Kultur

Miljökatastrof och guld i ny Gertten-film

Fredrik Gertten och hans kollega Sylvia Vollenhoven har arbetat med Jozi Gold i sex, sju år. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje 18 mars skulle dokumentärfilmfestivalen CPH Dox i Köpenhamn startat med flera skånska filmer på programmet. På grund av coronarestriktionerna flyttar festivalen till nätet. Fredrik Gerttens och Sylvia Vollenhovens Jozi Gold skulle haft världspremiär där men får nu nöja sig med release digitalt och på svensk bio 3 april. Och så galapremiär i Malmö 23 mars och Simrishamn 26 mars.

Runt Johannesburg i Sydafrika reser sig sedan länge enorma slagghögar från områdets många guldgruvor. Slagghögar som förorenar så väl luft som vatten med tusentals ton radioaktivt avfall.

I dokumentärfilmen Jozi Gold följer Malmöregissören Fredrik Gertten och hans sydafrikanska kollega Sylvia Vollenhoven den något osannolika men imponerande miljökämpen Mariette Liefferinck.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Påven: Moskébeslut smärtar mig

Hagia Sofia i Istanbul.
Hagia Sofia i Istanbul.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Katolska kyrkans ledare, påve Franciskus, säger att det smärtar honom mycket att Turkiet beslutat att göra museet och världsarvet Hagia Sofia i Istanbul till moské.

Beskedet om att den världsberömda bysantinska kupolbyggnaden, som fungerat som både kyrka, moské och museum, åter ska bli en moské kom i veckan. Domstolsbeslutet beklagas av den rysk-ortodoxa kyrkan och Grekland har kallat det för en provokation mot den civiliserade världen.

– Mina tankar går till Istanbul, säger påven under sin veckoliga angelusbön på Petersplatsen.

Domen var inte oväntad, då Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lovat sina anhängare att omvandla museet till en muslimsk helgedom. Han uppger att byggnaden återigen ska tas i bruk som moské i slutet av juli.

Hagia Sofia uppfördes 532–537 i dåvarande Konstantinopel och var länge världens största kyrkobyggnad.

Utrikes

Tyska sexarbetare: "Öppna bordellerna"

Den gamla bordellen Hotel Luxor i Hamburg, Tyskland. Arkivbild.
Den gamla bordellen Hotel Luxor i Hamburg, Tyskland. Arkivbild.
Foto: STR AP/TT
Utrikes
Utrikes

Hamburgs sexarbetare har gett sig ut på gatorna i protest emot att bordellerna i Tyskland ännu inte fått återöppna efter att ha stängts i samband med försök att stoppa coronaviruset. Butiker, restauranger och barer har öppnat igen i Tyskland, men alltså inte bordellerna – trots att de är lagliga i landet.

Sexarbetarna säger att de blir orättvist utsatta och berövade sin möjlighet till försörjning. En av demonstranterna bar ett plakat med texten "Det äldsta yrket behöver din hjälp", när hon satt i ett upplyst skyldfönster i Hamburgs bordelldistrikt.

Sexarbetarnas organisation varnar att nedstängda bordeller leder till att de prostituerade i stället gör sina affärer på gatan, vilket är både förbjudet, farligt och sämre ur smittohänseende.

"Prostitution innebär ingen större risk än andra yrken som inkluderar närkontakt, som massage eller skönhetsvård", skriver organisationen i ett uttalande.

Sport

Fler spelare avstår NHL-slutspelet

Edmontons stjärnback Mike Green kommer inte att vara med i Stanley Cup-slutspelet. Arkivbild.
Edmontons stjärnback Mike Green kommer inte att vara med i Stanley Cup-slutspelet. Arkivbild.
Foto: John Locher/AP/TT
Sport
Sport

Fyra ytterligare NHL-spelare, varav totalt fem hittills, har meddelat sina klubbar att de inte kommer att ansluta till sina lag inför den nordamerikanska ishockeyligans återstart i coronapandemin.

Senaste i raden av återbud är Edmontons Mike Green, Vancouvers Sven Baertschi, Dallas Roman Polak och Bostons Steven Kampfer.

"På grund av osäkerheten runt covid-19, efter många överväganden, och av djupa, personliga skäl rörande familjen har jag beslutat mig för att inte delta", säger stjärnbacken Green i ett uttalande från Edmonton.

Calgarys Travis Hamonic var förste NHL-spelare att meddela att han inte kommer att vara med i omstarten, på grund av familjeskäl.

Efter ett knappt fem månader långt uppehåll drar NHL i gång sitt specialutformade Stanley Cup-slutspel den 1 augusti.

Inrikes

Oro för ökat våld efter skoldom

Inrikes
Inrikes Debatten om vad lärare har rätt att göra för att upprätthålla ordning i skolan fortsätter efter Högsta domstolens avgörande i förra veckan. Riksförbundet Attention som företräder personer med NPF-diagnoser oroas för att domen ska misstolkas som att det är fritt fram att utöva fysiskt våld mot utåtagerande elever.

Attention, som företräder personer med exempelvis adhd och autism/Aspergers syndrom, har svårt att se Högsta domstolens besked som något positivt och menar att det nu dras för stora växlar på hur domen ska tolkas i praktiken.

Rätten slog fast att den elev som lyftes bort av en lärare på en skola i Lidköping 2017 inte utsattes för en kränkning och att lärarens agerande under de omständigheter som rådde var motiverat.

Förtydligande

Till saken hör att eleven i fråga hade adhd-diagnos med trotsinslag och en handlingsplan som innefattade så kallat lågaffektivt bemötande. Med det menas en pedagogisk metod där vuxna inte ska konfrontera ett utåtagerande barn.

Jiang Millington som är ledamot i Attentions förbundsstyrelse och sammankallande i förbundets skolpolitiska grupp är orolig för vad domen kommer att innebära.

– Vi är rädda för att skolor kommer att tolka detta som att det är fritt fram att utöva fysiskt våld mot våra grupper elever, som är de som är i riskzonen då de lätt låser sig och inte kan bedöma konsekvenser. Det finns en risk att våldsspiralen i skolan eskalerar, säger hon.

Saker blandas ihop

Attention menar att debatten blandar ihop två olika saker: dels att skollagen kapitel 6 behöver förtydligas vad gäller lärares mandat och vad som räknas som kränkning, dels att huvudmän och skolor misslyckas med att leva upp till skollagen kapitel 3 om särskilt stöd. I debatten dras elever med diagnoser, vars behov garanteras i kapitel 3, över samma kam som lärares befogenheter över ordningsstörande elever i kapitel 6.

– När vår grupp av elever blir utåtagerande ligger det helt andra mekanismer bakom och de insatser som görs blir inte adekvata och i värsta fall direkt kontraproduktiva, säger Jiang Millington.

Båda lärarfacken är positiva till domen som de anser är ett välkommet förtydligande i vad lärare har rätt att göra inom sitt tillsynsuppdrag.

Rättsprocessen har också lett till ett ifrågasättande av Barn- och elevombudet (BEO), som begärt skadestånd för eleven. Jiang Millington påpekar att Högsta domstolen slagit fast att det var rätt av BEO att driva fallet, eftersom det inte fanns någon praxis eller lagstiftning i frågan och att domen snarare visar hur viktigt Barn- och elevombudets roll är.

"Kan vara hjälpmedel"

Alexander Skytte ärlärare och debattör och fick själv fick adhd-diagnos som barn och autism-diagnos i vuxen ålder. Han menar att det kan vara en lättnad att i en viss situation bli utburen av sin lärare om det är så att eleven får en mental låsning. Då kan det bästa vara att flytta barnet från den situationen.

– Det kan vara ett hjälpmedel men man måste bedöma varje situation för sig. När jag fick en låsning som barn kunde det hjälpa mig att flytta mig därifrån. Men efterarbetet är jätteviktigt, att man stöttar och berättar för eleven om varför, säger Alexander Skytte.

Han menar att frågan lär fortsätta debatteras och att bristande resurser inom skolan gör att lärare ställs inför situationer där man måste hantera utåtagerande eller ordningsstörande elever.

– Lågaffektivt bemötande är en jättebra grund och man ska utgå från den. Men problemet är när den metoden möter bristande resurser och tidsbrist. Man måste kunna ha olika verktyg för att hantera situationer, säger Alexander Skytte.

Josefin Silverberg/TT

FAKTA

Fakta: Högsta domstolens avgörande

Den 3 juli kom Högsta domstolen med ett avgörande gällande en händelse på en kommunal skola i Lidköping 2017. Domstolen ansåg precis som tingsrätt och hovrätt att det inte var en kränkning när läraren lyfte bort en då 13-årig elev när han blockerade vägen i en korridor.

Greppet om elevens nacke var enligt HD inte kränkande eftersom det var kortvarigt och anpassat för situationen.

Till saken hör att eleven har adhd med trotsinslag och en särskild handlingsplan som innefattar så kallat lågaffektivt bemötande.

Barn- och elevombudet har drivit frågan å elevens vägnar och krävde skadestånd, vilket inte beviljades.

Fallet har vållat debatt kring vad lärare tillåts göra för att se till att det är lugn och ro i skolan.

Källa: Högsta domstolen

FAKTA

Fakta: Lågaffektivt bemötande

Lågaffektivt bemötande går ut på att undvika konfrontation och beteenden som kan uppfattas som aggressiva när barn med till exempel adhd får starka känsloreaktioner.

Metoden utvecklades i Storbritannien på 90-talet för personer med autism och intellektuella funktionsnedsättningar.

Det kan bland annat handla om att inte ta fysiskt i barnet, att prata med ett avslappnat kroppsspråk och sänka sin röstvolym.

Källa: Region Stockholm

Sport

Griezmann borta med lårskada

Barcelonas Antoine Griezmann är borta med en lårskada på obestämd tid. Arkivbild.
Barcelonas Antoine Griezmann är borta med en lårskada på obestämd tid. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport

Barcelona får klara sig utan Antoine Griezmann framöver. Den franske anfallsstjärnan ådrog sig en muskelskada i låret i lördagens möte med Valladolid och blir borta på obestämd tid, skriver fotbollsklubben på sin hemsida.

Griezmann spelade första halvlek i 1–0-segern på bortaplan, men ersattes av Luis Suárez efter paus.

En grundligare undersökning på söndagen visade att han gjort illa framsidan av det högra låret.

"Skadans utveckling kommer avgöra när han är tillbaka", skriver Barcelona.

Katalanerna har en poäng upp till Real Madrid i La Liga med en match mer spelad. Två omgångar återstår av säsongen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Ekonomi

Pest och pina – nu väntar dyster rapportsäsong

Ekonomi
Ekonomi Räkna med extremt dystra siffror när börsbolagen nu ska redovisa delårssiffror.
Vinstfallet beräknas bli 59 procent jämfört med samma period 2019.
Frågan alla nu vill ha svar på är hur det egentligen går med bolagens återhämtning.

Juli och sommarstiltje? Nej, inte på rapportfronten. Nu i veckan inleds rapportfloden för bolagen på Stockholmsbörsen och allra mest intensivt blir det på fredag. Då ska jättarna Ericsson, Volvo, Nordea, Telia och Swedbank inom loppet av ett fåtal timmar visa korten.

Det är tre månaders resultat som av naturliga skäl i stor omfattning präglats av coronapandemin, vilket också kommer märkas i resultaträkningarna, säger Peter Malmqvist, mångårig aktieanalytiker och för närvarande oberoende.

– Man kan lugnt säga att det här förväntas bli ett av de sämre kvartalen jag upplevt som analytiker, bedömer han.

Ingen munter läsning

Peter Malmqvist hänvisar till en sammanställning som företaget Infront gjort av analytikernas prognoser inför rapportfloden. Det är knappast någon munter läsning:

Resultatet före skatt beräknas bli 59 procent lägre än för ett år sedan och endast 19 av 86 bolag spås redovisa stigande vinst.

Hur illa är det då? Som jämförelse kan nämnas att under finanskrisen var fallet 33 procent fjärde kvartalet 2008 och 39 procent första kvartalet 2009.

– Jämför man med finanskrisen så gick det sex kvartal innan det bottnade och det här är en typ av fall jag aldrig sett tidigare med en otroligt kraftig resultatnedgång.

Utvecklingen till trots har de globala börserna återhämtat sig starkt. Stockholmsbörsen är bara några procent från att ligga plus/minus noll för året och på Wall Street har Nasdaqs kompositindex tack vare techbolagens uppgång en ny högstanivå. Utifrån börshumöret skulle det antas att ekonomin efter coronautbrottet nu intagit en V-formad återhämtning.

Ingen gratislunch

Peter Malmqvist har under hela perioden inte alls varit lika säker på detta.

– Det här är ingen gratislunch. Staterna ställer upp och betalar upp till 70 procent av lönen för dem som nu permitterats. De pengarna måste lånas upp och det betyder ett accelererat budgetunderskott i alla länder. Rent cyniskt kan man säga att folk haft semester tolv veckors tid även om ingen upplevt det som så. Det måste betalas av någon och den kostnaden tar vi från framtiden.

– Jag anser att prognoserna är för positivt satta för 2021.

Hur nu bolagen ser på framtiden i närtid blir den stora frågan under rapportperioden. Vad kommer till exempel industribolag som Volvo säga om exempelvis orderingången, traditionellt sedd som en viktig konjunkturmätare.

Banksektorn som står för en fjärdedel av Stockholmsbörsens vinstfördelning blir som vanligt betydelsefull. Där väntas ett vinstfall på cirka 20 procent för Handelsbanken och SEB medan Swedbank och Nordea ligger i spannet 30–35 procents nedgång enligt Malmqvist.

Det som dock talar för en motsatt utveckling är att flera bolag, bland annat Husqvarna, Intrum och Kindred kommit med omvända vinstvarningar.

I veckan kommer svaren.

Tobias Österberg/TT

Världens börser har återhämtat sig starkt efter det kraftiga fallet i samband med coronapandemin. Nu inleds dock rapportsäsongen såväl för svenska som amerikanska bolaget och det kan betyda nya kraftiga kursreaktioner på Wall Street och Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Världens börser har återhämtat sig starkt efter det kraftiga fallet i samband med coronapandemin. Nu inleds dock rapportsäsongen såväl för svenska som amerikanska bolaget och det kan betyda nya kraftiga kursreaktioner på Wall Street och Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT

FAKTA

Fakta: Datumen att hålla koll på

Här nedan följer ett urval när det gäller bolag som delårsrapporterar på Stockholmsbörsen med aktieutvecklingen för året inom parentes. Kursutvecklingen från den 10 juli.

14 juli:

JM (-19,2%)

15 juli:

Handelsbanken (-11,2%)

SEB (-3,6%)

Axfood (-3,5%)

16 juli:

Atlas Copco (8,3%)

Sandvik (-1,9%)

Getinge (3,6%)

17 juli:

Investor (-1,0%)

Ericsson (-2,8%)

Volvo (-3,0%)

Nordea (-14,3%)

Telia (-14,3%)

Swedbank (-6,10%)

Essity (-2,1%)

Assa Abloy (-10,3%)

Electrolux (-8,8%)

22 juli:

ABB (-0,6%)

Boliden (-6,9%)

23 juli:

Skanska (-10,0%)

Intrum (-23,7%)

29 juli:

Lundin Energy (-31,4%)

Securitas (-23,4%)

30 juli:

Astra Zeneca (7,3%)

19 augusti:

Ica (1,7%)

Alla kursreaktioner från sluthandeln den 10 juli.

Hässleholm

Biltjuv i Vinslöv greps i Hässleholm

Gärningspersonen misstänks för olovlig förfogande och tillgrepp av fortskaffningsmedel efter att ha stulit en bil i Vinslöv.
Foto: Johan Nilsson/TT
Hässleholm
Hässleholm På söndagsmorgonen larmades polisen om att en bil blivit stulen på en adress i närheten av Vinslöv.

Det var ägaren själv som ringde polisen och berättade att bilen hade blivit stulen under söndagsmorgonen. Larmet inkom klockan 06:04.

– Ägaren hade en uppfattning om vem som tillgripit bilen, vi larmade ut bilen och sen hittade målsägande själv bilen, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen.

Tjuven hade lyckats köra från Vinslöv till Hässleholm innan polisen kunde sätta stopp på gärningen.

Gärningspersonen greps och förhördes och polisen lämnade tillbaka fordonet till ägaren.

En anmälan olovlig förfogande och tillgrepp av fortskaffningsmedel är upprättad.

Inrikes

Man i bil beskjuten – misstänkt mordförsök

Polis spärrade av ett område och genomförde en teknisk undersökning under natten. Arkivbild.
Polis spärrade av ett område och genomförde en teknisk undersökning under natten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Strax efter midnatt larmade en man i Linköping om att han hade blivit beskjuten i sin bil. Polisen har inlett en utredning om försök till mord.

– Han har passerat på Nya Ledbergsvägen när han blir beskjuten och bilen träffas, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Mannen i bilen blev inte skadad.

– Det här är ju ganska ovanligt, det är inte lätt att träffa en rullande bil. Sedan vet inte jag hur det var med vinklar, hastighet och avstånd och sådant.

Polisen spärrade av vid området och har under natten genomfört en teknisk undersökning. Bilen är även tagen i beslag för undersökning.

Ingen person är gripen.

– Vi jobbar nu med att hålla förhör. Sedan får vi se om vi kan få fram uppgifter om vad som ligger bakom det här, säger Thomas Agnevik.

NÄSTA ARTIKEL