Släktforskningssajt anmäls på flera punkter

Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Sajten anmäls till Datainspektionen och till Konsumentverket. Arkivbild.
Sajten anmäls till Datainspektionen och till Konsumentverket. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Släktforskningssajten Myheritage har tagit sig för stora friheter när det gäller människors personliga uppgifter, anser Sveriges Konsumenter som nu anmäler företaget till Datainspektionen och Konsumentverket.

Enligt organisationen bryter sajten, dit människor kan skicka dna-prover, mot både marknadsföringslagen och dataskyddsförordningen GDPR. Kritiken gäller bland annat långa och krångliga avtalstexter och att kunder ska frånsäga sig möjligheten att anmäla företaget i Sverige, det får göras i Israel där huvudkontoret finns.

"Som om det inte vore nog så ger de sig själva obegränsad möjlighet att ändra villkoren efter att konsumenten godkänt dem. De är också hemliga med om vad de tänker göra med de väldigt intima uppgifterna och vem de kan tänkas dela dem med. De garanterar inte heller kvaliteten på testresultatet", säger Sinan Akdag, digital expert på Sveriges Konsumenter, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.