Köpenhamns flygplats skickar hem 1 500

På Kastrup kan uppemot 1 500 anställda skickas hem de kommande veckorna. Även svenska Swedavia överväger åtgärder, men det är fortfarande oklart vilka.
Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Köpenhamns flygplats kommer att med start nästa vecka skicka hem personal. Runt 1 500 personer ser i nuläget ut att permitteras. Arkivbild.
Köpenhamns flygplats kommer att med start nästa vecka skicka hem personal. Runt 1 500 personer ser i nuläget ut att permitteras. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Coronavirusets utbrott och den minskade flygtrafiken gör att Köpenhamns flygplats Kastrup räknar med att skicka hem upp mot 1 500 anställda de kommande veckorna, enligt ett pressmeddelande från flygplatsen.

Totalt har Kastrup 2 600 anställda, men mellan 22 000 och 23 000 människor jobbar i exempelvis flygplatsens butiker och på flygbolagen som har trafik från Köpenhamn.

Driftsaktiviteten kommer att gradvis sänkas och flygplatsen uppger att man för en dialog med fackliga organisationer. Att regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter har lanserat en lösning där anställda kan få lönekompensation underlättar permitteringen, uppger Thomas Woldbye, administrativ direktör på Kastrup.

Även på svenska flygplatser väntar åtgärder, men vilka är än så länge oklart.

– Det här är en utveckling som har gått väldigt snabbt och ett läge som förändras timme för timme och det är klart att vi tittar på olika åtgärder, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Han betecknar läget som bekymmersamt. Bolagets intäkter bygger huvudsakligen på att det flygs och att det finns resenärer på flygplatserna. Robert Pletzin räknar inte med att kunna ge några besked under dagen.

Swedavia driver tio svenska flygplatser, bland andra Arlanda, Landvetter och Malmö Airport.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.