Inget beslut – men VM ser ut att ställas in

Inget beslut fattades om VM vid det Internationella ishockeyförbundets krismöte.
Men ingenting talar heller för att mästerskapet i Schweiz kommer att bli av.
– Jag har svårt att se det, men inget beslut är fattat, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.
Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
VM-spel eller inte? Allt talar för att ishockey-VM ställs in trots att inget beslut togs på tisdagens krismöte.
VM-spel eller inte? Allt talar för att ishockey-VM ställs in trots att inget beslut togs på tisdagens krismöte.Foto: Erik Simander/TT

Det Internationella ishockeyförbundets styrelse tog inget beslut när det tillsammans med de deltagande nationernas landsförbund höll krismöte via telefon.

Men allt talar för att mästerskapet, som ska avgöras i Lausanne och Zürich den 8-24 maj, ställs in på grund av coronavirusets spridning i världen.

Besked snart

Internationella ishockeyförbundets pressmeddelande antyder att det är försäkringsfrågor som gjorde att det väntade beslutet inte togs på krismötet.

– Man håller på att jobba med det här utifrån de myndighetsbeslut som är fattade i Schweiz och utifrån ett försäkringsperspektiv och René Fasel (IIHF:s ordförande) var väldigt noggrann med att få mandat att få göra det arbetet innan beslut fattas, säger Anders Larsson och fortsätter:

– Jag bedömer att vi kommer att ha ett besked de närmaste dagarna.

Enligt Viasats uppgifter är beslutet fattat att ställa in VM, men att det officiella beskedet dröjer på grund av administrativa skäl.

"Världshockeyn nedstängd"

Att spela ett VM skulle bli svårt när i princip hela hockeyvärlden har stängt eller pausat verksamheten. SHL-spelarna gick på semester i början av veckan sedan Svenska ishockeyförbundet i helgen fattat beslutet att ställa in resten av säsongen.

NHL har pausat tills vidare och tog i går beslutet att alla utländska spelare kan återvända till sina hemländer. Först i maj ser det ut att kunna bli spel i NHL – och då skulle spelarna därifrån vara låsta från VM-spel.

– Vi hade en genomgång från respektive landsordförande som fick berätta om situationen hockeymässigt i sina länder och det är väldigt slående att världshockeyn verkligen är nedstängd. Det blev slående och konkret, säger Larsson.

IIHF beslutade att två andra VM-turneringar, division 1 A (B-VM) och division 1 B, ställs in.

Tidigare har damernas VM i Kanada och B-VM i Frankrike, där Damkronorna skulle ha spelat, ställts in på grund av coronavirusets utbredning.

Om det väntade beskedet kommer att herr-VM ställs in kan det bli så att Schweiz i stället får arrangera VM nästa år. Så blev förslaget när damernas A-VM i Kanada ställdes in för en tid sedan.

Ett sånt formellt beslut tas dock av IIHF:s kongress.

Göran Sundberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.