Rättegång mot Kinaambassadör skjuts upp

Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sveriges förra Kinaambassadör Anna Lindstedt. Arkivbild.
Sveriges förra Kinaambassadör Anna Lindstedt. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson / TT

På torsdag skulle rättegången mot Sveriges förra ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, börja i Stockholms tingsrätt.

Domstolen meddelade på tisdagen att den skjuts upp på grund av sjukdom. Det framgår inte vem som är sjuk eller på vilket sätt.

Lindstedt åtalas för "egenmäktighet vid förhandling med främmande makt". Skälet är, enligt åklagaren, att hon gick Kinas intressen på ett möte där den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai diskuterades. På mötet framfördes krav på att Gui Minhais dotter Angela Gui skulle sluta kritisera regimen i Peking, enligt åtalet.

Lindstedt förnekar brott.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.