Annons

Kollektivtrafik tappar resor – ber om stöd

Resandet i kollektivtrafiken minskar runt om i Sverige. Coronapandemin gör att allt färre tar bussen, tåget och spårvagnen.
– Det är en jätteallvarlig situation som vi befinner oss i, säger Helena Leufstadius, vd för branschorganisationen Svensk kollektivtrafik.
Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
I Storstockholm minskade resandet i kollektivtrafiken med 20 procent. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Till följd av coronaviruset har allt fler kollektivtrafikföretag vittnat om färre resor. SL, som trafikerar Storstockholm, uppger att resandet minskade med cirka 20 procent förra veckan. Västtrafik, som bland annat trafikerar Göteborg, berättar också om en minskning, enligt GP. Även Skånetrafiken märker samma trend, inte minst efter att trafiken över Öresundsbron begränsats efter danska regeringens beslut om att stänga gränsen.

– Vi har sett en minskning av antalet passagerare, det har vi absolut gjort, säger Kevin Brandt Leander, försäljningschef på Skånetrafiken till TT.

Annons

Det är inte bara i storstadsregionerna som resandet i kollektivtrafiken avtar, enligt Helena Leufstadius, vd för Svensk kollektivtrafik, en branschorganisation som representerar länstrafikbolagen.

– Resandet har minskat generellt och det har gått drastiskt ner. Det blir väldigt mycket intäktsförluster, säger hon.

På onsdag ska branschen träffa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för att diskutera den svåra situationen. Helena Leufstadius hoppas på ekonomisk hjälp från regeringen.

– Det kommer att vara nödvändigt med stöd framöver. Konsekvenserna blir så dramatiska att det är ett måste, säger hon.

Erik Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons