Fotbolls-EM flyttas för att rädda ligaspelet

Herrarnas fotbolls-EM flyttas fram ett år på grund av coronaviruset.
Avspark i mästerskapet blir i stället sommaren 2021.
– Det ger oss utrymme att hitta lösningar på de utmaningar som finns, säger Håkan Sjöstrand på Svenska fotbollförbundet.
Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sveriges Robin Quaison får inte spela EM i sommar. Mästerskapet flyttas till 2021. Arkivbild.
Sveriges Robin Quaison får inte spela EM i sommar. Mästerskapet flyttas till 2021. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Under tisdagen hade de 55 medlemsländerna i det europeiska fotbollsförbundet Uefa en videokonferens för att reda ut vad som ska hända med fotbolls-EM som var planerat att spelas i sommar.

Beslutet blev det väntade: EM flyttas fram till sommaren 2021.

"Vi leder en sport som otroliga många människor lever och andas för och som har försvunnit på grund av den här osynliga och snabba motståndaren. Det är vid sådana här tillfällen som fotbollsvärlden måste ta ansvar och visa sammanhållning, solidaritet och altruism", säger Uefas ordförande Aleksander Ceferin i ett pressmeddelande.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet SvFF, säger att samtliga medlemsländer "tyckte det var rätt väg att gå".

– Utifrån en mycket komplicerad situation som kräver extraordinära åtgärder tycker jag att det är bra att Uefa har agerat med tydlighet. Nu vet vi mer om förutsättningarna, även om inte alla konsekvenser går att överblicka, säger Sjöstrand till TT.

Samma format

Formatet med EM utspritt över tolv olika städer i lika många länder står fast. Datumen för mästerskapet kommer att vara 11 juni till 11 juli 2021.

Flytten av mästerskapet ökar möjligheterna för ligorna runt om i Europa att spela färdigt sina säsonger som pausats på grund av coronavirusets utbrott.

– Det är från de nationella ligorna som genom sin plats i fotbollens ekosystem levererar spelare till landslagen. Det finns en logik och rimlighet i beslutet, säger Sjöstrand.

Karl-Erik Nilsson, SvFF:s ordförande och vice ordförande i Uefa, håller med.

– Detta innebär att vi kommer att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för ligorna att avslutas under detta året. Risken om man inte tar i ordentligt hade varit att vi skulle inkräkta på ligorna och landslagens fönster i höst är fulltecknade med Nations League, säger han till Aftonbladet.

Lagerbäck förstående

Lars Lagerbäck, förbundskapten i Norge, är inte förvånad över beslutet.

–  Så som situationen är i världen just nu, så var detta ett väntat besked. Det här måste vi självklart bara respektera. Det finns inget annat att göra, säger Lagerbäck till NTB.

Att flytta herrarnas EM till nästa sommar innebär även att damernas EM, som skulle ha inletts den 7 juli 2021 i England, flyttas.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.