Hässleholm

Anställd tog 24 000 ur kassan

Hässleholm
Hässleholm En butiksanställd man i 25-årsåldern har polisanmälts för trolöshet mot huvudman.

En butiksanställd man i 25-årsåldern har polisanmälts för trolöshet mot huvudman. Detta sedan han under lördagen ska ha tagit drygt 24 000 kronor från dagskassan i butiken där han jobbade.

– Med tanke på brottsrubriceringen så rör det sig om en anställd. Han hade rätt att hantera pengarna, men verkligen inte på det här viset. Därav trolösheten, säger Magnus Vendler på Hässleholmspolisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Coronaviruset

Ny coronaenhet utan syrgas

Högalidshemmet med sin vita fasad sett från gatan.
Här på Högalidshemmet kommer den nya covid-19-avdelningen att inrättas.
Fotograf: Stefan Sandström/Arkiv
Hässleholm
HÄSSLEHOLM På måndag är det tänkt att den nya covid-19-avdelningen på Högalid kommer att öppna. Tolv platser finns, men ingen tillgång till syrgas.

Under en pressträff på tisdagen berättade ledande tjänstemän och politiker från omsorgen om planerna på den särskilda avdelningen, som kommer att vara helt skild från övrig verksamhet på det särskilda boendet. Här kommer vissa, men inte alla, bekräftat smittade inom äldreomsorgen att få vård.

– Tanken är att skapa en enhet med tolv platser, där vi placerar utifrån prioritetsordning, säger Ulrika Bengtsson som är chef över kommunens särskilda boenden.

I första hand finns plats för sex personer. Prioriteringen kommer att göras utifrån hur väl smittspridningen kan hindras där den boende normalt sett vistas.

– Den som inte kan isoleras på ett tryggt och säkert sätt i sitt hem eller på sitt boende kommer att erbjudas plats på covidenheten.

– Vi arbetar väldigt, väldigt skyndsamt. Vi är angelägna om att få igång den här enheten, säger Ulrika Bengtsson.

Planeringen började för en månad sedan.

Är ni inte sent ute, med tanke på vad som redan skett på Lyckåsa?

– Nej, jag tycker att vi haft en ganska god icke-smitta i Hässleholm.

– Vi får utvärdera detta efter pandemin, menar omsorgschefen Anneli Larsson.

Ingen kan tvingas att flytta – bara erbjudas och rekommenderas. Förhoppningen är att kunna dra igång kommande måndag, den 1 juni, men det hänger på att både lokalen och personalen är redo.

När det gäller tillgången till syrgas på den nya covid-enheten vet Cecilia Svensson, enhetschef för hemtjänst i Hässleholm och en av de ansvariga i styrgruppen, inte hur det blir. Hon hänvisar till Malmö stad, som Hässleholms kommun nu samarbetar med. Men Birgitta Ljungbeck, tillförordnad medicinskt ansvarig sjuksköterska, ger ett nekande svar:

– Syrgas kommer inte finnas på boendet. Patienterna kräver så mycket syrgas och det vi i så fall har tillgång till är syrgaspatronerna, och de räcker inte långt. Om man behöver syrgas får man absolut komma till sjukhus, säger hon.

FAKTA

Antal smittade i omsorgen

Så här ser smittspridningen ut i kommunens omsorgsverksamheter:

Lyckåsa korttidsboende, Bjärnum: Elva smittade varav tre döda. En friskförklarad.

Tyringe hemtjänstområde: Två smittade, som i dagsläget vårdas hemma.

Hästveda hemtjänstområde: Tre smittade. En av dem har avlidit, en vårdas hemma och en på sjukhus.

Hemtjänst Hässleholm väster: En smittad, som vårdas på sjukhus.

Handikappomsorgen: En konstaterat smittad, som friskförklarats.

Hässleholm

Elva patienter har insjuknat på Lyckåsa

Lyckåsa sett framifrån, genom ett trädgårdsgaller.
Elva boende på Lyckåsa har insjuknat i covid-19, trots isoleringen av det kända fallet. Tre av dem har avlidit.
Fotograf: Kristina Höjendal
Hässleholm
BJÄRNUM Coronasmittan har spridit sig mellan såväl boende som personal på Lyckåsa. Nu har elva patienter insjuknat, varav tre avlidit. – Jag är fullständigt övertygad om att den här sjukdomen smittar innan den visar symptom, säger enhetschefen Johan Berglund.

På tisdagen hade antalet bekräftat sjuka i covid-19 ökat till elva på kommunens korttidsboende i Bjärnum. Totalt tre av dessa har avlidit. Fyra vårdas i nuläget på Lyckåsa och tre har förts till sjukhus. Dessutom har vissa ur personalen insjuknat.

Enhetschefen på boendet, Johan Berglund, berättar att han bedömer att smittan kommit in på boendet med två olika patienter. En som kom direkt från hjälp i hemmet via hemtjänst, och en annan som skickades dit från sjukhuset. I fallet med personen från sjukhuset visste man om den misstänkta smittan.

”Jag ifrågasatte det”

Enligt omsorgsnämndens egen pandemiplan, antagen i slutet av februari, skulle smittade inte skickas till korttidsboende. Johan Berglund var därför kritisk till att ta emot patienten.

– Jag ifrågasatte det och även sjuksköterskan här påtalade att det inte var lämpligt. Men vi fick ett tydligt besked om att vi inte kunde säga nej. Jag är inte säker på om jag fick det motiverat, det var lite halvkaos.

Själva mottagandet skedde dock helt enligt boken, menar han.

– Det var barriärvård från transporten och in, i full mundering.

Rummen på Lyckåsa har delad toalett. I det här fallet kunde den sjuke ändå få en egen toalett.

Johan Berglund i närbild.
Johan Berglund protesterade när en coronasjuk skulle tas omhand på boendet.
Fotograf: Kristina Höjendal

Den smittspridning som sedan tog fart på boendet misstänker Johan Berglund kom från en annan patient, som man inte visste var sjuk.

– Det var på en annan avdelning. Jag är fullständigt övertygad om att den här sjukdomen smittar innan den visar symptom, säger han.

I takt med att allt fler insjuknade väcktes tankar på att förflytta de drabbade till en egen avdelning.

– Men den förra masen (medicinskt ansvariga sjuksköterskan) sa att man på Smittskydd inte tyckte att vi skulle skicka runt brukarna. Då ställde vi i stället om så att det blev barriärvård för alla. Vi håller de boende på rummen. Så gott det går, det är trots allt en demensavdelning, menar han.

Tack vare att nära hälften av de 30 platserna står tomma med tanke på att växelvård avbrutits, och inga nya patienter för tillfället tas emot på Lyckåsa, . har problemet med tillgängligheten till egna toaletter också lösts, säger Berglund.

En boende sitter på sin terrass och njuter av solen.
En utredning kommer att göras av smittspridningen på Lyckåsa.
Fotograf: Kristina Höjendal

En åldring är friskförklarad

Tre av de boende har alltså avlidit, men en av de äldre insjuknade har friskförklarats och fler uppges vara på bättringsvägen.

Johan Berglund är osäker på om den särskilda avdelningen på Högalid för coronasmittade kommer att hjälpa hans patienter.

– Vi har inte fått något datum än, och sedan får man se om vi kan flytta dem, för det beror på vilket skick de är i.

Personligen hade han önskat att covid-19-avdelningen varit på plats för länge sedan.

– Med facit i hand, men bättre sent än aldrig. Att ha en särskild avdelning och ett särskilt hemtjänstteam är en mycket klok tanke.

Ska utredas

Omsorgsförvaltningen kommer att utreda händelserna som lett fram till smittspridningen på Lyckåsa.

– Vi kommer att titta på de bedömningar som gjorts och om vi kunde ha gjort annorlunda med tanke på den situation vi befinner oss i, säger omsorgschefen Anneli Larsson.

Hon vill inte svara på om det var rätt att skicka en bekräftat coronasmittad patient till ett korttidsboende där det enbart finns rum med delad toalett.

– Det görs en individuell bedömning i alla ärenden som rör vård i hemmet. Om det här var lämpligt kan jag inte uttala mig om, men det handlar om det vårdbehov som fanns hos den enskilde. När vi har personer som är misstänkt smittade använder vi barriärvård och isolerar, vilket vi gjort även i detta fall.

Hässleholm

Två återfallsförare stoppade

Två män som körde utan behörighet stoppades av polisen under måndagseftermiddagen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Hässleholm
HÄSSLEHOLM/TYRINGE

Under loppet av två timmar på måndagseftermiddagen fick polisen tillfälligt stopp på två unga män som körde bil utan att ha behörighet.

Vid 12.45 handlade det en man i 20-årsåldern som körde på Skolgatan i centrala Hässleholm. Två timmar senare stoppade man en man i 25-årsåldern på länsväg 1922 utanför Tyringe.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Chokladtjuv bröt sig in i lastbil

En hel pall choklad stals ur lastbilen.
Fotograf: Larsen
Fotograf: Håkon Mosvold
Hässleholm
VÄSTRA TORUP

Någon gång mellan söndag kväll och måndag morgon bröt sig en okänd gärningsperson in i en parkerad lastbil i Västra Torup. Stöldgodset ska ha blivit en pall lastad med choklad.

Värdet på stöldgodset framgår inte av anmälan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Stal bilnycklar och bil

Hässleholm
TOSTARP/TYRINGE

Bilnyckeln stals vid 22-tiden på söndagskvällen, och kort därpå också bilen. Några timmar senare återfanns bilen krockad i ett dike.

Den okända gärningspersonen misstänks för egenmäktigt förfarande för att ha tagit bilnyckeln, samt fullbordat biltillgrepp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Hässleholm

Handlade dyrt i annans namn

Hässleholm
HÄSSLEHOLM

Ett köp på drygt 10 000 kronor landade hos en person i kommunen, utan att denne genomfört det. Eftersom någon obehörig använt sig av personuppgifterna för att genomföra köpet har det nu upprättats polisanmälningar om olovlig identitetsanvändning samt identitetsbedrägeri.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Cykelbatteri stals ur omklädningsrum

Hässleholm
HÄSSLEHOLM

Målsäganden, en kvinna i 40-årsåldern, hade tagit med sig elcykelbatteriet från cykeln och in i omklädningsrummet. Men då blev det stulet därifrån vid lunchtid på måndagen.

Tillgreppet skedde på en skola i Hässleholm. Det finns för närvarande ingen misstänkt till brottet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Stal kamera och diesel

Hässleholm
SLÄTTSJÖ/RÖKE

Under onsdagseftermiddagen bröt sig någon in i ett fritidshus i Slättsjö norväst om Röke. Stöldgodset från inbrottet ska ha varit runt 20 liter diesel, en led-ramp, samt någon form av övervakningskamera. Ingen misstänkt finns för brottet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL