andra sjukdomssymptom är det bättre att ta det säkra före det osäkra och inte gå till jobbet eller skolan – även om du bara känner sig lite sjuk. Blir du sämre ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du har blivit frisk innan du går till jobbet eller skolan igen.

Är du äldre: håll dig hemma

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Folkhälsomyndigheten råder därför äldre att undvika sociala kontakter och hålla avstånd till andra människor. Är du äldre ska du i möjligaste mån ta hjälp av andra med det du kan få hjälp med, som att handla mat. Men du behöver inte isolera dig helt och hållet.

– Man kan så klart gå på promenader. Det är bara bra för hälsan. Men man ska slippa att exempelvis åka kollektivtrafik och gå och handla. Man ska helst slippa alla måsten, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

Yngre personer ska undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden. Känner du dig minsta sjuk ska du helt undvika besök hos äldre.

Stockholmare ska jobba hemifrån

Vi har nu en samhällsspridning av coronaviruset i Sverige, och särskilt i Stockholmsområdet. Bor du i huvudstaden ska du därför överväga att jobba hemifrån om möjligt, enligt Anders Tegnell.

– Det kan ha en betydelse för hur utvecklingen ser ut de närmaste veckorna, sade han på presskonferensen.

Tvätta händerna

Svenskarna hamstrar tvål i mataffärerna och instruktionsvideos spris på sociala medier, ändå kan det inte upprepas nog: Tvätta händerna. Ofta och länge. Smittämnen fastnar lätt på händerna och sprids vidare när du sedan tar i hand med någon annan, det är därför viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Tvätta händerna när du kommer hem eller till jobbet efter att ha varit utomhus, före måltider, vid hantering av mat och efter toalettbesök. Har du inte tillgång till tvål och vatten är handsprit ett alternativ.

Hosta och nys i armvecket

Hostningar och nysningar sprider små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nya i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smittan från att spridas i omgivningen, eller att hamna på händerna. Undvik dessutom i så stor utsträckning som möjligt att röra vid ansiktet. Smittan sprids nämligen genom slemhinnorna i ögon, näsan och munnen.

Alice Nordevik/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.