Banker öppnar för amorteringsfritt

Flera banker öppnar nu för att ge amorteringsfria lån och i vissa fall även för en räntepaus.
Finansinspektionen hejar på i coronakrisens spår.
Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
FI-chefen Erik Thedéen vill att bankerna är generösa med undantag från amorteringskrav när låntagare drabbas av inkomstbortfall kopplat till coronaviruset. Arkivbild.
FI-chefen Erik Thedéen vill att bankerna är generösa med undantag från amorteringskrav när låntagare drabbas av inkomstbortfall kopplat till coronaviruset. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Risken för en kraftigt ökad arbetslöshet är uppenbar under viruskrisen, något som lär sätta många låntagare i knipa.

I fredags meddelade Nordea att banken kommer att erbjuda låntagare, såväl privatkunder som mindre företagskunder, amorteringsfritt i upp till sex månader om det finns skäl kopplade till coronakrisen för det.

Uppmuntrar banker

Danske Bank meddelade ett liknande besked i måndags och nu hänger fler på.

SEB meddelar att banken beslutat att ge möjlighet till tre månaders anstånd med amorteringar för coronadrabbade kunder.

Finansinspektionen uppmuntrar bankerna att frångå amorteringsplikten som finns i regelverket, men att det gäller befintliga lån, inte nyteckning.

"Det extraordinära läget motiverar att bankerna är generösa i sin tillämpning av att medge undantaget", skriver FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.

Även räntepaus

Statliga banken SBAB pekar på att den möjligheten redan finns, vid längre sjukdom eller arbetslöshet.

– Och vi har möjlighet att hantera det om det här ökar i antal, säger SBAB:s pressansvarige Erik Wennegren.

Om att eventuellt även få en räntepaus, skriver Wennegren:

"Räntorna är på låga nivåer i dag. Naturligtvis kommer vi att göra individuella prövningar med kunder som eventuellt inte skulle klara av att betala räntorna. Vi kommer i möjligaste mån försöka hjälpa kunder som drabbas av denna kris".

Upp till sex månader

Swedbank skriver i en kommentar att banken kan komma att ha individuella samtal med varje enskild kund som hamnar i problem.

"För både företag och privatpersoner kan banken ge amorteringsbefrielse på lån under 6 månader", skriver bankens presschef Unni Jerndal i ett mejl.

Även Handelsbanken är med på tåget:

– Förmågan att betala bolånen kan påverkas av coronaviruset och våra kontor har därför möjlighet att ge tidsbegränsat anstånd med amorteringar, helt i linje med Finansinspektionens syn på undantag från amorteringskravet, säger tf presschef Mats Olsson.

Hör av dig

Undantaget från amorteringar ska ske enligt en uppgörelse mellan banken och den berörda låntagaren. Det kan enligt FI röra sig om undantag på tre till tolv månader, med möjlighet till förlängning.

Bankerna meddelar samfällt att kunderna kan höra av sig om man hamnar i knipa. På SEB tror man att det kommer att dröja. Än så länge är läget inte akut, arbetslösheten ökar med viss eftersläpning.

Olle Lindström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.