Annons

Förbereder sig för fler åtgärder

Osby • Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Som tidningen rapporterat fattades flera beslut av Osby kommuns krisledningsgrupp på måndagskvällen. Bland annat införs besöksförbud på äldre- och LSS-boenden, öppna förskolan stänger från och med 18 mars och inga externa besökare kommer att serveras på Rönnebacken och Bergfast framöver.

– Öppna förskolan är ingen lagstadgad verksamhet, konstaterar kommundirektör Petra Gummesson som även är ordförande i krisledningsgruppen som dagligen sammanträder med anledning av coronaviruset, och fortsätter angående åtgärderna inom äldreomsorgen:

Annons

– Det handlar om att skydda våra äldre. I den mån det går kan även personalen hjälpa till med att ordna digitala möten.

En rasande snabb händelseutveckling, som fortsatte under tisdagen, ställer krav på rappt beslutsfattande, vilket i sin tur kräver så mycket förberedelse som möjligt.

Ett exempel på förberedelser som görs är planer på hur kommunen skulle kunna ta emot barn till föräldrarna med som arbetar med samhällsbärande funktioner vid omständigheten att även för- och grundskolan stängs ner framöver.

Ett annat exempel är kartläggning av hur näringslivet påverkas av coronaviruset. Ett mejl har i början av veckan skickats ut till företagare i kommunen där de får redogöra för hur viruset påverkar dem.

– Ett eventuell åtgärd, som andra kommuner redan gjort, är att låta företagen få vänta med att betala fakturor, exemplifierar kommunalrådet Niklas Larsson (C),

Avslutningsvis uppmanar Petra Gummesson även kommuninvånarna till att vara källkritiska när det kommer till att inhämta information om utvecklingen kring viruset.

– Det är viktigt att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs, säger hon.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons