Annons

Corona hindrar Erdogans EU-spel

Opinion De senaste dagarna kommer det färre flyktingar till Grekland sedan Turkiet öppnade gränsen i slutet av februari. Det kan bero på flera omständigheter.
Opinion • Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

De senaste dagarna kommer det färre flyktingar till Grekland sedan Turkiet öppnade gränsen i slutet av februari. Det kan bero på flera omständigheter. Grekland har skärpt bevakningen och inte tillåtit flyktingarna att passera och många människor har fastnat mellan gränskontrollerna. Ett osynligt virus påverkar också.

Turkiets president Erdogan överraskade EU med att öppna gränsen mot Grekland för tre veckor sen. Erdogan fick emellertid inte den reaktion som han ville från EU-länderna. EU uppskattade inte alls utpressningsförsöket där kriget i den syriska provinsen Idlib uppfattades vara en av huvudorsakerna till Erdogans flyktingstrategi. Corona-virusets spridning har dessutom bidragit till att Turkiets planering fallerat. Tajmningen med gränsöppningen mot Grekland var sämsta tänkbara för Erdogan, för corona påverkar nästan all verksamhet och planer i sin väg. Det är negativt i de allra flesta fall, men här kanske det är mer positivt, åtminstone för Grekland och EU. För flyktingarna är det mesta negativt, inte minst när de används som politiska verktyg i ett cyniskt spel mellan länder.

Annons

Det är illa nog för de flyktingar som redan lever i lägren på de grekiska öarna, bland annat Lesbos. Att det skulle komma fler människor dit skulle göra en fruktansvärd situation ännu värre. Där skulle coronasmittan orsaka katastrof för många människor som redan är utmattade och sjuka. Organisationen Läkare utan gränser kräver att lägren evakueras snabbt. Det finns helt enkelt inga möjligheter att tvätta händerna i den utsträckning som krävs för att mota smittan.

Oavsett vilket läger man lever i och i vilket land är flyktingar en mycket utsatt grupp för smittor. Det finns läger i Turkiet, Grekland, Syrien och Libanon och då avses bara de läger som har med Syrienkriget att göra. Runtom i världen finns flera. Risken med stängda gränser med anledning av corona-smittan är att länder bara ser till sina egna intressen och glömmer bort att det finns människor som tvingas leva i limbo.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons