Viruseffekt i Europa syns från rymden

Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Halten av kvävedioxid har sjunkit i Europa sedan i januari (överst). Det är sannolikt en effekt av minskat resande och karantänåtgärder till följd av det nya coronaviruset.
Halten av kvävedioxid har sjunkit i Europa sedan i januari (överst). Det är sannolikt en effekt av minskat resande och karantänåtgärder till följd av det nya coronaviruset.Foto: ESA/TT

Satellitbilder visar nu att utsläppen av den giftiga gasen kvävedioxid minskar över Europa. Förändringen är tydligast i norra Italien. Den Europeiska rymdstyrelsen ESA tolkar det som en följd av karantänåtgärder och minskat resande på grund av det nya coronaviruset, i likhet med hur utsläppen tidigare har minskat kraftigt i Kina.

"Även om det kan finnas små variationer i mätningarna på grund av molntäcke och förändrat väder, är vi mycket säkra på att minskningen av utsläpp som vi kan se sammanfaller med karantänen i Italien som orsakar mindre trafik och industriell verksamhet", säger Claus Zehner, som ansvarar för satellitprogrammet Sentinel-5P vid ESA i ett pressmeddelande.

Kvävedioxid är en gulbrun gas som irriterar luftvägarna och kan ge andningssvårigheter. Den släpps ut från exempelvis bilmotorer, kolkraftverk och industrier.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.