Solberg till barnen: Det kommer att gå bra

Varför får jag inte fira min födelsedag? Kan djur få coronaviruset? Blir sommarlovet kortare? Många norska barn har frågor om coronaviruset.
– Man får bli rädd för att smittas av coronaviruset, men för de allra flesta av oss är det ofarligt, säger statsminister Erna Solberg.
Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Statsminister Erna Solberg. Arkivbild.
Statsminister Erna Solberg. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Alla skolor och förskolor i Norge har stängt på grund av coronavirusets spridning. Statsminister Erna Solberg, barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad och kunskaps- och integrationsminister Guri Melby försökte svara på barnens frågor vid en pressträff som sändes på nätet.

Statsministern poängterade att barn oftast bara blir lite sjuka, som en vanlig förkylning, och att många inte alls får symtom.

– Även om hela skolan skulle smittas så skulle det gå bra för nästan alla. Detsamma gäller mamma och pappa om de blir smittade. Vuxna med friska kroppar blir inte särskilt sjuka. Men coronaviruset är farligt för folk som har en allvarlig sjukdom, de som var sjuka sedan tidigare. Och så kan det vara farligt för dem som är gamla. Därför måste vi göra allt vi kan för att se till att de inte blir smittade.

Inställda kalas

Många har behövt ställa in kalas och andra roliga saker, och statsministern säger att hon förstår att det är tråkigt.

– Men genom att vara hemma från skolan och fritidsaktiviteter så hjälper du till att hindra att människor som inte ska bli smittade blir smittade eller sjuka.

Varför får jag inte fira min födelsedag?

– Det är för att man inte ska vara så många samlade för att vi ska begränsa smittan. Du kan i princip fira med en vän du håller kontakten med, eller också kan du vara lite extra kreativ och försöka fira över Facetime eller hitta på andra sätt som du tycker är bra att fira på, eller skjuta upp det. Så har man en extra bra anledning att planera en jättefest när det här är över, sade Kjell Ingolf Ropstad.

– Och så tycker jag att om någon i klassen fyller år så kan alla andra i klassen ringa och sjunga födelsedagssången en och en, då har man att göra, lade Erna Solberg till.

Vänta och se

Hur länge skolorna kommer att hållas stängda får barnen inget svar på.

– Där måste vi helt enkelt vänta och se. Jag hoppas att det inte blir länge men kan inte lova något, sade Guri Melby.

Erna Solberg fick frågan om hon själv är rädd för att bli sjuk och vem som i så fall blir hennes vikarie.

– Jag är inte så rädd för att bli sjuk för jag tror att jag har ganska bra hälsa, men vi måste alla vara förberedda på att vi kan bli sjuka. I så fall kommer jag att vara i statsministerbostaden och försöka styra på Skype och telefon och hålla allt i gång.

Hon lägger till att det finns andra som kan ta över om hon skulle bli för sjuk för att jobba hemifrån.

Men på frågan om det smittar till djur fick frågeställaren inget rakt svar.

– Vi vet inte allt om viruset än, men vi tror inte att det smittar till djur. Vi vet inte helt säkert, men vi tror att det här ska gå bra för djuren säger statsministern.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.