Skotske förre regeringschefen i sexmål

Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Skottlands tidigare regeringschef Alex Salmond anländer till rättegången mot honom om sexualbrott i 14 fall mot tio kvinnor. Han säger att anklagelserna står utom alla proportioner och anser sig vara oskyldig.
Skottlands tidigare regeringschef Alex Salmond anländer till rättegången mot honom om sexualbrott i 14 fall mot tio kvinnor. Han säger att anklagelserna står utom alla proportioner och anser sig vara oskyldig.Foto: Andrew Milligan/AP/TT

Den tidigare regeringschefen i Skottland, Alex Salmond, står inför rätta i en domstol i Edinburgh för anklagelser om sexualbrott. Målet rör 13 fall mot tio kvinnor under tiden 2008–2014.

– Jag önskar att jag hade varit mer försiktigt med människors privata sfär. Jag hade ingen tanke på att väcka anstöt, säger han till sitt försvar.

– Jag när åsikten, av flera skäl, att händelser har blivit omtolkade och överdrivna bortom alla rimliga proportioner, säger Salmond som förnekar samtliga anklagelser. Han anser att anklagelserna har fabricerats av politiska orsaker.

Ett av fallen rör en misstänkt våldtäkt, där han anklagas för att ha övergripit sig på en kvinna i sitt residens i Edinburgh.

Salmond var partiledare för skotska nationalistpartiet SNP och han var en av de drivande krafterna bakom omröstningen 2014 om självständighet från Storbritannien. Salmond ledde den skotska regeringen i sju år fram till det året, då nationalisterna förlorade omröstningen. Han ersattes av nuvarande partiledaren Nicola Sturgeon.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.