Kultur

Miljökatastrof och guld i ny Gertten-film

Fredrik Gertten och hans kollega Sylvia Vollenhoven har arbetat med Jozi Gold i sex, sju år. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje 18 mars skulle dokumentärfilmfestivalen CPH Dox i Köpenhamn startat med flera skånska filmer på programmet. På grund av coronarestriktionerna flyttar festivalen till nätet. Fredrik Gerttens och Sylvia Vollenhovens Jozi Gold skulle haft världspremiär där men får nu nöja sig med release digitalt och på svensk bio 3 april. Och så galapremiär i Malmö 23 mars och Simrishamn 26 mars.

Runt Johannesburg i Sydafrika reser sig sedan länge enorma slagghögar från områdets många guldgruvor. Slagghögar som förorenar så väl luft som vatten med tusentals ton radioaktivt avfall.

I dokumentärfilmen Jozi Gold följer Malmöregissören Fredrik Gertten och hans sydafrikanska kollega Sylvia Vollenhoven den något osannolika men imponerande miljökämpen Mariette Liefferinck.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Svenskt dominerar i Spotifys sammanfattning

Dree Low är den mest spelade artisten på svenska Spotify 2020. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Åtta av tio på listan över de mest spelade artisterna på Spotify i Sverige i år är svenska. Victor Leksells låt "Svag" har också slagit rekordet för flest strömningar av en svensk låt någonsin.

– Den var faktiskt även årets låt i Norge, säger Iman Hazheer, musikredaktör på Spotify.

Det syns på strömningstjänstens listor att svenska lyssnare föredrar att lyssna på musik på svenska. Mest strömmade artist i Sverige i år är rapparen Dree Low, som släppt albumen "Flawless 2" och "Tunnelseende".

På andra plats kommer Victor Leksell och på tredje plats Einár, följt av The Weeknd och Yasin. Bara en av artisterna på topp fem på svenska Spotify är alltså inte svensk, men The Weeknds stora hit "Blinding lights" är samtidigt skriven av svenskar.

– Max Martin och Oscar Holter är två av låtskrivarna. Det är ju också en trend vi ser, att Sverige och Norden fortsätter att exportera musik till världen, säger Iman Hazheer.

Lyssningen har ändrats

I mars slog coronapandemin till mot Europa och det har förändrat lyssningsvanorna för människor. På Spotify märker man det främst genom att tidpunkterna för när människor lyssnar på musik har ändrats.

– Det har inte varit samma toppar morgon och eftermiddag när folk pendlar till jobbet. Många har förmodligen inte haft samma vanor där de jobbar dagtid måndag till fredag och sedan lyssnar på musik på helgen. Det kan vi även se genom att "Babblarnas vaggvisa" tagit sig in på listan som den femte mest strömmade låten. Kanske har familjer umgåtts mer hemma och man har behövt något sövande för att kunna jobba undan lite, säger Iman Hazheer.

Mer nyhetspoddar

En annan aktuell världshändelse har varit Black Lives Matter-rörelsen, som givit eko även i Sverige och gjort avtryck på det svenska poddlyssnandet. Podden "Raseriet" av Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby har fått fler lyssnare, säger Spotifys podcastredaktör Paulo Saka.

– Väldigt många poddare tog sig an ämnet på olika sätt. Just "Raseriet" syntes mycket i media i samband med protesterna och förklarade varför man pratar om Black Lives Matter. Överlag har människor lyssnat mer på nyhetspoddar och vetenskapspoddar. Sedan har även vardagspoddarna, som ger en tillflykt från omvärlden, varit populära, samtidigt som genren komedi har växt sig större, säger han.

Ann Edliden/TT

FAKTA

Fakta: 10 mest spelade artisterna i Sverige 2020

1. Dree Low

2. Victor Leksell

3. Einár

4. The Weeknd

5. Yasin

6. Hov1

7. Kygo

8. Avicii

9. Miss Li

10. Molly Sandén

FAKTA

Fakta: Topp 10 mest spelade kvinnliga artisterna i Sverige 2020

Miss Li

Molly Sandén

Veronica Maggio

Billie Eilish

Miriam Bryant

Astrid Lindgren

Laleh

Ariana Grande

Ava Max

Zara Larsson

FAKTA

Fakta: Topp 10 mest spelade låtarna i Sverige 2020

“Svag” -- Victor Leksell

“Blinding lights” -- The Weeknd

“Komplicerad” – Miss Li

“Lev nu dö sen” – Miss Li

“Babblarnas vaggvisa” -- Babblarna

“Dance monkey” – Tones And I

“En säng av rosor” -- Darin

“Roses – Imanbek remix” – SAINt JHN

“Rockstar” -- DaBaby featuring Roddy Ricch

“Savage Love (Laxed - Siren beat)” – Jason Derulo and Jawsh 685

FAKTA

Fakta: Mest populära poddarna på Spotify 2020

"P3 Dokumentär"

"Sommar & Vinter i P1"

"Dagens brott""

"Rättegångspodden"

"Sekter"

"Mellan himmel och jord"

"Sweet but psycho"

"Framgångspodden"

"Mytologier"

"Gynning & Berg – Hittar sig själva"

Sport

Årskorten ska rädda klubbarnas ekonomier

Så här lär det knappast se ut på svenska fotbollsläktare i vår. Ändå hoppas klubbarna att supportrarna ska köpa årskort. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Ingen vet om det blir publik på fotbollsläktarna 2021.
Ändå ska årskortsförsäljningen rädda klubbarnas ekonomier.
Hur går det ihop?
– Det är livsviktigt för oss, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Förra året drog de 16 herrallsvenska klubbarna in ungefär 400 miljoner kronor i publikintäkter tillsammans, vilket stod för 21 procent av klubbarnas gemensamma intäkter. Allsvenskan hade nästan exakt 2,2 miljoner åskådare i total publiksiffra 2019.

Men det var då. I år har restriktioner stoppat klubbarna från att släppa in mer än 50 personer i taget och då har klubbarna i stället valt att stänga helt.

Publiksiffran för säsongen 2020? 267.

Detta då 267 betalande själar dök upp i Falkenberg för att se laget besegra Djurgården med 3–2 den 1 november, efter att publiktaket tillfälligt höjts till 300 personer.

Det är allt.

Ändå har klubbarna som vanligtvis lever på publikintäkter ännu inte gått under. Anledningen är – utöver det statliga stödet och intäkter från tv-rättigheterna – årskorten, som såldes innan pandemin bröt ut. Kunderna har kunnat begära pengar tillbaka, men många har valt att avstå kompensation.

"Då är det över"

Om så många supportrar inte hade avstått kompensation?

– Då är det god natt, då är det över, konstaterade Hammarbys vd Henrik Kindlund krasst i "Bajenpodden" tidigare i år.

Rivalen Djurgårdens vd Henrik Berggren är inte lika dramatisk, men håller till viss del med.

– Det är en jätteviktig inkomstkälla som ligger tidigt på året, som normalt är bra för likviditeten. 88 procent valde att avstå kompensation hos oss. Man måste ha en väldig respekt för folks privatekonomier. Vi har otroligt många lojala supportrar, säger han till TT.

Men pandemin följer med oss in i 2021. Klubbkassorna krymper och behovet av årskortsförsäljning är stort – trots att det just nu är orealistiskt med fullsatta läktare när serien startar i april. Frånvaron av publik har dessutom en dominoeffekt och resulterar i lägre sponsor- och reklamintäkter.

Med tanke på att ingen vet hur publikläget ser ut 2021 är det viktigare än någonsin att sälja årskort. Trots att säljaren inte kan garantera en produkt till de som köper.

– Man får utgå från att det inte blir normalläge. Pandemi kanske det inte blir, men inte normalläge heller, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

– Det här (2020) blev ett år där man tyvärr inte kunde erbjuda fotboll, men förhoppningsvis tycker man att Elfsborg gör andra bra saker som är viktiga. Man får testa sin lojalitet och sitt hjärta. För oss blir det någonstans att vädja och argumentera för att vi gör bra saker ändå.

50 miljoner back

Klubbarna påverkas i olika hög grad av publikbortfallet.

Elfsborg drog in 13,5 miljoner kronor på publikintäkter 2019, att väga mot sponsorintäkterna på 28 miljoner kronor – en av de högsta siffrorna i landet. Europaspelande Malmö FF redovisar i sin årsredovisning i jämförelse 86 miljoner kronor i publikintäkter och 71 miljoner kronor i sponsorintäkter.

MFF:s prognos för 2020 är att de går back med 50 miljoner kronor.

– Mycket av den summan är både årskort och lösbiljetter, sedan också våra partners som också påverkas. För oss är det jätteviktigt att vi kan ha en del av de intäkterna även nästa år, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Omkring 70 procent av Malmö FF:s årskortsinnehavare avstod kompensation och klubben är en av de som redan har presenterat hur årskorten ska fungera nästa år. Planen är att erbjuda återbetalning vid tre tillfällen – fem matcher åt gången av de totalt 15 hemmamatcherna som arrangeras i allsvenskan – om man inte får en plats på grund av restriktioner. Östersund har en liknande plan.

Vaccin ökar hoppet

De flesta allsvenska klubbarna skissar fortfarande på sitt erbjudande. Djurgården är en av dem.

– Det är ganska krångligt, erkänner vd:n Henrik Berggren.

– Vi har en stabil ekonomi sedan ett antal år tillbaka och har en ganska lång uthållighet i det här. Men pengarna (från årskort) har varit väldigt centrala.

Klubbarna räknar med en minskning i årskortsförsäljningen, men sätter– som så många andra – hoppet till ett vaccin som kan öppna upp samhället.

– Signalerna kring vaccinet och det mönster som var i år, då smittan avtog närmare sommaren, gör att vi förhoppningsvis kan ha publik då, säger Niclas Carlnén.

Sista omgången i allsvenskan och superettan spelas i helgen.

Patrik Dokk/TT

Inrikes

Ny metod läker frakturer med konstgjort ben

Röntgenbilderna från studien visar ett friskt lårben av en råtta jämfört med en fraktur som behandlas utan och med den nya metoden.
Foto: Lunds universitet
Inrikes
Inrikes Forskare i Lund har lyckats ta fram en ny möjlig metod för att läka benbrott. Genom att kombinera ett konstgjort keramiskt benersättningsmedel med en cocktail av andra läkemedel har de lyckats läka svåra frakturer på råttor.

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science Advances, har forskare från Sverige och Tyskland lyckats läka mycket svåra benbrott hos råttor.

– Vi tog bort nästan 30 procent av lårbenets längd. Det är en defekt som inte skulle läka av sig självt, säger Deepak Raina, ortopediforskare och huvudförfattare till studien.

Efter tolv veckor hade frakturen läkt ihop, varpå forskarna uppmätt benets egenskaper.

– Resultatet visar att omfattande bendefekter kunde fås att läka utan komplikationer, säger Deepak Raina.

Unik kombination

Metoden går ut på att kombinera ett benprotein, en simuleringsmolekyl som leder till benbildning, med läkemedlet bisfosfonat som motverkar nedbrytning av benceller. Allt förpackat i ett konstgjort keramiskt biomaterial, tidigare utvecklat i Lund.

– Benproteinet som vi använder har tidigare visats ha negativa effekter genom att aktivera bennedbrytande celler. Detta kan vi motverka med bisfosfonat och genom att kontrollera frisättningen har vi lyckats att kraftigt minska dosen av benproteinet, säger Deepak Raina.

I stället för amputation

Forskarna anser att metoden kan bli till stor nytta vid behandling av människor med bensjukdomar och implantat, för att exempelvis hålla skruvar på plats i sköra ben. Men framförallt vid allvarliga benbrott som tidigare varit svåra för kroppen att läka ihop på egen hand.

– Det kan handla om öppna frakturer efter riktig svåra olyckor, där benhinnorna och muskler slitits sönder. Det kan också handla om infektioner eller tumörer där man måste operera bort sjukt ben. I dag görs ofta en bentransplantation i sådana fall. I vissa fall tvingas man amputera, säger Magnus Tägil, professor i ortopedi vid Lunds universitet och medförfattare till studien.

Den injicerbara cocktailen består av tre komponenter som redan är godkända för kliniskt bruk.

– Det gör att vi tror att metoden snart kan bli användbar i klinisk miljö, säger Magnus Tägil.

Jonas Grönvik/TT

Kultur och nöje

Uppdaterade klassiker i Riksteaterns vår

Marianne Mörck spelar Britt-Marie i 'Britt-Marie var här', som ska turnera med Riksteatern i vår. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I en osäker tid blickar Riksteatern ändå fram mot våren – som bjuder på omtolkade klassiker, en rockresa genom patriarkatet och ett kvinnligt kraftpaket i Marianne Mörcks tolkning.

När Euripides sorgtyngda "Medea" ges av Riksteatern i vår har det antika dramat blivit till en nutida vårdnadstvist, där den ensamma kvinnan – spelad av Emma Broomé – slåss för sina barn i ett korrupt samhälle. Regissören Sunil Munshi tar också fasta på att hon är en främling i Jasons hemland, och alltså extra utsatt.

– Sunils vinkling på pjäsen kommer kanske att skapa debatt. Det ska bli intressant att se hur folk reagerar på det här, säger Ebbot Lundberg.

Han spelar orakel, men har också skrivit musiken till pjäsen, där en "rockresa" utlovas.

– Jag fick frågan före coronapandemin och tyckte det var intressant att prova på något nytt. Sunil var fast besluten om att det också skulle vara med äldre låtar från min repertoar. Men det är mestadels nyskriven musik, säger Ebbot Lundberg.

Nytolkade klassiker

Musiken kan kanske förstärka Euripides drama, funderar Ebbot Lundberg, som nu har påbörjat de coronasäkrade repetitionerna. Han ser uppsättningen som "ett slags restaurering av något gammalt" och känner igen sig.

– Jag dammar ju också av gamla klassiska sound, som då förnyas. Det kanske är den gemensamma nämnaren, säger han.

Fler klassiker får en ny tolkning i vår. I pjäsen med det modifierade namnet "Tre lite äldre systrar", har systrarna i Anton Tjechovs klassiker åldrats. Sofia Fredéns nyskrivna pjäs handlar om huruvida Olga, Masja och Irina nu har fått sina drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv besannade.

Drömmar handlar det om även i "Britt-Marie var här", baserad på en bok av Fredrik Backman, där en kvinna utvärderar sitt liv. Britt-Marie, spelad av Marianne Mörck, får en efterlängtad nystart när hon 63 år gammal lämnar sitt äktenskap.

– Jag gillar att hon är så fruktansvärt vanlig. Jag tänker på min mamma som var ungefär likadan. Hon trodde att hon var sjökaptenshustru men det höll inte hela livet. Hon hade ingenting bakom sig, hade inte arbetat utan var hemma med mig. Det blev ett så tomt liv, säger Marianne Mörck.

"Står stadigt"

"Britt-Marie var här" ska turnera till ett nittiotal platser, och det är första gången Marianne Mörck ger sig ut på vägarna med Riksteatern.

– Det kommer nu när mitt bäst-före-datum börjar gå ut. Tjoho , så åker man på Riks! Det ska bli fruktansvärt roligt, säger hon och berättar att hon tänker se och fotografera hela Sverige.

Föreställningen är en monolog, och Marianne Mörck känner att hon vill försvara Britt-Marie, som ofta krockar med omvärlden och läxar upp både rånare och serveringspersonal som glömmer underlägg.

– Hon är väldigt kraftfull. Hon står stadigt på marken.

Kärlek blir det också i "Den förbjudna kärleken", där operasångaren Rickard Söderberg undersöker 10 000 år av förbjuden kärlekshistoria; från grottmålningar i Zimbabwe av älskande män, till hans eget liv med maken Anders.

Elin Swedenmark/TT

Ebbot Lundberg har skrivit musik till Euripides 'Medea'. Arkivbild.
Ebbot Lundberg har skrivit musik till Euripides "Medea". Arkivbild.
Foto: Sören Andersson / TT

FAKTA

Fakta: Riksteaterns vår i urval

"Medea" i regi av Sunil Munshi.

Euripides klassiska drama i nytolkning. Urpremiär den 21 januari i Stockholm.

"Varsel" i regi av Josette Bushell-Mingo.

Ett drama som skildrar arbetare i en konkurshotad bilfabrik, i lågkonjunkturens Detroit 2008. Samarbete med Uppsala stadsteater. Premiär den 23 januari i Stockholm.

"Den förbjudna kärleken" i regi av Carl Johan Karlson.

Operasångaren Rickard Söderberg tar med publiken på den förbjudna kärlekens odyssé. Urpremiär den 27 januari Stockholm.

"Innan jorden blev rund" i regi av Ellen Lamm.

Om asagudar, vresiga jättar, eldsprutande ormar, gyllene svin och märkliga hästar. Ett samarbete med Helsingborgs stadsteater. Urpremiär den 5 februari i Ängelholm.

"Tre lite äldre systrar" i regi av Sissela Kyle.

Sofia Fredéns nyskrivna komedi om de tre systrarna i Tjechovs klassiker. Urpremiär den 12 februari i Stockholm.

"Britt-Marie var här" i regi av Eva Dahlman.

Marianne Mörck spelar Britt-Marie i en pjäs baserad på boken av Fredrik Backman. Urpremiär den 16 februari i Halmstad.

"Arvet" i regi av Frida Röhl.

Om kärlek i mogen ålder handlar Alejandro Leiva Wengers pjäs. När en make och pappa går bort avslöjas lögner mellan en mor och dotter. Urpremiär den 5 mars i Skövde.

"Projekt: Mamma" med Alexandra Zetterberg Ehn.

Zetterberg Ehn har gjort en pjäs utifrån sin mormors dagböcker, och det handlar om barndom, hemligheter och det som hindrar försoning. Ett samarbete med Folkteatern Gävleborg. Premiär den 18 januari i Oskarshamn.

"Room X".

På Värmlands Museum, Gävle Teater och Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum utförs dansinstallationer och performanceverk – under tre timmar pågår 14 olika danskonstverk. Premiär den 27 februari i Gävle, den 12 mars i Karlstad och den 19 mars i Jokkmokk.

"Trollstigen" av Tyst teater

Med en gammal gumma i centrum får den yngsta publiken möta mystiska och skrämmande saker i trollskogen, i en interaktiv föreställning. Urpremiär den 2 maj i Örebro.

Utrikes

Australien ska ta fram hypersoniska vapen

Rysslands hypersoniska kryssningsrobot Zircon avfyras från en fregatt i Vita havet i den här bilden som tagits ur en video som det ryska försvarsdepartementet släppt. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Australien kommer att ta fram så kallade hypersoniska kryssningsrobotar i samarbete med USA.

Australien sällar sig till länder som Kina och Ryssland som försöker att ta fram de supersnabba vapnen. Utvecklingen sker i samarbete med USA, och robotarna ska avfyras från luften, ha lång räckvidd och helst vara en del av beväpningen de kommande fem till tio åren, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Samarbetet mellan USA och Australien på området har pågått i 15 år och handlat om motorer, sensorer och avancerade material. USA har redan på egen hand testat varianter av hypersoniska robotar.

Hypersoniska robotar kan flyga i hastigheter som är mer än fem gånger ljudets hastighet. Att de är snabba, kan ändra riktning och flyga lågt gör dem svåra att slå ut.

En av USA:s varianter sägs kunna träffa ett mål 1 600 kilometer bort på tio–tolv minuter.

Problemen, enligt företaget Lockheed Martin – som arbetar med USA:s flygvapen för att ta fram robotarna – är att få dem att stå emot värmen som uppstår vid de extremt höga hastigheterna, att de är träffsäkra, manöverbara och hur de kommunicerar.

Samarbetet kan ses i ljuset av Australiens ökade militära intresse i Indo-pacifiska regionen, där bland annat Kina har stora intressen. Enligt nyhetsbyrån Reuters uppgav regeringen i Canberra i juli att man de kommande tio åren vill öka försvarsanslagen med 40 procent, för att bland annat öka räckvidden.

Gustav Sjöholm/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Inrikes

LO kritiskt mot lättnad i gymnasielagen

LO tycker inte att det räcker med en anställningstid på ett år. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringens förslag om lättnader i gymnasielagen i form av kortare anställningstid får tummen ner av LO.
Det är också oklart hur många som egentligen blir hjälpta av förslaget, enligt Migrationsverket.

Regeringen vill införa flera lättnader i gymnasielagen. Dels handlar det om att de ensamkommande unga som omfattas av lagen ska få ett år på sig att hitta ett jobb, i stället för som i dag sex månader.

Detta kräver en lagändring som riksdagen måste rösta om, och i går meddelade Centern, som var tungan på vågen när gymnasielagen röstades igenom 2018, att de tänker rösta nej.

Men regeringen vill också ändra hur lång anställningstiden måste vara för permanent uppehållstillstånd. I stället för två år, ska anställningen bara behöva sträcka sig ett år. Här räcker det med en förordningsändring, och den kan regeringen fatta beslut om själv.

"För kort tid"

Redan har förslaget varit ute på remiss och tanken är att förordningsändringen ska träda i kraft redan nu på torsdag.

Remissinstanserna fick därför bara knappt fyra dagar på sig att skicka in sina svar.

Den fackliga centralorganisationen LO säger nej till förslaget.

"LO anser inte att en tidsbegränsad anställning som “är avsedd att vara under minst ett år” på något sätt utgör en garant för att försörjningskravet ska anses uppfyllt", skriver ordföranden Susanna Gideonsson.

LO anser i stället att det ska krävas ett regelrätt, undertecknat anställningsavtal. För att försörjningskravet ska fungera som avsett anser LO dessutom att ett års avtalad försörjning är för kort.

LO framhåller också risken för att personer i denna grupp blir utnyttjade i arbetslivskriminalitet kopplat till möjligheterna att få uppehållstillstånd.

Oklart om fler beviljas

Migrationsverket kan inte bedöma hur många som skulle bli hjälpta av den föreslagna förändringen.

Myndigheten för ingen statistik om varför en ansökan om permanent uppehållstillstånd har avslagits och kan därför inte uppskatta hur ofta det har varit just tvåårskravet som har varit orsak till detta.

"Det är därför svårt att säga om de föreslagna ändringarna kommer att leda till att fler ansökningar om permanent uppehållstillstånd beviljas", skriver Migrationsverket i remissvaret.

I regeringens förslag sägs att anställningen ska vara "avsedd att vara" under minst ett år "från beslutstillfället" för att kravet på att kunna försörja sig ska vara uppfyllt.

Dessa uttryck är otydliga och riskerar att öppna för frågor, anser förvaltningsrätten i Stockholm. Hur ska avsikten ha kommit till uttryck? Och från vilket beslutstillfälle ska varaktigheten prövas?

Utvisning väntar

Förvaltningsrätten Malmö noterar också att det i promemorian inte förs något resonemang kring vilka typer av anställningar som i praktiken kan komma att omfattas med den nya förordningsändringen.

Förslaget om lagändringen – som gör att de ensamkommande ska få längre tid på sig att hitta ett jobb – väntas läggas fram för riksdagen i vår.

Även om det skulle få stöd i riksdagen finns en risk att många personer inte kommer att omfattas. De som tog sin gymnasieexamen i somras måste med nuvarande regelverk ha hittat ett jobb innan december är slut – annars väntar utvisning.

Anja Haglund/TT

FAKTA

Fakta: Lättnaderna i gymnasielagen

Den första lättnaden innebär att det ska räcka med en tidsbegränsad anställning på minst ett år som grund för permanent uppehållstillstånd. Det kräver en förordningsändring, som regeringen kan fatta beslut om själv.

Den andra lättnaden innebär att ensamkommande som omfattas av den tillfälliga gymnasielagen ska få ett år på sig för att hitta en anställning. Det kräver en lagändring som riksdagen måste rösta om.

Den tredje lättnaden handlar om att man ska kunna räkna in CSN-lån som inkomst för att klara försörjningskraven. Även detta kräver en lagändring.

FAKTA

Bakgrund: Den nya gymnasielagen

Den nya gymnasielagen trädde i kraft 2018 och gav omkring 7 500 ensamkommande ungdomar, som fått avslag på sin asylansökan, en ny möjlighet till uppehållstillstånd för att de skulle kunna slutföra sina gymnasiestudier.

Efter studenten har de sedan sex månader på sig att skaffa en varaktig anställning på minst två år. De som lyckas med det kan få permanent uppehållstillstånd.

Gymnasielagen drevs fram av Miljöpartiet i regeringen, med stöd från Vänsterpartiet och Centern, trots hård kritik från flera remissinstanser om att den var svår att tillämpa. Lagrådet sågade förslaget och skrev att "gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas".

Ekonomi

Så slipper du giftiga klappar i näthandeln

Leksaker och andra varor som inte är tillverkade för EU kan innehålla ämnen som är skadliga för hälsan och miljön. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi E-handeln nådde historiska höjder under Black Week och allt tyder på att trenden håller i sig när julhandeln tar fart.
Men hur ska man veta att det man köper online inte är giftigt eller farligt – och att det går att ångra sig om det blir fel?

Vet du alltid vem det är du handlar av när du handlar online? Om inte så är du inte ensam.

– Om du handlar från de stora plattformarna som Wish, Amazon, E-bay och så vidare så är det egentligen inte själva plattformen du handlar av, utan du handlar av specifika säljare på de sidorna, berättar Sinan Akdag, digital expert på Sveriges konsumenter.

Hans huvudsakliga tips för en säker digital julhandel är att vara ute i god tid och vara uppmärksam.

– Många av de faktiska säljarna du handlar av är etablerade utanför EU, vilket innebär att det inte kan avkrävas ansvar om produktsäkerheten inte möter EU:s krav. Var ute i god tid och ta dig tid att kontrollera var det är du köper produkterna ifrån, säger Sinan Akdag.

Säkra leksaker till barnen

Till jul handlas mycket leksaker. I juni presenterade branschorganisationen Toy industries of Europe (TIE) en rapport som visade att 97 procent av leksakerna som hade köpts via de stora e-handelsplattformarna inte levde upp till EU:s säkerhetskrav – 76 procent klassades som direkt farliga.

Handlar du inom EU är det dock få saker som är så säkert som just leksaker, eftersom de sedan 2013 måste uppfylla kemikaliekraven i leksaksdirektivet. Där regleras bland annat vilka ämnen som inte får förekomma i leksaker.

– En av reglerna är att det ska finnas varningar på leksakernas förpackningar som är synliga för konsumenten vid försäljning. Det gäller även vid e-handel, det ska stå på hemsidan. Det kan man titta efter när man handlar, säger Boris Vasic, pressansvarig vid Kemikalieinspektionen.

Som konsument ska man hålla utkik efter om elektronik och leksaker har CE-märkning. Det är ett sorts intyg från tillverkaren på att varorna uppfyller säkerhetskraven som finns i EU.

Pris i kronor ingen garanti

I maj presenterade Kemikalieinspektionen resultaten från ett nordiskt tillsynsprojekt som visade att nästan åtta av tio produkter som köpts av företag utanför EU inte uppfyllde kraven i de europeiska kemikaliereglerna. Motsvarande siffra inom EU var 32 procent.

Handlar du utanför EU är det inte heller säkert att du har ångerrätt.

Men det kan vara svårt att som konsument avgöra var företaget man handlar av finns. Hemsidor kan vara automatiskt översatta till svenska och visa priser i kronor, utan att företaget är svenskt eller ens europeiskt.

– Det bästa man kan göra är att handla direkt av butiker, fysiska eller digitala, som du vet är etablerade inom Sverige eller EU, säger Sinan Akdag.

Hudvård

Även när du e-handlar skönhetsprodukter måste du vara uppmärksam på vad de innehåller. En undersökning gjord av en dansk konsumentorganisation, i samarbete med bland annat Sveriges konsumenter, visade att 39 granskade produkter fanns i totalt 176 olika versioner.

– Som konsument känner man sig säker, för du ser ju på förpackningen att det är exakt samma produkt som du brukar köpa i Sverige, men via e-handel kan du köpa den för halva priset från ett annat land. Men samma produkt kan ha olika ingredienser beroende på vilket land du handlar ifrån, berättar Sinan Akdag.

Ellinor Knoxborn/TT

FAKTA

Fakta: Tips för digital julshopping

Handla från länder inom EU eftersom de måste följa europeisk säkerhetslagstiftning.

Handla bara leksaker och elektronik som har CE-märkning. Märkningen fungerar som ett sorts intyg från tillverkaren på att varorna uppfyller säkerhetskraven som finns i EU.

Försök välja kvalitetsprodukter från välkända leverantörer. Kemikalieinspektionen har sett i sin tillsyn att lågprisprodukter från mindre kända varumärken oftare innehåller förbjudna ämnen.

Ta dig tid att kolla upp leveransvillkor och villkor för ångerrätt.

Källa: Kemikalieinspektionen och Konsumentverket

Utrikes

Spänt i Mellanöstern inför maktskifte i USA

Demonstranter bränner en bild på USA:s president Donald Trump och tillträdande president Joe Biden under en protest framför det israeliska utrikesdepartementet i lördags – dagen efter mordet på Mohsen Fakhrizadeh.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mordet på en iransk kärnfysiker får Mellanöstern att koka. Teherans ärkefiender tycks stå enade inför ett maktskifte i Vita huset som lovat diplomati snarare än sanktioner.
– Israel vill försvåra för USA att ingå i kärnenergiavtalet igen, säger analytikern Jan Hallenberg.

Dog den tillträdande amerikanske presidenten Joe Bidens förhoppning om att återuppliva kärnenergiavtalet med Iran i samma stund som kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh drog sitt sista andetag i fredags?

Det avgörs delvis av hur Iran kommer att svara på mordet. Hämnd har utlovats från Teheran, som har lagt skulden på Israel – som i sin tur inte har kommenterat.

Avstår Iran från ett kraftfullt svar är det en vinst för landets fiender i sig. Blir reaktionen den motsatta ger det Donald Trump en förevändning att kunna slå tillbaka mot Teheran, som en sista styrkedemonstration innan sortin från Vita huset i januari.

Relationerna har varit spända sedan Trump 2018 drog USA ur kärnenergiavtalet och återinförde hårda sanktioner mot Iran.

Tror inte på attack

Men Trump kommer inte att attackera – om inte iranierna attackerar och dödar amerikanska soldater, tror Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

– Han är ingen krigare på det sättet, men han kommer att kontraslå. Och därför kommer inte heller iranierna att slå till, säger han till TT.

Hårdföra svar från endera parten skulle försätta Biden i en svår position. Och att skjuta hans vilja att få USA att åter slå in på diplomatins väg i sank kan mycket väl ha varit ett av målen med operationen, enligt vissa experter.

"Motivet till att mörda Fakhrizadeh var inte att hindra Irans krigspotential, det var att hindra diplomati", skriver till exempel Mark Fitzpatrick, som tidigare jobbat med nedrustning på USA:s utrikesdepartement, på Twitter.

Utmålad som fiende

Fakhrizadeh hade enligt länder i väst en viktig roll inom Irans atomenergiprogram. Israel – som ser Iran som ett existentiellt hot – har utmålat kärnfysikern som en av sina största fiender och hjärnan bakom landets eventuella kärnvapenprojekt.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har också uttalat sig kraftfullt mot Bidens diplomatiska vilja gentemot Iran. Och om Israel ligger bakom mordet väcker det frågor om tajming. Var det en sedan länge planerad operation eller finns en koppling till att Israels främste allierade snart lämnar Vita huset?

– Det finns bara två stater som kan genomföra ett sådant här mord och som har politiska motiv att göra det, USA och Israel, säger Hallenberg.

– Att döda en sådan här man är dock oerhört komplicerat, så jag tror att planeringen har pågått länge. Men konsekvensen blir också att man komplicerar för Biden, vilket Trumpstyret inte tycker är särskilt ledsamt.

Hemligt möte

Bara dagar innan mordet uppges Netanyahu ha rest till Saudiarabien för ett möte med kronprins Mohammed bin Salman. Enligt israeliska medier var USA:s utrikesminister Mike Pompeo också med. Riyad nekar dock, trots samstämmiga läckor från israeliskt och saudiskt håll.

Mötet, och de eventuellt avsiktliga läckor som har omgärdat det, kan ha tjänat syftet att visa en enad front mot Iran för att skicka en signal till Biden att hans tilltänkta politik kommer att möta motstånd.

I veckan befinner sig Vita husets rådgivare Jared Kushner i Saudiarabien och Qatar, officiellt i ett försök att medla i konflikten mellan de två gulfländerna. Men det råder inte brist på ämnen att avhandla.

Kushner har varit med och förhandlat fram historiska avtal om normalisering mellan Israel och Förenade arabemiraten och Bahrain. De hyser alla – precis som Saudiarabien – djup misstro mot Iran, vilket ses som en förklaring till att arabländerna övergett Arabförbundets ståndpunkt att inte upprätta relationer med Israel innan konflikten med palestinierna är löst.

Fjäder i hatten

USA hoppas på fler liknande överenskommelser innan Trump sätter punkt. Skulle saudierna ingå ett normaliseringsavtal med israelerna är förhoppningen att andra arabländer följer efter.

Men Riyad har länge sagt nej, åtminstone officiellt.

– För Trumps regering vore det en fjäder i hatten att ett avtal mellan Israel och Saudiarabien kommer till innan hans avgång, säger Hallenberg.

– Men saudierna är försiktiga och kan inte gå israelerna till mötes allt för snabbt. Jag tror att de vilar på hanen för att samverka med Biden.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Ljusskygg forskare

Enligt underrättelser i väst och det internationella atomenergiorganet IAEA spelade Mohsen Fakhrizadeh en stor och viktig roll inom Irans atomenergiprogram. Enligt Iran var han inte inblandad alls utan ledde en forskningsenhet inom försvarsdepartementet.

Det finns få belagda uppgifter om hans person.

Fakhrizadeh föddes i staden Qom år 1958, enligt en rapport från en oppositionell iransk grupp i exil. Han uppges där vara en biträdande försvarsminister samt brigadgeneral inom det mäktiga revolutionsgardet.

Från väst har Fakhrizadeh pekats ut som hjärnan bakom ett hemligt kärnvapenprojekt, som man hävdar har verkat i det dolda inom ramen för landets atomenergiprogram, där det anrikas uran.

Han omnämns i en FN-resolution om Iran som antogs 2007, som en person som är inblandad i kärnvapen- eller robotprogram i landet. IAEA pekade 2011 ut honom i en rapport som en centralfigur vars kompetens var av största vikt för att landet skulle kunna tillverka en atombomb.

Iran nekar till att över huvud taget ha haft några kärnvapenplaner. Man har tidigare vidgått Fakhrizadehs existens när sådana anklagelser har riktats mot honom och då sagt att han är en militär officerare som inte har något med atomenergiverksamheten att göra.

Källa: Reuters

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL