Dags för hemskolning

Opinion Det är ett välkommet besked från regeringen att studeimedel kommer att fortsätta betalas ut oavsett hur undervisningen ser ut.
Opinion • Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Regeringen håller pressträff. Foto: TT
Regeringen håller pressträff. Foto: TT

Regeringens rekommendation att högskolor, vuxenskolor och gymnasieskolor ska gå över till distansundervisning välkomnas av många. Många högre lärosäten har redan gått över till distans, så för dem blir det inte någon större omställning. Det är inte själva närvaron på lärosätet som gör den största skillnaden, utan resorna dit och alla rörelser och möten i samband med det.

Det kommer att bli en stor utmaning och samtidigt som man skickar en tacksamhetens tanke till hårt arbetande vårdpersonal kan man skicka en medlidsam sådan till de gymnasielärare som nu ska räkna ut hur man på kort tid konverterar lektioner och examinationer till onlineverksamhet. Det blir extra besvärligt för dem som undervisar gymnasieelever som ska ta studenten i år. Rättvisa examinationer måste ske och många reaktioner på skolstängningen har handlat om hur det ska gå till. Förhoppningsvis har dock en lärare som undervisat en elev en längre tid en bra bild av elevens kompetensnivå och prov som rättas efter tydliga kriterier borde kunna ge en rättvisande bild, även om frågan om att stävja fusk vid distansexamination självklart också blir en utmaning.

Ministrarna kom med allvarliga förmaningar om att man måste ta sin distansskola på allvar och det ”inte var något skollov” som man fick. Fokus måste ligga på att svagare elever får hjälp att hänga med även om de pluggar hemifrån. Elever som har det lätt för sig klarar det förmodligen själva.

Givetvis måste man få behålla sitt studielån även om undervisningen bedrivs på ett okonventionellt sätt, eller i värsta fall upphör. Krisen kommer att orsaka enorm ekonomisk förödelse och man kan inte riskera att studenter med små marginaler inte har råd att bo kvar i sina bostäder eller liknande, så beslutet om att man ska få behålla sitt studiemedel är välkommet.

Återigen kan man konstatera att det är till Sveriges fördel att det råder politisk enighet om de flesta åtgärder och man inte behöver slösa tid på partipolitiskt käbbel.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.