Annons

Inhyrd personal ska underlätta för vården

Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Enligt Region Skåne är bemanningsläget ansträngt eftersom även vårdanställda är sjukskrivna eller befinner sig hemma för vård av barn.

Annons

– Det är viktigt att alla vi som är friska hjälps åt. All vårdpersonal utan symtom behöver vara på jobbet. Vi vidtar flera åtgärder. Förutom att förenkla inhyrning av bemanningspersonal tittar vi på ytterligare möjligheter att bemanna med personal som inte är anställd hos oss idag, säger Jan Lundin, förhandlingschef HR.

- Det kan vara vårdutbildade studenter, pensionärer och de som inte jobbar hos oss idag. Vi blir kontaktade av privatpersoner och företag som vill hjälpa till och tittar på förutsättningarna att förstärka.

Antalet skåningar som smittats av coronaviruset ökade något jämfört med måndagen. Antalet konstaterade fall uppgår till 209 jämfört med 206 i måndags.

Under tisdagen blev det även klart att sjukvården inte kommer att ta ut någon avgift när patienter med förkylnings- eller influensasymptom avbokar planerade besök för att minska risken för smittspridning.  Detta gäller även om avbokning sker mindre än 24 timmar före besöket. Däremot ska man fortsatt höra av sig till vården om man blir sjuk.

Tält har också satts upp utanför länets alla akutsjukhus.

– Syftet är att separera patienter som misstänks vara infekterade redan innan de kommer in i sjukhusets lokaler. På så sätt minskar vi risken för smittspridning och kan skydda äldre och multisjuka patienter, säger Erik Wall, enhetschef för läkarna på akutmottagningen i på Centralsjukhuset i Kristianstad i ett pressmeddelande.

bild 1/2
Foto: Johan Nilsson / TT
Foto: TT
Foto: Johan Nilsson / TT
Foto: TT
Mats Klingen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons