Kultur

Miljökatastrof och guld i ny Gertten-film

Fredrik Gertten och hans kollega Sylvia Vollenhoven har arbetat med Jozi Gold i sex, sju år. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje 18 mars skulle dokumentärfilmfestivalen CPH Dox i Köpenhamn startat med flera skånska filmer på programmet. På grund av coronarestriktionerna flyttar festivalen till nätet. Fredrik Gerttens och Sylvia Vollenhovens Jozi Gold skulle haft världspremiär där men får nu nöja sig med release digitalt och på svensk bio 3 april. Och så galapremiär i Malmö 23 mars och Simrishamn 26 mars.

Runt Johannesburg i Sydafrika reser sig sedan länge enorma slagghögar från områdets många guldgruvor. Slagghögar som förorenar så väl luft som vatten med tusentals ton radioaktivt avfall.

I dokumentärfilmen Jozi Gold följer Malmöregissören Fredrik Gertten och hans sydafrikanska kollega Sylvia Vollenhoven den något osannolika men imponerande miljökämpen Mariette Liefferinck.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Uppmaningen: Se på centrum med andra ögon

Stadsvandrarna har samlats på Stortorget.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Hässleholms centrum blev satt under kritisk lupp, då experter på stadskärnor vandrade genom centrum i sällskap med bland annat handlare och fastighetsägare.

Under tisdagen genomförde föreningen Svenska stadskärnor platsvandringar i innerstaden som en del i ett projekt. Handlare, fastighetsägare, tjänstemän och politiker gick vandringen i olika omgångar för att få se Hässleholm från ett nytt perspektiv.

De inbjudna personerna från olika sektorer guidades av Inger Alfredsson och Marlene Hassel från Svenska stadskärnor. Vandringen som inleddes med introduktion på Stortorget och fortsatte vidare upp längs med Första Avenyen. Allt från bristfällig belysning till balkonger, förbudsskyltar och graffiti diskuterades.

– Handen på hjärtat, hur ofta gör ni platsvandringar i er egen stad för att hitta utvecklingsmöjligheter och för att göra den ännu mer attraktiv? frågar Marlene Hassel, när hon guidar bland andra fastighetsägare, representanter från fastighetsföreningar, kommunen, Hesslecity och kommunpolisen under en av vandringarna.

De skarpa och välformulerade frågorna skapade inledningsvis en obekväm och passiv stämning i gruppen. Förhoppningarna är att platsvandringen ska öppna upp för dialog och diskussion mellan olika aktörer i kommunen.

– Ta inte det personligt, men vi vill att ni ska se på det med andra ögon, berättar Marlene Hassel.

Marlene Hassel från Svenska Stadskärnor ställde skarpa frågor.
Foto: Sofia Åström

Det var tydliga uppmaningar till samarbete mellan samtliga fastighetsägare och näringsidkare. Åke Johansson är styrelsemedlem i fastighetsägarföreningen i Hässleholm. Han ser positivt på initiativet men är samtidigt kritisk efter att tidigare försök till engagemang har misslyckats.

– Jag hoppas att detta blir praktik, berättar Åke Johansson.

Grupperna var indelade i två för att möta rådande restriktioner. De stannade till vid Gallerians ingång från Första Avenyen.

– Här måste ni visa oss som handlare vad det finns för affärer inne i Gallerian. Om man går nära ser man de små skyltarna, men det skulle behövas mycket större, berättar Inger Alfredsson.

Små skyltar utanför Gallerian måste bli större, anser Inger Alfredsson.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom

Utifrån deras erfarenheter i stadsutveckling kan de se att engagemanget brukar få ett uppsving när frågorna väl lyfts.

– Man kommer att märka att det blir ett jätteengagemang härifrån. Det bästa är ju att vi fortsätter med det här. Vi ser till att all kunskap stannar kvar och att man fortsätter att arbeta med det. Det tar ungefär 18 månader, berättar Inger Alfredsson.

Vidare diskuterades Hässleholms stadskärnas varumärke, utbud av verksamheter, platsens funktion, tillgänglighet och trygghet.

Kommunpolis Daniel Borg var med på platsvandringen och upplever att flera viktiga aspekter tagits upp som skulle kunna spela roll i hans arbete för ett tryggare Hässleholm.

– Jag ser polisen lite som ett bollplank. En del av mitt arbete som kommunpolis är det brottsförebyggande arbetet. Allt som fräschar upp staden kommer också att trycka undan brottslighet och kriminalitet, säger han.

Allt som fräschar upp centrum kommer att trycka undan brottsligheten, menar kommunpolisen Daniel Borg.
Foto: Sofia Åström

Under den rådande pandemin kan man se en tydlig skillnad i människors handelsmönster. Näthandeln är bara ett exempel på ett hot mot handlarna i Hässleholms innerstad. Den rådande pandemin har gjort det ännu tuffare för de etablerade handlarna.

– Det är ett träningsläger för alla handlare idag för att se var de ska landa när pandemin är över. Det krävs att ni resonerar tillsammans för se vilka nya koncept det finns på marknaden. Om ni har en ledig lokal, testa olika verksamheter och låt de vara goda exempel. Korttidskontrakt och mindre ytor och testa er fram. Det viktigaste är att ni samtalar med varandra, berättar Marlene Hassel.

Åke Johansson äger Bensonska huset i Hässleholm.
Foto: Sofia Åström

Vandringarna är en del i projektet HUS (Hässleholms utveckling via samverkansmodell), en satsning som finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Leader lag PH. Projektet inleddes i september 2020 och löper i 18 månader.

Lagfarter Nsk

70-talshus på 168 kvadratmeter sålt i Sösdala

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Gisela och Joacim Petersson, 57 och 56 år, från Höör är nya ägare till fastigheten på Fasanvägen 19 i Sösdala. Huset byggdes 1979 och har en boyta på 168 kvadratmeter. Säljare är Per Anders Fredrik Zachrisson och Inge-Marie Margareta Zachrisson. Affären blev klar i mars 2021 och köpesumman blev 1 950 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Morkullevägen 14. Även där landade priset på 1 950 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hed och Da Silva i veckans lag

Ebba Hed gjorde en mycket bra match mot Piteå och kryddade den insatsen med två målgivande passningar vilket ledde till en uttagning i Veckans elva.
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL 2–1-seger i premiären, serieledning och nu även två spelare med i Veckans elva i Aftonbladet.

Vittsjö fick en smakstart på säsongen och två av de mer framträdande spelarna i segermatchen mot Piteå var Ebba Hed och Fernanda Da Silva.

Hed var involverad mycket i anfallsspelet från sin vänsterkant på mittfältet och svarade dessutom för två målgivande passningar. Da Silva växte ju längre matchen gick och kryddade insatsen med ett distinkt skott som avgjorde matchen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Kraftig nedgång på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen föll rejält på tisdagen, liksom de ledande börserna i Europa. Vid stängning hade OMXS-index backat 2,0 procent.

Rapporterande verkstadskoncernen Sandvik ökade vinsten under första kvartalet men minskade omsättningen. Aktien backade hela 5,3 procent, mest av storbolagen.

Bland de största förlorarna fanns också kullagerjätten SKF, ned 3,4 procent, banken SEB, ned 3,1 procent, och lastbilstillverkaren Volvo, ned 3,3 procent.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor ökade substansvärdet med 16 procent under första kvartalet. Aktien föll 2,5 procent.

Medicinteknikföretaget Getinge var ett av de två bolag på OMXS30-listan som gick mot strömmen och lyfte 1,1 procent efter sin rapport som visade en högre omsättning än väntat under första kvartalet. Även läkemedelskoncernen Astra Zeneca steg, upp 1,2 procent

Rapporterande nätmäklaren Avanza, som redan i förra veckan meddelade att resultatet skulle vara bättre än väntat, backade 1,8 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards rusade hela 25,1procent efter sin rapport.

På Europabörserna sjönk FTSE100-index i London 2,0 procent, DAX-index i Frankfurt tappade 1,5 procent och CAC40-index i Paris gick ned 2,0 procent.

Även i USA pekade mungiporna nedåt, några timmar efter öppning hade de stora börsindexen tappat omkring en procent.

Sport

MFF:s vd om superligan: "Inte sämre möjligheter"

Malmö FF:s vd Nicklas Carlnén är negativ till den nya superligan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Malmö FF:s vd Nicklas Carlén dömer ut planerna på en ny superliga. Men om den blir av tror han inte att svensk fotboll kommer att påverkas så mycket.

Många kritiska röster har höjts efter lanseringen av den nya superligan. Nicklas Carlnén, Malmö FF:s vd sällar sig till den skaran som är kritisk mot superligan. Som styrelseledamot i Eca, fotbollens europeiska intresseorganisation, vill han att det ska finnas en möjlighet för lag att delta i den bästa tävlingarna.

– Det är långt ifrån den solidaritet som vi eftersträvar med ett tydligt system där det finns en möjlighet för alla att delta i de bästa tävlingar, säger Nicklas Carlnén.

Hur omkastningen av den europeiska toppfotbollen kommer påverka svensk fotboll menar Carlnén är för tidigt att svara på.

– Vi är oftare representerade i Europa League än Champions League och med det nya Conference League ökar möjligheterna ytterligare att vi har svenska lag i Europaspel. Ur det perspektivet är det inte säkert att det påverkar så mycket rent sportsligt, men det kommer definitivt inte bli sämre möjligheter för något svenskt lag, säger Nicklas Carlnén, vd på Malmö FF.

Uefa har i samråd med de italienska, spanska och engelska fotbollsförbunden fördömt superligan och hotat med att stänga av deltagande klubbar från "alla andra tävlingar på inhemsk, europeisk världsnivå". Superligan har i sin tur hotat med att vidta lagliga åtgärder.

– Ur ett europeiskt perspektiv, att vi inte har gemensamma serier där alla lagen möts och de bästa vinner, det tror jag är direkt skadligt för europeisk fotboll, säger Nicklas Carlnén.

André Spång/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Utrikes

Inget EMA-stopp för Janssen-vaccin

En ask med Janssen-vaccin mot covid-19 som levererats till Norge. Arkivfoto.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Det finns en möjlig koppling mellan Janssen-vaccinet och de blodproppar som drabbat vissa vaccinerade, konstaterar EU:s läkemedelsmyndighet (EMA).
Men fördelarna anses större än risken.

Efter EMA:s granskning konstateras att myndigheten hittat "en möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av ovanliga blodproppar".

De fall som inträffat har visat sig vara "väldigt lika" de som upptäckts även hos personer som vaccinerats med Astra Zenecas covid-19-vaccin.

"En varning för ovanliga blodproppar med låga blodplättar bör läggas till i produktinformationen för covid-19-vaccinet Janssen", heter det nu från EMA.

"Väldigt sällsynt"

Något stopp av vaccinet blir det dock inte. Och inte heller några ändra rekommendationer om vem som bör ta det eller undvika det.

– Det här är en väldigt sällsynt bieffekt. Fördelarna med vaccinet överväger fortfarande riskerna, säger EMA-chefen Emer Cooke på en presskonferens i Amsterdam.

Några fall i EU har ännu inte påträffats. Å andra sidan har inte ens 200 000 personer i EU ännu fått Janssen-vaccinet.

– Utredningarna kommer att fortsätta, betonar Cooke.

Åtta fall

I USA pausades användandet av Janssen-vaccinet för en vecka sedan efter rapporter om att vaccinerade drabbats av blodproppar, som eventuellt kan kopplas till vaccinet. Det har i sin tur följts av att flera länder i Europa, däribland Sverige, också valt att avvakta med användandet.

EMA konstaterar att det bland över sju miljoner vaccinerade i USA hittills förekommit åtta fall av blodproppar, varav en med dödlig utgång. Alla fall rör kvinnor under 60 år.

Hur Janssen-vaccinet är jämfört med Astra Zenecas vaccin vågar man ännu inte sia om. Globalt har 287 fall av blodproppar upptäckts hos Astra Zenecas vaccin, som dock delats ut till oerhört många fler.

– Det är fortfarande för tidigt att säga om det här händer oftare eller mer sällan än Astra Zeneca, säger Sabine Straus, som leder EMA:s medicinsäkerhetskommitté (PRAC).

Koll på Sputnik

Janssen-vaccinet godkändes av EMA den 11 mars, men har än så länge bara delats ut i några enstaka länder. Till skillnad mot de övriga tre vaccin som godkänts – från Astra-Zeneca, Pfizer-Biontech och Moderna – behövs bara en dos av Janssen-vaccinet.

EU har för medlemsländernas räkning beställt 200 miljoner doser av vaccinet. Janssen är ett ursprungligen belgiskt företag som nu ägs av amerikanska Johnson & Johnson.

Janssen-vaccinet är av samma typ som Astra Zenecas vaccin. Även det ryska Sputnik-vaccinet är av samma typ, vilket gör att EMA nu håller ögonen öppna även där, för eventuella blodproppar.

– Naturligtvis kommer vi att noga följa det här. Men hittills har vi inte sett några sådana uppgifter, säger Emer Cooke.

Optimism i EU

Trots varningarna för bieffekter med vaccinen från både Astra Zeneca och Janssen finns just nu en växande optimism inom EU vad gäller vaccinleveranser och vacciner.

– Jag kan nu garantera er att vi i mitten av juli kommer att ha tillräckligt med doser för att vaccinera 70 procent av EU:s vuxna befolkning, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton till franska tidningen Le Figaro.

Enligt Breton tillverkas nu vaccin i totalt 53 fabriker runt om i EU.

Optimismen gör det också möjligt för EU att öka på leveranserna utanför unionen. Inom de närmaste veckorna inleds utdelningen av totalt 651 000 vaccindoser från Pfizer-Biontech till vårdanställda i länderna på västra Balkan.

Wiktor Nummelin/TT

Irländska Emer Cooke är chef för EU:s läkemedelsmyndighet (EMA), med bas i Amsterdam i Nederländerna. Arkivfoto.
Irländska Emer Cooke är chef för EU:s läkemedelsmyndighet (EMA), med bas i Amsterdam i Nederländerna. Arkivfoto.
Foto: Yves Herman/AP/TT
EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton är optimistisk när det gäller vaccineringar och vaccinleveranser i EU. Arkivfoto.
EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton är optimistisk när det gäller vaccineringar och vaccinleveranser i EU. Arkivfoto.
Foto: John Thys/AP/TT

FAKTA

Fakta: Vaccineringen i EU

Inom EU har totalt drygt 103 miljoner vaccindoser nu injicerats. Sammanlagt har 126 miljoner doser levererats till de 27 medlemsländerna.

Av de levererade doserna kommer 82 miljoner från Pfizer-Biontech, 30 miljoner från Astra-Zeneca, 11 miljoner från Moderna och 177 000 från Janssen. Av de vaccin som än så länge endast godkänts nationellt i vissa medlemsländer (främst Ungern och Slovakien) har 1,1 miljoner kommit från ryska Sputnik och 1,1 miljoner från kinesiska Sinopharm.

Procentuellt har 20,5 procent av EU-befolkningen över 18 år fått åtminstone en första dos. 7,9 procent är fullt vaccinerade.

Källa: Europeiska smittskyddsenheten (ECDC).

Utrikes

Turkiet vill massfängsla studenter

Protesterna i Turkiet utanför Bogaziciuniversitetet inleddes i början av året. Arkivbild.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Åklagare i Turkiet vill fängsla 97 studenter som protesterat mot att president Recep Tayyip Erdogan utsett en regimtrogen tidigare politiker till rektor för ett av stadens universitet.

Enligt åtalet har studenterna brutit mot lagen då de samlats för att protestera under coronapandemin, rapporterar statliga medier i landet. Studenterna kan, om de fälls i domstol, dömas till mellan ett halvår till tre års fängelse. Det finns ännu inget datum för rättegången.

Protesterna inleddes efter det att regeringen i början av året utsåg Melih Bulu, en regimtrogen tidigare AKP-politiker, till rektor vid det prestigefyllda Bogazicis-universitetet i Istanbul. Protesterna började inne på universitetsområdet och spred sig sedan till stadens gator.

Åtalet gäller specifikt en grupp studenter som trots polisens varningen samlades utanför universitetet den 1 februari i år. Polisen grep 108 personer, varav 97 släpptes och nu kan ställas inför rätta. De elva som återstår utreds separat.

Ekonomi

Börslyft för Getinge efter rapport

Medicinteknikföretaget Getinge presenterar delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT
Ekonomi
Ekonomi Medicinteknikföretaget Getinge överträffade förväntningar på sin rapport. Aktien lyfte på börsen.

Getinge, som bland annat tillverkar respiratorer för sjukhusvård, redovisar en vinst före skatt på 903 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 427 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen för bolaget, som kontrolleras av finansmannen Carl Bennet, uppgick till 6 169 miljoner kronor, jämfört med 6 033 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i snitt förutspått en omsättning på 5,89 miljarder kronor enligt Refinitivs sammanställning.

Aktien steg 1,1 procent på Stockholmsbörsen.

Orderingången uppgick samtidigt till 6 616 miljoner kronor vilket kan jämföras med 9 452 miljoner kronor under första kvartalet 2020. Minskningen kopplar Getinge till att jämförelsesiffran var ovanligt stark relaterad till starten av utbrottet av covid-19 i fjol. Försäljningen av IVA-ventilatorer bedöms nu vara på mer normal nivå.

Bolaget bedömer att omsättningen successivt kommer att öka från 2019 års nivå till minst 27 miljarder kronor för helåret. Bland annat ser bolaget möjligheter när vården ska börja beta av operationer som skjutits upp på grund av pandemin.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL