Här har krematoriet öppet dygnet runt

Kyrkor förvandlas till bårhus. Tidningar fylls av minnesord. Och människor både avlider och begravs i ensamhet. Bergamo i norra Italien kämpar med att hantera döden i coronavirusets spår.
Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En kista bärs ut till kyrkogården i Bergamo i norra Italien. Staden och provinsen är hårt drabbad av coronavirusets framfart.
En kista bärs ut till kyrkogården i Bergamo i norra Italien. Staden och provinsen är hårt drabbad av coronavirusets framfart.Foto: Claudio Furlan/AP/TT

Marta Testas 85-åriga pappa fick svårt att andas. Han fördes till sjukhus – och träffade aldrig sin familj igen. Den tidigare annonsförsäljaren Renzo Testa är en av över 2 500 personer som har dött av covid-19 i Italien.

Så många har mist livet i de norra delarna av landet att det nu är kö till kremering och begravning. Och det är inte ovanligt att föras till sista vilan med endast en präst och en representant från en begravningsbyrå närvarande, eftersom familjer sitter isolerade eller är för sjuka för att själva delta i ceremonin.

"Värre än krig"

Renzo Testas kista har placerats i en kyrka i Bergamo som har förvandlats till tillfälligt bårhus i väntan på sin tur. Blir begravningen av snart kommer den att ske utan hans barn och utan hans fru sedan 50 år tillbaka.

– Jag tycker att det här är värre än krig. Pappa väntar på att bli begravd. Och vi väntar på att kunna ta farväl, säger Marta Testa till The Washington Post.

– Sorg är en fas som kräver närhet, men vår sorg har levererats över telefon.

Italien, som har en stor andel äldre i sin befolkning, är det land utanför Kina som har drabbats värst av coronavirusets framfart. Och särskilt svår är situationen i Bergamo, en vanligtvis välmående provins med över en miljon invånare i regionen Lombardiet i norr.

Här är sjukvården nära kollaps och boende beskriver öde gator där det enda som hörs om nätterna är ljuden från ambulanser och likbilar som kör i skytteltrafik. Sjuka personer förs till isolerade vårdavdelningar där inte ens de närmaste anhöriga släpps in för ett sista farväl.

Fler dödsrunor

Vanligtvis fyller L’Eco di Bergamo en eller ett par sidor med minnesord och dödsannonser. Men nu har den delen av lokaltidningen växt till omkring tio sidor, enligt redaktören som beräknar att 90 procent av dödsfallen är kopplade till corona. I de täta kolumnerna trängs tidigare politiker med elektriker och präster, de flesta i 70- och 80-årsåldern.

Alla Italiens 60 miljoner invånare sitter i karantän. Men vissa har fått tillstånd att besöka mindre begravningar. Giorgio Gori, borgmästare i Bergamo, har dock beslutat sig för att stänga stadens kyrkogård – en åtgärd som inte har vidtagits sedan andra världskriget.

Rader med kistor

Gori uppmuntrar också att kroppar ska brännas, vilket gör att det lokala krematoriet nu måste arbeta dygnet runt.

– Det stänger aldrig, och vi hinner ändå inte med, säger Francesco Alleva, talesperson hos borgmästaren, till The Washington Post.

Många kistor skickas till Alla helgons kyrka i Bergamo i väntan på kremering. Men med flera hundra döda om dagen blir det allt mer ont om utrymme, i synnerhet eftersom det tar omkring en timme att bränna en kropp.

– Vi vet tyvärr inte var vi ska göra av dem. Det tar tid och de döda är många, säger prästen Marco Bergamelli till The New York Times.

Sofia Eriksson/TT

En kista bärs ut till kyrkogården i Bergamo i norra Italien. Staden och provinsen är hårt drabbad av coronavirusets framfart.
En kista bärs ut till kyrkogården i Bergamo i norra Italien. Staden och provinsen är hårt drabbad av coronavirusets framfart.Foto: Claudio Furlan/AP/TT
Fakta: 60 miljoner i karantän

Fakta: 60 miljoner i karantän

Coronaviruset sprids snabbt över världen. Men Italien är det land utanför Kina som är värst drabbat.

Hela landet med 60 miljoner invånare har satts i karantän. Butiker och restauranger har stängts, med undantag för livsmedelsaffärer och apotek. Skolor och universitet håller stängt. Det gör också biografer, teatrar och gym. Offentliga sammankomster är förbjudna och sportevenemang har ställts in.

Den som vill resa från en stad till en annan behöver visa ett särskilt formulär där det ska framgå varför resan är akut.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.